Araplar, ortak askeri güç kuracak

Kurulacak birlikler, barış gücü operasyonlarına katılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TRABLUS - Libya'nın başkenti Trablus'ta toplanan "Mini Arap Zirvesi"nden, barış gücü operasyonlarına katılacak bir Arap askeri gücü kurulması, ayrıca savunma, dış politika, enerji, su gibi alanlarda kararların uygulanmasını sağlayacak bir yürütme konseyinin kurulması önerisi çıktı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ve Mısır, Irak, Katar, Yemen ve Libya liderlerinin katıldığı bir günlük zirve sonunda yayımlanan ortak bildiride, Arap Birliği zirvelerinin sayısının arttırılması ve yılda iki kez toplanması da tavsiye edildi.

Bildiride, Arap Birliği zirvelerinde alınan kararların uygulanmasını gözetecek bir Hükümet Başkanları Yürütme Konseyi'nin yanısıra ekonomi ve ticaret bakanlarından oluşan konseylerin kurulması da tavsiye edildi. Genel Sekreter Amr Musa'nın, kurulması için girişimlerde bulunacağı Yürütme Konseyi, savunma, dış politika, güvenlik, enerji, ekonomi, eğitim, tarım ve içme, sulama suyu alanlarında çalışacak.

Musa toplantının başlangıcında yaptığı açıklamada, Arap Birliğinin, "güçlendirilmiş bir siyasal birliğe dönüştürülmesi" hedefinden söz etmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir