Arçelik ve Garanti'ye CDP Ödülü

Türkiye Karbon Saydamlık ve Performans Liderleri ödül töreni kapsamında, Arçelik'e, 'Karbon Saydamlık Projesi (CDP) Türkiye' 2012 Karbon Saydamlık Lideri Ödülü verildi. Garanti Bankası ise CDP Türkiye 2012 Karbon Performans Ödülü'ne layık görüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 


Didem ERYAR ÜNLÜ

İSTANBUL - Şirketlerin sera gazı salımları ve iklim değişikliğine yönelik stratejilerini uluslararası kurumsal yatırımcılarla paylaşmaları yönünde önemli bir adım olan Karbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project- CDP) dünyanın en önemli çevre girişimi olarak kabul ediliyor. Bu arada, CDP Türkiye Karbon Saydamlık ve Performans Liderleri ödül töreni kapsamında, Arçelik, CDP Türkiye 2012 Karbon Saydamlık Lideri Ödülü'ne; Garanti Bankası ise CDP Türkiye 2012 Karbon Performans Ödülü'ne layık görüldü.

Türkiye'de de bu projeye katılım her geçen gün artıyor. CDP Türkiye 2012 Raporu'na yanıt veren şirketlerin sayısı 2011 senesinde 20 iken, bu sene bu rakam 32'ye yükseldi. Rapora dahil olan şirketlerin sayısının yükselmesinde sadece IMKB-100 endeksini oluşturan şirketlerin değil, bu liste dışında kalan, halka açık olan ya da olmayan şirketlerin de yanıt vermesi etkili oldu. Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Karbon Saydamlık Projesi Türkiye Direktörü Melsa Ararat'a göre "Karbon Saydamlık Projesi'ne raporlama yapan şirket sayısındaki yüksek artış, iklim değişikliği ile mücadelede liderliğin bir rekabet avantajı olarak görülmeye başlaması." Sabancı Üniversitesi Karbon Saydamlık Projesi ekibinin Ernst&Young Türkiye ofisinin katkılarıyla hazırladığı CDP Türkiye 2012 Raporu, Karbon Saydamlık Projesi'ne Türkiye'den dahil olan şirketletin verdikleri yanıtların analizini ve Türkiye'de iklim değişikliği ile ilgili eğilimleri içeriyor. Raporun bu sene üçüncüsü yayınlanıyor.

Raporun açıklandığı toplantıda söz alan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Karbon Saydamlık Projesi'nin Türkiye'deki çalışmalarına üç yıldır destek verdiklerini hatırlatarak, yaşanabilir bir dünya için en önemli konunun sürdürülebilirlik olduğunu kaydetti. Binbaşgil, Akbank'ın iklim değişikliğiyle mücadele ve karbon salımının azaltılması konusunda sürekli kendisini yeni taahhütler altına soktuğunu ve yöndeki çalışmalara öncülük etmeye devam edeceğini ifade etti.

'Çevre verileri açıklanmalı'

Rio+20 Zirvesi Sonuç Bildirgesi'nde hükümetlerin şirketlerden iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik ile ilgili verilerini açıklamalarını talep etmeleri konusundaki mutabakatını dile getiren ve Rio+20 sonuç bildirgesine dahil edilen 'Paragraf 47'nin arkasındaki kurum niteliğinde olan Aviva Yatırım Başkanı Paul Abberley ise sürdürülebilir büyüme ile finansal pazarlar arasındaki ilişkiye değindi. Abberley şu yorumları yaptı: "Aviva Yatırım, müşterilerinin yatırım kararlarını daha doğru bir şekilde a labilmeleri için, yatırım yapacakları şirketlerin çevre, sosyal ve yönetişim ile ilgili verilerini kurumsal şirket stratejileri kapsamında açıklamalarının önemine inanıyor. Karbon Saydamlık Projesi bu eğilimin önemli bir parçası ve sürdürülebilir ekonomik büyüme ile finansal pazarlar arasındaki ilişkinin daha etkin olmasını hedefliyor. Şirketlerin her şeyden önce uzun vadeli bir strateji belirlemeleri gerekiyor. Öte yandan siyasi isteklilik de çok önemli. Bu kapsamda özel sektör, sivil toplım kadar hükümetlere de çok önemli rol düşüyor. Rio Zirvesi bu sürecin hız kazanması açısından çok önemli bir adım oldu.
Özellikle de Paragraf 47, ülkeler üzerinde önemli bir baskı unsuru oluşturdu."

İMKB'deki 100 şirketten 17'si cevap verdi

[PAGE]

İMKB'deki 100 şirketten 17'si cevap verdi

2010'da IMKB-100'deki 50 şirkete raporlama daveti gönderildi ve 10 tanesinden yanıt alındı. 2011'de 100 şirkete davet yapıldı ve 17 şirket cevap verdi. 2012'de yeniden 100 şirkete davet yollandı ve IMKB-100 içinden 17 şirket yanıt verdi. Tüm bu süreçte davet almadığı taktirde  IMKB-100 dışından 15 şirket raporlama yaptı.Toplamda raporlama yapan şirket sayısı 32 oldu.

Raporun önsözü Ali Babacan'a ait. Babacan bu önsözde, "Bizim de sorumluluğumuz var ve biz bu sorumluluğu yerine
getireceğiz" diyor.

Londra borsasındaki 1100 şirket, 2013 itibariyle karbon saydamlık projesine dahil oluyor.

2012 yılında Türkiye'de 13 şirket CDP Tedarik Zinciri Programı kapsamında WalMart'tan davet aldı.

Yerel yönetimler karbon emisyonlarını açıklamaya davet ediliyor. Türkiye'den bunu yapan iki yerel yönetim var. Bunlar, İzmir Kadıovacık Köyü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi.

Yoğun karbon emisyonu olan sektörlere odaklanıldı. Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Birliği ile işbirliği yapıldı.