Arınç'tan 'yıpranma hakkı' müjdesi

Devlet Bakanı Arınç, "Yeni dönemde basın çalışanlarının haklarını ele alacağız. Yıpranma hakkı olarak da da diğer haklar olarak da emeklerinin karşılığını vereceğiz.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, basında çalışanların haklarının gerçek haklar olduğunu ifade ederek, ''Alın terinin karşılığını mutlaka vermemiz lazım, yıpranma hakkı olarak da diğer haklar olarak da'' dedi.

Bursa Gazeteciler Cemiyetinin bulunduğu Basın Kültür Sarayı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, gazete tirajlarındaki düşüşe ilişkin soru üzerine, bu sorunun sadece Türkiye'ye mahsus olmadığını, bütün dünyada da tirajlarda göreceli olarak bir düşme olduğunu belirtti.

Gazetelerin hastasıyız

Bülent Arınç, Türk toplumunun günde ortalama 4-5 saatini televizyon karşısında geçirdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Çok sağlıklı olduğunu söyleyemem bu rakamların, keşke böyle olmasa. Hele bunların içinde çocukların çok önemli bir yer tuttuğunu söylersem, onların psikolojileri, yetişmeleri, pedagojik gelişmeleri karşısında televizyon başında bu kadar çok durmalarının ters orantılı bir gelişme olduğunu söyleyebilirim ama bizim de içinde bulunduğumuz bir kesim, daha çok görsellik bizim dikkatimizi çekiyor, televizyon haberleriyle belki gazete ihtiyacını karşılamış oluyoruz.

İnternet medyası bugün gazetelerden daha çok tıklanıyor ilgi çekiyor ancak gazetecilik, hiçbir zaman değerinden kaybetmeyecek.  Gazete her zaman aranan bir iletişim vasıtası olacak. Hepimiz bunun hastasıyız.

Gazetelerin yeri dolmaz ama mesela Japonya'daki gibi Shimbun Gazetesi var, 10,5 milyon tirajı var. Nüfus da ona göre ama gazete okuyan toplumlar, gazetelerden çok da vazgeçmiyorlar. Biz belki biraz televizyona, şimdi özellikle yeni yetişen nesil biraz daha internete meyilliyiz ama gazeteler var olacak, tirajları da belki stabl bir noktaya gelecek. Artık eskisi gibi yüksek tirajlı gazeteler, bulamayabileceğiz.''

İnternet gazeteciliği  kanunu seçimden sonra

''İnternet gazeteciliğinin yasal altyapısına ilişkin çalışmaların geldiği aşamayı'' soran bir gazeteciye Arınç, İstanbul'da bu konunun paydaşlarını bir araya getirerek toplantılar yaptıklarını hatırlattı.

Arınç, bu konuda yakın zamanda bir düzenleme yapacaklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

''Basın Kanunu'nun içine internet medyasının, paylaşım sitelerinin değil ama haber portallarının, adeta sarı basın kartı alabilecek, gazeteci kimliğini taşıyabilecek, ilan ve reklamlardan istifade edebilecek bir noktaya getirilmesini temin ettik. Bizde şöyle bir şey var; çoğulculuk katılımcılık da olsun istiyoruz. Ortaya bir taslak koyalım, bunu tartışalım, kim neresine itiraz edecekse onları da dikkate alalım.

 Bu formülü, RTÜK'te benimsedik ve faydalı oldu. Şimdi biz onu taslak haline getirince, internete verdik ve herkesin istifade etmesini temin ettik. Geçtiğimiz günlerde Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürümüz geldi, 'süreler doldu, bize gönderilenleri biz bu yasa taslağının içinde değerlendirdik, bunu artık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğüne gönderebiliriz' dedi. Ben imzaladım, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğüne gönderdik. Basın danışmanım burada, Genel Müdürün kendisi de pazartesi günü burada olacak. Belki bunu ayrı bir toplantıyla taslakta, tasarıda neler var, bunu sizlere açıklayayım.''

Arınç, seçimden sonraki yeni dönemde ilk yapacakları işin, bunu kanunlaştıracakları olduğunu da kaydetti.

Yıpranma hakkı

Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı'nın, 212 Sayılı yasanın yeniden ele alınması gerektiğiyle ilgili hatırlatması üzerine Arınç, şöyle devam etti:

''Basında çalışanların bu hakları, gerçek haklardır, bunları kabul ediyoruz ve inşallah yeni dönemde kim olursa olsun bu konuda ele ele vereceğiz aklıselimle çalışmalarımızı yapacağız. Alın terinin karşılığını mutlaka vermemiz lazım, yıpranma hakkı olarak da da diğer haklar olarak da.

Biz bugün Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünde bazı çareler bulmaya çalışıyoruz. Yani lojistik destek verelim, nakdi veremiyorsak ayni verelim. Haber desteği veriyoruz, TRT Anadolu'da tanıtım veriyoruz, CD'ler gönderiyoruz, şimdi yurt dışına çıkışlarda gri, hizmet pasaportu veriyoruz, vermediğimiz bir şey de kalmadı.''

Bu konularda ilginizi çekebilir