Arjantin, Türkiye'ye et satmak istiyor

Kirchner, Türkiye'ye 16 yıldan sonra 20 bin tonluk bir kemikli et satılabileceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Arjantin Cumhurbaşkanı Christina Fernandez de Kirchner, ülkesinden Türkiye'ye et ihracatına ilişkin, "Bugün Dışişleri Bakanım bir operasyon gerçekleştirdiğini söyledi, 16 yıldan sonra 20 bin tonluk bir kemikli et satılabileceğini söyledi. 80 milyon dolarlık bir operasyon bu" dedi.

Arjantin Cumhurbaşkanı Kirchner, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Amerika İş Konseyleri tarafından düzenlenen Türkiye-Arjantin İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'yi ziyaretlerinde iki günde çok önemli olaylara şahit olduklarını söyledi.

İstanbul'da ticaret ofisi kurmayı istediklerini ifade eden Kirchner, bu sayede iş adamlarını ülkelerdeki karşılıklı fırsatları tanıma imkanı bulacağını belirtti. Kirchner, "Bugün Dışişleri Bakanım bir operasyon gerçekleştirdiğini söyledi, 16 yıldan sonra 20 bin tonluk bir kemikli et satılabileceğini söyledi. 80 milyon dolarlık bir operasyon bu. Kendisi zannediyorum şimdi onu kutlamaya gitti" dedi.

Arjantin'in sadece bir inek, tohum ya da emtia üreticisi ülke olarak görülmesini istemediklerini, Arjantin'in bilim ve teknoloji alanında gelişmeler sağladığını anlatan Kirchner, Arjantin'in bugün dünyada 4. biyoyakıt üreticisi haline geldiğini vurguladı.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan toplantıda, "İşbirliği yapalım, çünkü iki ülkenin de benzer işbirliği imkanları var" dedi. Çağlayan, "Latin Amerika stratejisi ile ticaretimizi ciddi oranda artırmaya başladık. Şili ile serbest ticaret anlaşması yaptık. Şimdi aradan geçen 4 yılda Latin Amerika ülkeleri ile toplam dış ticaret hacmimiz 2,5 milyar dolardan 5 milyar doların üstüne çıktı" diye konuştu. Zafer Çağlayan, Mercosur anlaşmasını da bir an önce yapmak istediklerini kaydetti.

Hisarciklioglu: Tarım sektöründe işbirliği yapabiliriz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, Arjantin özel sektörünü Türkiye'nin cazip ortamına davet etti.

Bugün Türkiye'de 11 küresel otomotiv markasının üretim yaptığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Küresel krizin yaşandığı bu dönemde tek çıkış ortak işbirliğidir. Türk özel sektörü olarak en etkin olduğumuz Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika'da sizlerle işbirliği yapmaya hazırız" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, "Tarım sektöründe sizlerle beraber iş yapabiliriz. Bir diğer işbirliği alanımız turizm olabilir. Bu tecrübelerimizi siz değerli dostlarımızla paylaşmaya hazırız. Karşılıklı havayollarımızın direk uçuşları başlayacak, Türk ve Arjantin halklarının birbirini keşfedebilmeleri için yeni bir çalışma olacak" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir