”Arnavutluk'la olan işbirliğimiz önemli”

Cumhurbaşkanı Gül, Arnavutluk'un dengeli politikalarının Balkanlara istikrar taşıdığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Arnavutluk'un dengeli politikalarının Balkanlara istikrar taşıdığını belirterek, "Biz de bir Balkan ülkesi olarak Balkanların istikrarına, güvenine ve refahına büyük önem veriyoruz. Bu bakımdan Arnavutluk ile olan işbirliğimiz önemlidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Balkan coğrafyasının, özellikle Arnavutluk'un Türk dış politikasında önemli ve öncelikli bir konuma sahip olduğuna işaret eden Gül, "Türkiye olarak Arnavutluk'a ve Arnavut halkına her alanda destek vermek için yoğun gayret gösterdik ve önümüzdeki dönemde de bu gayretler devam edecektir" dedi.

Konuk Cumhurbaşkanı Topi ile görüşmelerinin yapıcı ve dostane bir ortamda gerçekleştiğini belirten Gül, bu görüşmeler sırasında iki ülke arasındaki mevcut işbirliğinin nasıl geliştirilebileceğini ele aldıklarını aktardı. Ekonomik ve ticari ilişkilerde son dönemde kayda değer mesafe alındığını bildiren Gül, Türk firmalarının Arnavutluk'taki yatırımlarının ikili ticaret hacmini ciddi şekilde artırdığını ifade etti. Artıştan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, bu alandaki potansiyelin büyüklüğünün farkında olduklarını da söyledi. Gül, iki ülke arasında Mayıs ayında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının ticari ilişkileri ve yatırımları daha da geliştireceğine işaret etti.

Arnavutluk'taki Türk yatırımlarının özellikle telekomünikasyon, bankacılık, enerji ve tıp alanlarında yoğunlaştığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, Arnavut iş adamlarının Türkiye'de faaliyet göstermesinden de memnuniyet duyacağını belirtti.

"Arnavutluk, Balkanlarda kilit ülke"

Topi ile görüşmelerinde bölgesel ve uluslararası meseleleri de ele aldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, "Arnavutluk, Balkanlarda kilit öneme sahip bir ülkedir. Arnavutluk'un dengeli politikaları Balkanlara istikrar taşımaktadır. Biz de bir Balkan ülkesi olarak Balkanların istikrarına, güvenine ve refahına büyük önem veriyoruz. Bu bakımdan Arnavutluk ile olan işbirliğimiz de önemlidir. Türkiye bu anlayışla geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de Arnavutluk'un NATO'ya üyelik hedefini güçlü bir şekilde desteklemektedir" diye konuştu.

Arnavutluk'un NATO'ya tam üyeliğiyle ilgili protokolün dün TBMM'de onaylandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Topi ile görüşmeleri sırasında kendisinin de protokole imza attığını belirtti. Böylece Türkiye olarak Arnavutluk'un NATO'ya üyeliği ile ilgili bütün işlemleri tamamladıklarını kaydeden Gül, "Ümit ediyorum ki diğer üye ülkeler de 2009'daki zirveye kadar üstlerine düşen görevleri tamamlarlar ve Arnavutluk, zirveye tam üye olarak katılır" dedi.

"Kosova gerçeği geriye döndürülemez bir gerçektir"

Gül'le yaptıkları görüşmede bölgenin durumunu da ele aldıklarını belirten Topi, Kosova'nın 17 Şubat'ta bağımsızlığını ilan etmesinin hemen ardından Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını tanımasından dolayı Gül'e özellikle teşekkür ettiğini ifade etti. Balkanlarda yeni bir jeopolitik durum olduğuna dikkati çeken konuk Cumhurbaşkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kosova, egemen, bağımsız ve özgür bir ülkedir, Avrupa Atlantik yoluna yönlendirilmiş bir ülkedir. Kosova'nın olabildiğince daha fazla ülke tarafından tanınması konusunda Cumhurbaşkanı Gül'le mutabakata vardık."

Türkiye'nin diğer ülkelere yönelik çabalarından dolayı da Cumhurbaşkanı Gül'e teşekkür ettiğini belirten Topi, EULEX misyonunun Kosova'ya yerleşmesi, Ahtisaari planının en kısa sürede gerçekleştirilmesinin gerekliliği görüşünü de paylaştıklarını ifade etti.

"Kosova gerçeği geriye döndürülemez bir gerçektir. Nereden gelirse gelsin, hiçbir senaryo Kosova'nın parçalanmasına yol açmayacaktır" diyen Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi, bugünkü Kosova liderlerinin, azınlıklara ve demokrasiye saygı göstererek, en yüksek iletişim standartlarını uyguladıklarını belirtti. Topi ayrıca, Balkan ülkelerinin Avrupa Atlantik yoluna gitmesi ve aralarındaki ilişkileri güçlendirmesinin önemine dikkati çekti.