Artan gıda fiyatları masaya yatırılıyor

FAO, artan küresel gıda fiyatlarını tartışmak için özel toplantı çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA  - Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), artan küresel gıda fiyatlarını tartışmak için özel toplantı çağrısında bulundu.

FAO'dan yapılan açıklamada, toplantının 24 Eylül'de, muhtemelen Roma'da yapılacağı belirtildi.

Son haftalarda, küresel hububat piyasalarının buğday fiyatlarında ani yükseliş deneyimi yaşadığı belirtilen açıklamada, toplantının amacının, ihracatçı ve ithalatçı ülkeleri mevcut piyasa koşullarına uygun karşılık vermek üzere yapıcı tartışmalar için bir araya getirmek olduğu ifade edildi. 

Dünyanın en büyük hububat üreticilerinden biri olan Rusya, bu yıl kuraklıktan sert şekilde etkilendi.

Rusya, ilk olarak 31 Aralık'a kadar tahıl ürünleri ihracatına yasak getirirken, Başbakan Vladimir Putin dün Rusya'nın tahıl ürünleri ihracatına yönelik getirilen yasağın, gelecek yıl hasadın yapılacağı döneme kadar uzatıldığını açıkladı.

Bu açıklama, küresel gıda fiyatlarının daha da artacağı endişelerini yarattı.

Ekonomistler, Rusya'nın iç tüketimi için gerekli olan tahıl ihtiyacının 80 milyon ton olduğunu, ancak bu yılki hasadın 60 milyon ton olabileceğini belirtiyorlar.

FAO ekonomisti Abdulrıza Abbasiyan, Rusya'nın ihracat yasağının süresini uzatmasının krize gidildiği anlamını taşımadığını belirterek, küresel tahıl arzının hala güçlü olduğunu ve Rusya'daki eksikliği diğer ihracatçı ülkelerin giderebileceğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir