Artık silah sesi yok

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUŞ/HAKKARİ - Muş ve Hakkari'de yaşanan terör olayları nedeniyle uzun süre çıkılması yasaklanan yayla ve dağlar, çözüm süreciyle şenlendi.

20130507.133407_ozlvan19_2132646.jpg

Uzun yıllar yaşanan çatışma ve operasyonlardan dolayı gündemden düşmeyen bölgeler, çözüm sürecinin başlaması ve havaların ısınmasıyla Diyarbakır, Bingöl, Siirt, Batman, Şırnak ve Mardin gibi illerden gelen besicilerin akınına uğruyor.
Aileleri ile geldikleri yaylalara çadırlar kurarak küçük ve büyükbaş hayvanlarını otlaklara çıkaran besiciler, kış dönemine kadar bölgede yaşam sürecek.
Çözüm sürecinin ardından huzur ve güven ortamının sağlanmasından memnun olduklarını belirten aileler, dağlarda artık silah sesi duyulmadığını söyledi.
Bingöl'den ailesiyle gelerek Muş'un Kozma Dağı eteklerindeki merada hayvanlarını otlatan Berna Boylu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl da aynı bölgeye geldiklerini ancak yaşanan çatışmalar nedeniyle geri dönmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
"Bu yıl silah sesi yok. Artık kuzu ve kuş sesi duyuyoruz" diyen Boylu, çözüm süreci ile sağlanan huzur ve barış ortamının bu şekilde devam etmesini istedi.
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinden Kozma Dağı eteğindeki Kaniya Kevan mevkisine gelerek ailesiyle piknik yapan Mehmet Yıldız ise yıllar sonra ilk kez ailesiyle piknik yapmak için bölgeye geldiklerini kaydetti.

[PAGE]

Çözüm sürecinden önce bölgede sürekli çatışmaların yaşandığını ve insanların bölgeye gelmeye çekindiğini anımsatan Yıldız, şöyle konuştu:
"İnsanlar şimdi buralarda piknik yapıp hayvanlarını otlatıyor. Biz, huzur, barış istiyoruz ve bu sürece herkesin destek olması gerekiyor. Daha önce vatandaşlar buraya korkarak geliyordu. Ancak bugün dağ taş vatandaşın akınına uğramış. Vatandaşlar korkusuzca dolaşıyor. Artık akan kanın durması gerekiyor. En büyük isteğimiz sürecin böyle devam etmesi. Bu dağlarda silah sesleri yerine kuş sesleri duymayı özlemiştik. Çok şükür her şey olumlu gidiyor."

20130507.133410_ozlvan23_2132647.jpg

Bitme noktasına gelen hayvancılık yeniden canlanıyor
Hakkari'nin Irak ve İran sınırındaki Şemdinli ilçesinde de uzun yıllar yaşanan çatışmalar nedeniyle çıkılması yasaklanan bölgeler, çözüm süreci ile hayvancılığa açıldı.
İlçe merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Tekeli köyünde yaşayan vatandaşlar, operasyon ve çatışmalardan dolayı bölgede hayvancılığın bitme noktasına geldiğine dikkati çekerek, çözüm sürecinin ardından hayvancılığın yeniden canlanması için çaba gösterdiklerini anlattılar.
Çobanlardan Emin Yalçın, geçen yıl süren operasyonlar nedeniyle yaylalara çıkamadıklarını bildirerek, "Bu yıl yaşanan gelişmeler gerçekten çok olumlu. Geçen senelerde köyden dışarı bile çıkamıyorduk ama bu sene korkusuz şekilde yaylalarımıza çıkıp hayvanlarımızı otlatıyoruz" diye konuştu.