Artvin'de Türkiye'nin ilk ekolojik gençlik köyü kuruluyor

Gençler, ekolojik ve sürdürülebilir yaşam, doğada hayatta kalma eğitimleri verilip ve yaratıcı spor etkinlikleri gerçekleştirildikten sonra evlerin inşası için tasarım süresine başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Artvin Türkiye'nin ilk ekolojik gençlik köyüne ev sahipliği yapacak. 15-26 Haziran tarihleri arasında 8 ülkeden 42 genç, Artvin'in Şavşat, Çamlıca Köyü, Avcala Yaylası'nda ekolojik bir gençlik köyü kuracak.   

Youthlympic tarafından, Erasmus+ Gençlik Değişimi başlığı altında hazırlanan "Avcala Gençlik Köyü" projesi, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Ekim 2015 başvuru döneminde 1. sıradan kabul edildi. Türkiye Ulusal Ajansı tarafından fonlanan Avcala Gençlik Köyü projesi kapsamında toplam 8 ülkeden 42 genç Artvin'in Şavşat İlçesi, Çamlıca Köyü, Avcala Yaylası'nda ekolojik gençlik köyü kuracak.

Tahta yük paletleri ile evler inşa edilecek

Gençler, ekolojik ve sürdürülebilir yaşam, doğada hayatta kalma eğitimleri verilip ve yaratıcı spor etkinlikleri gerçekleştirildikten sonra evlerin inşası için tasarım süresine başlayacak. Gençlik Köyü, tahta yük paletlerinin yaratıcı bir şekilde birleştirilmesinden ortaya çıkacak minimal evlere çeşitli nitelikler ve roller kazandırması ile kurulacak. Hazırlanacak olan 2 ev ve etrafında doğa dostu malzemelerle yapılacak peyzaj çalışması ile  yaratıcı temsili bir "Gençlik Köyü" ortaya çıkarılması hedefleniyor. 

Proje kısa vadede turistik bir tesis amacı taşımıyor

Proje sırasında inşa edilecek olan tahta palet evlerin herhangi bir turistik tesis amacı bulunmuyor. Yapılması hedeflenen bu çalışmada daha önce birbirini tanımayan ve farklı kültürlerden 42 yabancı gencin bireysel ve takım çalışması niteliklerini, yaratıcı atölyeler, eğitimler ve etkinliklerden kazanacakları bilgileri deneyerek, Avcala Yaylası'nda hep beraber amatör bir ev inşa etmeleri hedefleniyor. Projenin kısa vadede herhangi bir turistik amacı olmasa da, proje sonrası elde edeceği çıktıların Artvin ve Şavşat'a çok iyi bir görünürlük kazandıracağına belirten Youthlympic ekibi, "Bu da yerli ve yabancı turist sayısına olumlu katkı sağlayacaktır" açıklamasını yaptı. Ayrıca gelecek dönemler için, "Orta ve uzun vade sürdürülebilirlik modelimizde ise turistik amaç da taşıyan çok daha büyük bir planımız mevcut" diyerek, bu projenin tek bir aktivite olmadığını, büyük bir projenin başlangıç adımı olduğunu belirttiler.

"Amacımız sürdürülebilir bir ekolojik köy kurmak''

Projeye ilişkin bilgi veren Avcala Ekolojik ve Gençlik Köyü Projesi Koordinatörü Aykut Subaşı, aslında projenin bölgeye nitelik kazandırmak, yerel halkı ekoturizm ile tanıştırmak olduğunu belirtti. Subaşı, bölgenin ulusal ve uluslararası görünürlüğü artırmak için bir proje simülasyonu gerçekleştirdiklerini belirterek, "Projemizin nihai amaçlarından biri büyük bir alana yapılması öngörülen ekolojik ve gençlik köyü kurmak. Mevcut projemizi ise bu büyük projemizin etkili ve güçlü bir adımı olması için yapmaktayız. Kısa vadede Erasmus+ program tarafından fonlanan projemizin etkisini sürdürebilecek bir model geliştirdik. Çalışmalarımızın yeterli düzeye gelmesi ve öngördüğümüz sonuçları elde ettikten sonra orta ve uzun vadedeki hedeflerimizi gerçekleştirmek için yönetim ekibimiz, Artvin yerel yönetim ve bu alanda yüksek tecrübesi olan kişilerden oluşturacağımız bir çalıştay ile "Ekolojik Köy" projemiz için daha büyük adımlar atmak istiyoruz. Artvin'de oluşturmayı düşündüğümüz bu ekolojik köyün, bir sosyal işletme mantığı ile hareket edecek bir yapıya bürünmesini hedefliyoruz. İçerisinde 4 ana bölgenin olacağı ekolojik, doğal, organik yöntemlerle kendini idame ettiren, genç odaklı olmasının yanında toplumun her kesimine açık, hem turistik tesis hem bir gençlik merkezi hem de ulusal ve uluslararası tanınırlığı ve marka değeri olan, çevreye duyarlı, yenilenebilir enerjiyi benimseyen bir ekoköy olmasını hedefliyoruz'' dedi.

Subaşı, Türkiye'de ve Dünya'da bu konu ile ilgili kişilerle iletişime geçerek çalışma toplantıları, eğitimler, atölyeler, model çalışmaları gibi çok etkili faaliyetlerde bulunacaklarını belirterek, "Projede yer almak veya destek olmak isteyen tüm kurumlara ve kişilere kapımız açık" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir