Arvato Türkiye, yeni hizmetler için satın almalar planlıyor

Türkiye’de telekom, enerji, medya ve e-ticaret alanlarında faaliyet gösteren Alman Arvato, yeni hizmet alanlarına girmek için harekete geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İBRAHİM EKİNCİ - İSTANBUL

Arvato Türkiye CEO’su Soner Cesur, şirketin global hizmetlerinden bazılarını daha Türkiye’ye getireceklerini, bu amaçla bazı satın almalar yapabileceklerini söyledi. Şu sıralar dünya devi bir teknoloji şirketinin Ortadoğu call center hizmetleri için konuştuklarını belirten Cesur, “Arapça bilen 300 eleman gerekecek. Suriyeliler bir imkan olabilir, çalıştırıp çalıştıramayacağımızı araştırıyoruz” dedi. 

Alman Medya devi 17 milyar euro cirolu bir Bertelsmann Grubu’na ait Arvato, Türkiye’de 6 kent 11 lokasyonda 2 bin 650 çalışanıyla telekom, enerji, medya ve e-ticaret sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Dünyada faaliyetinde iş portföyü şöyle: Müşteri hizmetleri, E-ticaret, tedarik zinciri yönetimi, pazarlama, finans, bilgi işlem ve baskı. Türkiye’de de birçok faaliyet konusunu kapsıyor. En önemli işi çağrı merkezi hizmeti. Ayrıca bilgi işlem hizmetleri ve telekomünikasyon sektörüne özel satış sonrası teknik destek hizmetleri veriyor. Şirketlere webshop’un oluşturulmasından, ERP sistemleri ile entegrasyona, e-ticarete özel lojistik hizmetlerin sağlanmasından, ödeme sistemlerinin oluşturulmasına, müşteri hizmetleri yönetiminden, dijital pazarlama çözümleri ve tahsilattan satış sonrası desteğe kadar e-ticaretteki değer zincirinin bütününde uçtan uca entegre “Business Process Outsourcing” (BPO) hizmetleri veriyor. 

Arvato, son iki yıldır, Türkiye’de sektörün büyüme oranının yaklaşık iki katı hızla büyüdü. 2013 büyümesi yüzde 52’ydi. 2014’te yüzde 29 büyüdü. Bu yılı yüzde 30 büyümeyle tamamlamak istiyor. 3 yıl içinde Türkiye’nin bir numaralı servis sağlayıcısı olmak hedefinde. 2014’te Türkiye operasyonuna 30 milyon TL yatırım yaptı. Önümüzdeki 5 yıl içinde planlandığı gibi bir büyüme gerçekleşirse Arvato Bertelsmann’ın Türkiye’ye 150 milyon lira yeni yatırım yapacak. Ekim 2014’te e-ticaret alanındaki lojistik servis sağlayıcısı OGLI’yi satın aldı. Gebze’ye ikinci depo ekledi ve 20 bin metrekare alana sahip oldu. Bugün günde 50 bin adede kadar gönderi yapabilen e-ticarete özel dizayn edilmiş bir platfom oluşmuş durumda. Müşterileri arasına Bonprix, Estée Lauder, Camper, IKEA, Deriden, Juenesse, GS Onlinestore, Kliksa ve Hepsiburada gibi firmalar da katıldı. 

Yeni hizmetleri getirmek istiyor 

Türkiye CEO’su Soner Cesur, “Arvato’nun yurtdışında çok kuvvetli olduğu ancak halen Türkiye’de lanse etmediği çözümlerin başında finansal hizmet çözümleri geliyor. Türkiye pazarında lanse etmediğimiz çok güçlü scoring çözümleri var, bu çözümlerle müşterilerine geçmiş müşteri hareketlerini inceleyerek gelecek tahminlemesi yapabilecekleri bir platform sağlıyor. Scoring çözümlerinin yanı sıra finansal hizmetler altında risk analizi ve ödeme yönetimi, tahsilat hizmetleri ve factoring gibi çözümler sağlıyor. 2015’in sonuna doğru bu hizmetleri getirmiş olacağız. Yeni bir satın alma ile tahsili gecikmiş alacaklar konusunda hizmet vermeyi hedefliyoruz. Türkiye, Arvato’nun yatırım yapmak istediği üç pazardan biri. Çağrı merkezinde Türkiye’nin bölgesel merkez olma potansiyeli var. Ancak teşvik yok. Ayrıca mevzuatlar çok sık değişiyor. Yurtdışından çalışan Türkleri getirme konusunda destek gerekiyor. Limitli çalışma konusunda esneklik yok. Global bir teknoloji firmasının 2 yetkilisi ile toplantımızdan geliyorum. Ortadoğu için buradan çağrı merkezi hizmeti almak istiyorlar. Arapça bilen 300 kişiye ihtiyaç var. Suriyelileri çalıştırabilir miyiz diye araştırma kararı aldık” dedi. 

Türkiye’de GSM sektörüyle çalıştıklarını, medya sektörünün devi şirketler grubunun 2 farklı lokasyonda tüm müşteri ilişkilerini yönettiklerini anlatan Cesur, “Müşterimiz için 10’dan fazla dilde çağrı merkezi hizmetini İstanbul Levent operasyon merkezimizde 10 yılı aşkın süredir yönetiyoruz” dedi. 

Arvato Türkiye, Elazığ, Adana’daki lokasyonlarla 1.650 koltuk kapasitesine sahip. Shell, Avrupalı perakendeci Douglas AG gibi uluslararası pek çok markanın çağrı merkezi hizmeti Türkiye’den veriliyor. Satın almalarla portföyünü genişletmiş. E ticaret’te Limango, Bonprix, Estée Lauder, Camper, Galatasaray futbol kulübü ve Hepsiburada gibi firmalara hizmet sağlıyor.

17 milyar euro cirolu dev

1835 yılında Almanya’da kurulan Bertelsmann AG, 17 milyar euro cirolu bir dünya şirketi. İştiraklerinden Arvato’nun global cirosu ise 5 milyar euro. Dijital teknolojilerde uluslararası teknoloji hizmetleri sağlayıcısı Arvato’nun dünyada 66 bin, Türkiye’de 2 bin 600 çalışanı var. Kurumsal müşterileri için hizmet zinciri boyunca birbirinden farklı iş süreçleri için inovatif ve entegre çözümler tasarlıyor. Arvato’nun işi “uçtan uca birbiri ile entegre dışkaynak hizmetleri.” İş portföyü şöyle: Müşteri hizmetleri (çağrı merkezi, bilgilendirme servisleri, telesatış ve tahsilat, teknik destek, back office), E-Ticaret (lojistik ve altyapı hizmetleri, içerik yönetimi, frontend ve backend), tedarik zinciri yönetimi (lojistik, depolama, yedek parça ve tamir), pazarlama (konsept dizaynı, sosyal medya, direkt pazarlama, kampanya yönetimi), finans (risk analizi, faktoring, ödeme yönetimi, fi nansal hizmetler), bilgi işlem (sistem entegrasyonu, altyapı hizmetleri, BT çözümleri, danışmanlık, bulut teknolojisi) baskı (satın alma, baskı hizmetleri ve malzeme tedariği.) Arvato dünyada, yılda 700 milyon sevkiyat gerçekleştiriyor. Yılda 300 milyon tüketici ile müşteri ilişkileri yönetiminde etkileşime giriyor. Her gün 180 farklı para biriminde 100 milyon adet online reklam harcaması tahsilatı - gerçekleştiriyor. 3.2 milyar euro üzerinde fi nansal tahsilat gerçekleştiriyor. 68 milyonun üzerinde e-ticaret kredi kartı ödemesinin onay ve takibini yapıyor. Yılda 750 milyon kitap baskısı yapıyor, 2 milyar broşür üretiyor.