Aselsan, 3 yeni proje için MSB ile el sıkıştı

Şirket, 148.5 milyon dolarlık ADOP-2000, 6.1 milyon dolarlık SAHMUS ve 5.8 milyon liralık Navigasyon Sistemi Entegrasyon Sözleşmesi imzaladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - ASELSAN, Milli Savunma Bakanlığı ile 3 proje için sözleşme imzaladı.

ASELSAN tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, 148 milyon 500 bin dolarlık Türk Silahlı Kuvvetlerinin Ateş Destek Otomasyon Projesi (ADOP-2000), 6 milyon 175 bin dolarlık Sahil Güvenlik Komutanlığının VHF Geniş Alan Sayısal Emniyetli Muhabere Sistemi (SAHMUS) Projesi, 5 milyon 852 bin lira  bedel üzerinden de Türk Silahlı Kuvvetlerinin AN/TPQ-36 V(9) Hedef Tespit Radarına Kara Navigasyon Sistemi Entegrasyon Sözleşmesi tedariki sözleşmeleri imzalanarak, yürürlüğe girdi.

ADOP-2000 Projesi

ADOP-2000 sistemi, komutanın uygun hedefi uygun zamanda uygun silah sistemi ve uygun mühimmat ile ateş altına almak için gerekli planları yapmasını, uygulamasını ve muharebe sahasındaki ateş destek unsurlarının azami etkinlikle kullanılmasını sağlıyor.

ADOP-2000 Projesi kapsamında, ileri gözetleyici ve silah seviyesinden kolordu seviyesine kadar, hedef tespit, analiz, planlama, icra ve kontrol fonksiyonlarını yerine getiren, ateş destek unsurları ile diğer muharebe sahası fonksiyonel sistemleri (manevra, hava savunma, istihbarat ve elektronik harp ve muharebe hizmet desteği gibi) arasında sayısal iletişim sağlayan sistemler taktik sahada birlikte entegre çalışmak üzere tesis ediliyor.

ASELSAN tarafından geliştirilerek Türk Silahlı Kuvvetlerimizin hizmetine sunulan Ateş Destek Sistemlerinin, bu alanda dünyanın en gelişmiş sistemleri arasında bulunduğu kaydedildi.

ASELSAN'ın, günümüz teknolojisinin sunduğu imkanları, muharebe sahasında etkin bir şekilde kullanarak, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ateş destek gücünün arttırılmasına destek olmak ve Türk Silahlı Kuvvetlerine en gelişmiş sistemleri sağlamak amacıyla ateş destek alanındaki faaliyetlerine devam ettiği de ifade edildi.

ASELSAN, ateş desteği alanında K.K.K.lığının ADOP-2000 şemsiye projesi ve bununla bağlantılı olarak yürütülen diğer projeler kapsamında, Taktik Ateş İdare Komuta Kontrol Sistemi (TAİKS), Batarya Ateş İdare Sistemi (BAİKS-2000), Havan Ateş İdare Sistemi (HAİKS), Ateş Destek Tim Karargahı (ADESTİM), İleri Gözetleyici Sistemleri, Yer Ölçme Haber Merkezi (YÖHM) Sistemi ve Yer İstikamet Tespit Postası (YİTP) Sistemi, Topçu Meteoroloji Sistemi (TOMES), 155 mm Kundağı Motorlu FIRTINA Obüsü Atış Kontrol ve Ateş İdare Sistemi, Çekili Obüs Atış Kontrol ve Ateş İdare Sistemleri, Çok Namlulu Roket Atar Ateş İdare Sistemi, İlk Hız Ölçme Radarı (İHÖR), Kara Gözetleme Radarı (ARS-2000) v.b. bir çok sistemi geliştirip üreterek, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin hizmetine sundu.

SAHMUS Projesi

Sahil Güvenlik Komutanlığı için ASELSAN tarafından üretilecek VHF Geniş Alan Sayısal Emniyetli Muhabere Sistemi (SAHMUS)  ile Sahil Güvenlik Botları geleceğin teknolojisine kavuşuyor.

Her türlü hava şartlarında kesintisiz hizmet vermek için tasarlanmış bir sistem olan SAHMUS'un, Sahil Güvenlik Ekiplerinin değişen ihtiyaçlarını karşılayan son teknoloji haberleşme sistemi olarak hizmete sunulduğu belirtildi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı'na kurulacak sistem, Jandarma Genel Komutanlığı'na ait mevcut sistem altyapısını kullandığı için "Kamu Güvenliği Haberleşmesi" kamu kurum ve kuruluşlarının farklı altyapı harcamaları yapmayarak tek bir altyapı üzerinden haberleşmelerini sağlamak adına örnek teşkil ediyor.

Kamu Güvenliği ve Acil Durum Haberleşmesi'nin vazgeçilmez unsurları olan Bas-Konuş, kısa çağrı kurma süresi, grup çağrı, sistem dışı direk çağrı yapabilme, acil durum ses servisleri gibi özelliklere ilave olarak telsiz üzerinden kısa mesaj atabilme, acil durum butonu, kriptolu ses ve veri haberleşmesi gibi özelliklerini de içeriyor.

SAHMUS, terör, kriz ve afet durumlarında muhaberenin kesintisiz devamının sağlanması için teknolojiden azami derecede yararlanarak etki-tepki süresini azaltacak, hızlı, güvenilir, elastiki, mobil ve ekonomik muhabere imkanı sağlayarak bilgiye süratli ve zamanında ulaşılmasına imkan verecek.

SAHMUS Sistemi ile veri tabanlarından, suçlu sorgulama, kayıp eşya ve kimlik sorgulama, gemicilik belgeleri ve silah ruhsat sorgulaması gibi uygulamalar gerçekleştirilebilecek. Sistem, gelişmiş yapısı ile botlardan komuta merkezlerine çok daha hızlı ve güvenilir şekilde bilgi aktaracak.