Asker sayısını 1.400'e çıkarttı
Mali'nin kuzeyini kontrol altında tutan militanlara karşı Mali birlikleriyle operasyon başlatan Fransa'ya askeri destek eski sömürgelerinden geldi. Fransa Savunma Bakanı Fransız birliklerinin sayısının 1.400'e çıkarıldığını açıkladı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
PARİS - Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Mali'de isyancılara karşı askeri operasyonlara katılan Fransız birliklerinin sayısının 1.400'e çıktığını açıkladı.
Konu ile ilgili basına bugün açıklama yapan Le Drian, ''Bu sabah itibarıyla, Mali topraklarında görev yapan Fransız asker sayısı 1.400'e ulaştı'' dedi.
Fransa, geçen hafta ilk etapta 800 asker göndererek isyancılara karşı askeri müdahaleyi başlatmıştı.
Fransa'nın, Mali'deki asker sayısını önümüzdeki haftalarda kademeli olarak 2 bin 500'e çıkartması bekleniyor.
Savaş Mali ile sınırlı kalmayacak
Savaş Mali ile sınırlı kalmayacak
Öte yandan Cezayir istihbarat teşkilatının eski yetkililerinden Albay Şefik Misbah, Mali'de başlayan savaşın bu ülke ile sınırlı kalmayacağı uyarısında bulundu.
Strateji ve güvenlik uzmanı Misbah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cezayir'in güneyindeki bir doğalgaz tesisine düzenlenen saldırıya atıfta bulunarak, Mali krizinde çok kritik bir aşamaya girildiğini belirtti. Mali'nin kuzeyini denetimi altında bulunduran silahlı grupların, askeri müdahale halinde savaşın Mali ile sınırlı kalmayacağı yönündeki tehditlerini hayata geçirdiğini belirtti. Albay Misbah, bu süreçte Cezayir'in birinci hedef haline dönüşeceğini ileri sürdü.
Doğalgaz tesisine düzenlenen saldırının iki hedefi olduğunu ifade eden Misbah, ilk hedefin, Batılı ülkelere, Mali'ye karşı başlatılan savaşın olumsuz sonuçları ve operasyonu devam ettirmeleri halinde daha şiddetli bir karşılık bulacakları konusunda uyarıda bulunmak olduğunu belirtti.
Misbah, ikinci olarak da Cezayir'e bu askeri müdahalede rol aldığı sürece güvenliğinin tehdit altında olduğu mesajının verilmek istendiğini söyledi.
Cezayir kamuoyu huzursuz
Cezayir kamuoyu huzursuz
Son gelişmelerin Cezayir kamuoyundaki yansımalarına da değinen Misbah, Mali'ye askeri müdahalenin kamuoyunda bir huzursuzluğa yol açtığını, halkın ve askerlerin ülkenin resmi tavrından memnun olmadıklarını iddia etti.
Cezayir'in Mali konusunda ortak bir karar alamamasının bu memnuniyetsizliğin ispatı olduğunu ileri süren Misbah, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın 4'üncü kez seçilebilmesi konusunda Fransa'nın desteğini almak için ülke çıkarlarını kendi çıkarlarına tercih ettiğini ve Fransa'nın Mali müdahalesinden yana tavır koyduğunu savundu.
Eski Fransız sömürgesi olan ülkeler destek veriyor
Eski Fransız sömürgesi olan ülkeler destek veriyor
Mali'nin kuzeyini kontrol altında tutan Ensaruddin, AQMI ve MUJAO militanlarına karşı Mali birlikleri ile birlikte operasyon başlatan Fransa'ya askeri destek daha çok bölgedeki eski sömürgelerinden geldi.
Batı Afrika ülkeleri genelkurmay başkanları, Mali'nin başkenti Bamako'da bir araya gelerek beklenen bölgesel müdahale gücü ile ilgili görüşmelerde bulundu. Bölgesel güce liderlik etmesi beklenen Nijerya'nın müdahale için 900 asker göndermesi planlanıyor. Nijerya'nın 190 askeri Mali'ye gönderdiği ifade ediliyor.
Nijerya'nın yanı sıra güce Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üyesi Gana, Nijer, Senegal, Burkina Faso ve Togo'nun 500'er, Benin'in ise 300 askerle katılması bekleniyor. ECOWAS üyesi olmayan Çad'ın ise müdahaleye 2000 askerle destek vereceği belirtiliyor.
Avrupalıların başlıca köle ticaret merkezi olarak kullandıkları bölgedeki müdahaleye daha çok eski Fransız sömürgesi olan ülkeler destek veriyor. Nijerya ve Gana dışındaki ülkeler yaklaşık 100 yıl boyunca Fransızlar tarafından yönetildi.
Fransızların Batı Afrika kolonisini kurduğu bölgede yer alan Benin, Nijer, Senegal, Burkina Faso ve Togo müdahale gücüne destek veriyor. Bu ülkeler Fransa'dan 1960 yılında bağımsızlıklarını elde etti.
İngilizlerin 1874'te sömürgeleştirdiği Gana 1957'de bağımsızlığını kazanırken, yaklaşık 100 yıl İngiliz sömürgesi olarak kalan Nijerya ise bağımsızlığını 1960 yılında ilan etti. Eski bir Fransız sömürgesi olan Çad ise 1960 yılında bağımsızlığına kavuştu.
Yabancı asker sayısı 6 bini aşacak
Yabancı asker sayısı 6 bini aşacak
Fransa'nın Mali'de 800'e yakın askeri bulunuyor. Fransa, önümüzdeki günlerde bu sayıyı kademeli olarak 2 bin 500'e çıkartmayı planlıyor. Bölgedeki ülkelerin vereceği 3 bin 700 askerlik kuvvetle dışarıdan gelerek askeri müdahaleye katılan asker sayısı 6 bini aşacak.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Fransa'nın operasyonuna oy birliği ile destek verirken uluslararası yardım kuruluşları da, sivillerin durumu ile ilgili endişelerini dile getirmişti.
BM, çatışmalar nedeniyle yaklaşık 145 bin kişinin Moritanya, Nijer, Burkina Faso ve Cezayir'e sığındığını açıklamıştı.
Fransa, Afrika'daki askeri varlığını arttırıyor
Fransa, Afrika'daki askeri varlığını arttırıyor
Fransa, Afrika ülkelerindeki siyasi ve askeri varlığını sürdürmek için askeri müdahaleler ve askeri birlik sevkıyatlarına devam ediyor.
Afrika coğrafyasında yaklaşık 200 yıllık bir sömürge geçmişine sahip olan ancak 1960'ların başında bölgedeki sömürge idarelerini tasfiye etmek zorunda kalan Fransa, bölgedeki nüfuzunu korumak için bölgeye yönelik askeri sevkıyatlar ve müdahalelerini sürdürüyor.
Son 51 yılda 14 Afrika ülkesine 26 askeri müdahalede bulunan ve bölgedeki kritik noktalarda özel eğitimli yaklaşık 8 bin askeri bulunan Fransa, son dönemde bölge ülkelerinde yaşanan iç karışıklıklarını gerekçe göstererek kara ve hava operasyonları düzenliyor.
Fransa, Afrika kıtasına yönelik son olarak Mali'ye yaptığı müdahaleyle varlığını pekiştirme amacında. Mali'nin kuzeyini kontrol altında tutan El Kaide bağlantılı militanlara karşı 12 Ocak'ta hava saldırıları başlatan ve kara operasyonu düzenlemeye hazırlanan Fransa'nın, bölgede 750 askeri bulunuyor. Fransa Savunma Bakanlığı yetkilileri, Mali'deki Fransız askeri birliklerinin sayısının 2 bin 500'e çıkartılacağını söylemişti.
Mali'nin yanı sıra, yine son dönemde isyancı gruplarla baş etmeye çalışan Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki iç çatışmaya müdahale etmeyeceğini açıklayan Fransa, geçen ay bu ülkeye 180 asker daha göndererek bölgedeki asker sayısını artırdı.
Böylece Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Fransız askeri sayısı da 600'ü buldu.
Afrika'daki askeri varlığı
Eski sömürgeleri ve Orta-Batı Afrika hattındaki ülkelerde askeri üstler bulunduran ve varlığını hissettirmeye özen gösteren Fransa, Mali'ye müdahalesiyle birlikte bu bölgedeki asker sayısını daha da artırıyor.
Bu ülkelerden Cibuti'deki askeri üs, Fransa'nın 2 bine yakın askeri personelinin görev yaptığı yurt dışındaki en büyük üs olarak biliniyor.
Gabon'da 900 Fransız askeri hazır bekletilirken, Çad'daki Fransız askeri üssünde yaklaşık 1000 asker görev yapıyor.
Senegal'de 350, Fildişi Sahili'nde ise yaklaşık 500 Fransız askeri bulunuyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan iç çatışmanın artmasının ardından, Fransa geçen ay bölgeye 180 asker daha göndererek asker sayısını 600'e yükseltti.
Fransa'nın ayrıca sömürgelerinden olan Hint Okyanusu'ndaki Mayotte ve Reunion adalarında bulunan askeri üslerinde 1900 askeri personel görev yapıyor.