Askerlerimiz ay sonunda Irak'tan çekiliyor

Obama, "Askerlerimizin öncülük ettiği askeri çabadan, diplomatlarımızın öncülük edeceği sivil çabaya geçiş söz konusu" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- ABD Başkanı Obama, "Daha önce söz verdiği tarihe bağlı kalarak, Irak'taki Amerikan muharip askerlerinin ay sonuna kadar bu ülkeden çekilmiş olacağını" söyledi.

Obama, Atlanta'da Engelli Amerikalı Gaziler adlı kuruluşun toplantısında yaptığı konuşmada, şöyle dedi:

"Göreve gelmemden kısa süre sonra Irak için, sorumluluğun tümüyle Iraklılara geçmesi yönünde yeni stratejimizi açıklamıştım ve 31 Ağustos 2010 tarihine kadar ABD'nin Irak'taki muharip misyonunun sona ereceğini açıkça ifade etmiştim. Ve şimdi tam da bunu yapıyoruz, söz verdiğimiz ve belirttiğimiz tarihe bağlı kalarak."

ABD'nin Irak'a karşı sorumluluklarının sona ermediğini, sadece şeklinin değişmekte olduğunu vurgulayan Obama, "Burada bir yanlış anlama olmasın, askerlerimizin öncülük ettiği bir askeri çabadan, diplomatlarımızın öncülük edeceği bir sivil çabaya geçiş söz konusu" diye konuştu.

Obama, "böylece Irak savaşındaki kilit bir bölümün kapanmaya yaklaştığını" ifade etti.

Afganistan konusunda da açıklamalarda bulunan Obama, "Afganistan'da çok büyük zorluklarla karşı karşıyayız. Ancak Amerikan halkının şunu bilmesi önemli; ilerleme sağlıyoruz, açık ve başarılabilir hedefler üzerine odaklanmış durumdayız" dedi.

Obama, "El Kaide ve liderliğine büyük darbeler indirildiğinin altını çizerek, Pakistan'ın da bu mücadelenin içinde olduğunu" söyledi.

"İsrail-Filistin doğrudan barış görüşmelerine geçmeli"

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı, İsraillilerle Filistinlilerin doğrudan barış görüşmelerine geçme zamanının geldiğini belirtti.

Bakanlık sözcüsü Philip Crowley, "Doğrudan görüşmelere geçme zamanının geldiğini düşünüyoruz. Mesajımız, bunun tam zamanı olduğunu, iki tarafından da vazgeçmemesi gereken bir fırsat olduğu söylemekten ibarettir. Bir aciliyet olduğuna inanıyoruz" dedi.

Sözcü, bir Filistinli yetkilinin, hafta sonunda ABD Başkanı Barack Obama'nın Filistin lideri Mahmud Abbas'a bir mektup göndererek, Abbas'a, başarısızlık durumunda bunun Amerikan-Filistin ilişkilerini bozacağı uyarısında bulunduğu yönündeki haberi ise doğrulamadı, ancak yalanlamaktan da kaçındı.

Gazetecilerin bu konudaki ısrarlı soruları karşısında  Crowley, bu fırsatı yakalama konusunda bir başarısızlık olma durumunda "bunun sonuçları" olacağını söyledi ve "Bunun Ortadoğu'nun kendisine ilişkin sonuçları olacaktır, bu liderler bu fırsattan yararlanmazsa İsrail, Filistin vatandaşları ve diğer ülkeler olayları görecek ve kendi sonuçlarını çıkaracaktır" diye konuştu.

Filistinlilerle İsrailliler, Mayıs ayından beri ABD'nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell himayesinde dolaylı görüşmeler yürütüyor. Abbas, doğrudan müzakerelerin başlamasını, İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim birimi inşaatının tamamen durdurulması koşuluna bağlıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir