Asya'dan 17 milyar dolar cirolu yeni yatırımcı geliyor

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Korkmaz, şirketin yüksek teknoloji üreteceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Foxconn'un teknolojisine benzeyebilecek ama onun kadar büyük olmayan 2-3 şirketin daha Türkiye'ye geldiğini, bir tanesinin yerleşmesinin dün tamamlandığını belirterek, Asyalı olan söz konusu şirketin cirosunun 17 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Korkmaz, elektronik üreticisi Foxconn'un Avrupa Serbest Bölgesinde (ASB) HP için masa üstü bilgisayar üretimini gerçekleştireceği anlaşmanın imzalandığı törende şu bilgileri verdi:

"Dünyada 4 veya 5 tane çok büyük teknoloji üretici şirketler var. Foxconn'un teknolojisine benzeyebilecek ama Foxconn kadar büyük olmayan 2-3 tane var. Bu şirketlerin hepsi Türkiye'ye geldiler. Bir tanesinin dün Türkiye'ye yerleşmesini bitirdik. Bu şirket de Türkiye'ye geldi. Rüzgar efekti... Arkasından gelebilecek yüksek teknoloji şirketleri... Onlar da Türkiye'de tesis kurmak için kolları sıvadılar. Şirketin cirosu 17 milyar dolar."

60 milyon dolarlık imza atıldı

Foxconn’un Çorlu'da bulunan Avrupa Serbest Bölgesinde HP için masa üstü bilgisayar üreteceği anlaşma için imzalar atıldı.

Foxconn Türkiye Genel Müdürü Tuna Kardeş, elektronik ekipman, elektronik sistem üretimi ve tasarımı sektöründe faaliyet gösteren Foxconn'un dünya genelinde 800 binin üzerinde çalışanı ve yıllık 65 milyar doların üzerinde cirosu bulunduğunu söyledi.

Bu yatırımın sağlayacağı yüksek işgücü olanakları ve ihracat gelirlerinin Türkiye açısından büyük bir fırsat yaratacağını vurgulayan Kardeş, "Foxconn'un ilk aşamada ASB'de üretim yapacağı fabrikada, devreye alma sürecinin tamamlanmasından sonra yılda 3 milyon adet masa üstü tipi bilgisayar üretilmesi ve yaklaşık 1.500 kişiye istihdam sağlaması öngörülmektedir.. Foxconn Türkiye'nin ürettiği masa üstü bilgisayarlar Avrupa, Ortadoğu ve Afrika pazarlarına satılacaktır" şeklinde konuştu.

Tuna Kardeş, Foxconn'un ASB'de HP için masa üstü bilgisayar üretimi gerçekleştireceğini ve ASB'de ilk etapta 15 milyon dolarlık yatırımla çalışmalara başlanacağını, toplam yatırımın ise 60 milyon dolar civarında olacağını ifade etti.

Teknolojiye 250 bin metrekare alan ayırdık

Avrupa Serbest Bölgesin (ASB) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin söz konusu yatırımla önemli bir teknoloji kümelenmesinin kazanılacağını söyledi.

ASB'de yatırımların krize rağmen devam ettiğini kaydeden Şahin, şu andaki görüşmelerle birlikte en az 450 bin metrekarelik bir alanın 2011 yıl sonuna kadar yatırımla buluşacağını ve 250 milyon dolar civarında yeni yabancı sermayenin kazanılmış olacağını bildirdi.

Şahin, böylelikle ASB'de çalışan sayısının 3 binden 6 bine, ticaret hacminin de 1,5 milyar dolardan 3 milyar dolara çıkacağını kaydetti.

Foxconn'un yatırımı ile iki değişimin daha yaşanacağının altını çizen Şahin, bu yatırım ve bunun arkasından gelecek yan sanayi ile lojistik altyapı yatırımlarının ciddi bir sanayi ve ihracat dönüşümünü tetikleyeceğini, özellikle teknolojiye yönelik yatırımlar için bölgede şu anda 250 bin metrekare alan ayırdıklarını anlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir