Atalay 'Demokratik Açılım' turuna devam ediyor
Bakan Atalay, "demokratik açılım" çalışmaları kapsamında Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok'u birlik merkezinde ziyaret etti
ANKARA - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Demokratik Açılım" çalışması kapsamında DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile bir araya geldi. Atalay, "Bu, Türkiye'nin büyük kardeşlik ve huzur projesi. Kendimize güvenelim. Biz, bu sorunu çözeriz" dedi.
Beşir Atalay, AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu ile DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve diğer parti yöneticilerini parti genel merkezinde ziyaret etti.
Bakan Atalay, siyasi partilerle görüşmeyi önemsediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Başından beri dileğimiz, bu çalışmanın yeri Meclis çatısı olsun, Meclis çatısının altı olsun. Bu manada siyasi partilerimizin, ülkemizin bu en büyük kardeşlik ve huzur projesine katkısını çok önemli görüyoruz.
Bu, Türkiye'nin büyük kardeşlik ve huzur projesi. Türkiye büyük bir ülke. Kendimize güvenelim, biz bu sorunu çözeriz. Kendi sorunlarımızı kendimiz çözeceğiz. Yeter ki öz güvenimiz olsun, kendimize güvenelim."
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bugün Türkiye Barolar Birliği, Türk-İş ve Hak-İş'i ziyaret edeceğini anımsatarak, sendikalarla görüşmelerinin süreceğini bildirdi. Bu süreçte, 18 Ağustos salı günü İstanbul'da TÜSİAD'ı ziyaret edeceğini kaydeden Atalay, bu görüşmelerin hepsinden verim aldıklarını ve faydalandıklarını söyledi.
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de Atalay'ın ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli bir sürecin içinde olduğunu, siyasilerin 30 yıldan bu yana yaşanan acıların sona ermesi konusunda çaba gösterdiklerini belirtti.
Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz de bu acıların sona ermesi, barışa evrilmesi, Türkiye'nin normalleşmesi için çaba gösteriyoruz. Umut ediyoruz ki bu çabalar bir hayal kırıklığı yaşatmaz. Umutluyuz. Çünkü artık sorunların silahla, şiddetle, operasyonlarla çözülmeyeceğini herkesin görmüş olmasıdır.
Bizim amacımız sorunun çözümüdür, birilerinin söylediği gibi Türkiye'yi çözmek değil. Tam tersi Türkiye'de toplumsal uzlaşıyı sağlamaya yönelik bir çabadır. Amacımız demokratik bir cumhuriyettir, demokratik bir Türkiye'dir. Kürt'üyle, Türk'üyle her vatandaşın kendini özgürce ifade edebileceği demokratik bir Türkiye'nin yaratılmasıdır diye düşünüyoruz."
"Umuda yolculuk"
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de Atalay'ın ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli bir sürecin içinde olduğunu, siyasilerin 30 yıldan bu yana yaşanan acıların sona ermesi konusunda çaba gösterdiklerini belirtti.
Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz de bu acıların sona ermesi, barışa evrilmesi, Türkiye'nin normalleşmesi için çaba gösteriyoruz. Umut ediyoruz ki bu çabalar bir hayal kırıklığı yaşatmaz. Umutluyuz. Çünkü artık sorunların silahla, şiddetle, operasyonlarla çözülmeyeceğini herkesin görmüş olmasıdır.
Bizim amacımız sorunun çözümüdür, birilerinin söylediği gibi Türkiye'yi çözmek değil. Tam tersi Türkiye'de toplumsal uzlaşıyı sağlamaya yönelik bir çabadır. Amacımız demokratik bir cumhuriyettir, demokratik bir Türkiye'dir. Kürt'üyle, Türk'üyle her vatandaşın kendini özgürce ifade edebileceği demokratik bir Türkiye'nin yaratılmasıdır diye düşünüyoruz."
Türk, bu çalışmanın farklı yerlerde değerlendirileceğini ve sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin, baroların, birçok kesimin düşünce ve önerileri alınarak somutlaşacağını belirterek, "Biz işin başındayız, umut ediyoruz ki bu umuda yolculuk bir hayal kırıklığıyla sonuçlanmaz" dedi.
"Demokratik Açılım" çerçevesinde ilk sendika ziyareti Türk-İş'e
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Demokratik açılım" çalışması kapsamında Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile bir araya geldi.
Atalay, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş ile Türk-İş Genel Merkezini ziyaret edip Genel Başkan Kumlu ve Genel Mali Sekreter Ergün Atalay ile görüştü.
Bakan Atalay, "Demokratik Açılım" çalışması çerçevesinde sendikalar boyutunda ilk ziyareti Türk-İş'e yaptığını söyledi.
Türk-İş'in gurur duyulan, uluslararası alanda tecrübesi ve kimliği bulunan büyük bir sendika ve sivil toplum kuruluşu olduğunu vurgulayan Atalay, bu neden sendikalarla yapılacak görüşmelerde ilk olarak Türk-İş ile bir araya gelmeyi uygun gördüğünü söyledi.
Atalay, ziyarette çalışmayla ilgili bilgi sunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Türk-İş büyük bir camia. Teşkilatları var, şubeleri var. Çok büyük bir nüfus kesimini, işçi kesimini temsil ediyor. Kendilerinden teşkilatlarının da görüşünü alarak ve bizim mesajlarımızı da buralara ileterek bu konuda olabilecek görüş ve katkılarını istediğimizi ifade ettim. Çalışmamızı, yürüttüğümüz süreci bütün ayrıntılarıyla kendilerine anlattım. Buradaki temel ilkelerimizi, bakışlarımızı kendilerine bilgi olarak sundum. Kendilerinin bugün bize söyledikleri hususlar oldu. Bundan sonra da kendi teşkilatlarıyla paylaşarak, takip eden süreçte görüşlerini verecekler."
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu da konuşmasında, İçişleri Bakanı Atalay'a ziyareti ve verdiği bilgiler için teşekkür etti.
Kumlu şunları söyledi:
"Özellikle ülkemizin bir bölümünde yıllardır hepimizin bildiği gibi kan akıyor. Bu kanın durdurulması lazım. Ülkemizin aldığı yaralar sarılmalı ve yeni olumsuzluklara izin verilmemelidir diye düşünüyoruz. Biz, hükümetin, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerini bozmadan bu soruna çözüm arayacağını ve bu nedenle de bir açılım yaptığını düşünüyoruz."
Türk-İş'in de bu konuya yabancı olmadığını, 1993 yılında sorunun çözümü yönündeki önerilerini dile getirdiğini hatırlatan Kumlu, 14 Şubat 1993 tarihli "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Raporu"nu Atalay'a sundu.
Kumlu, sorunun demokrasi içinde çözüleceğine inandıklarını belirterek, "Özellikle Sayın Bakan'ın huzurunda Sayın Başbakan'a, hükümete, parlamentoda grubu bulunan tüm siyasi partilere Türk-İş olarak şu çağrıyı yapmak istiyoruz, uzlaşma, uzlaşma... Tamam uzlaşma da uzlaşma sözde olmamalı. Özellikle çok hassas bir konu bu. Uzlaşmanın eylemle de gerçekleşmesi gerekir. Buna katkı sağlanması gerektiğini ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
Atalay TBB Başkanı Özok'u ziyaret etti
Bakan Atalay, "demokratik açılım" çalışmaları kapsamında Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok'u birlik merkezinde ziyaret etti. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş'in de katıldığı ziyaret, yaklaşık 45 dakika sürdü.
Atalay, ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, yürütülen çalışma hakkında bilgi sunduklarını, çalışma ile ilgili görüş ve katkı istediklerini belirtti.
Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu dile getiren Atalay, "Bizim bu çalışmada en önemli hassasiyetimiz, Türkiye bir hukuk devletidir. Bütün çözümler hukukun içinde olur. Bütün sorunların çözümü daha fazla demokratik açılım, daha fazla insan hakkı ve mutlaka hukukun içinde olmak" diye konuştu.
Türkiye Barolar Birliğinin, yargının önemli parçalarından birisi olduğunu ifade eden Atalay, şunları söyledi:
"Bize önemli tavsiyeleri, katkıları olacak. Sayın Genel Başkan bize daha önce Barolar Birliğinin çalışması olan bu konudaki bazı hazırlıkları da şimdiden verdiler. Biz onları da inceleyeceğiz. Bu projenin temelinde demokrasi ve hukuk var. Her sorunun çözümünde biz hükümet olarak da hep öyle dedik. Toplumsal sorunların çözümünde daha fazla demokrasi daha fazla insan hakkı mutlaka hukukun içinde kalmak."
Atalay, kendilerine randevu veren Özok'a da teşekkür ederek, çalışmanın her safhasında kendilerine bilgi verip katkı isteyeceklerini söyledi.
Özkok: "TBB'nin yadsıması mümkün değildir"
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özok ise Atalay'ın, kendilerini son günlerde Türkiye'nin gündemini oluşturan konularla ilgili bilgilendirmek için ziyaret ettiğini bildirdi.
Önemli bilgiler sunan Bakan Atalay'a teşekkür eden Özok, "Türkiye Barolar Birliğinin temel ilkeleri, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve hukuk devletidir. Türkiye'de eğer barışla ilgili, kardeşlikle ilgili, huzurla ilgili, insan haklarıyla ilgili, demokrasiyle ilgili, hukukun üstünlüğü ile ilgili bir adım atılıyorsa Türkiye Barolar Birliğinin onu yadsıması mümkün değildir" diye konuştu.
TBB'nin, kurulduğu günden bu yana bu ve benzeri hareketlere destek verdiğini de anımsatan Özok, şu açıklamalarda bulundu:
"1999'da Türkiye Barolar Birliği'nin Doğu ve Güneydoğu Raporu diye bugün birçok arkadaşın yeni yeni dillendirdiği birçok konuyu Barolar Birliği o gün kamuoyu ile paylaşmıştır. Biz ülkemizde barışı, kardeşliği, huzuru istiyoruz. Gerçekten eksiksiz bir demokrasinin gerçekleşmesini istiyoruz. Hukukun bütün incelikleri ile her insanın güvencesi olmasını istiyoruz. O nedenle Türkiye Barolar Birliği bu tür girişimlere duyarsız kalamaz, her türlü desteği verir. Barış, huzur ve kardeşlik hepimizin istediği temel hedeflerdir. Bu tür ve benzeri çalışmalara, ülkemizin demokrasi, hukukun üstünlüğü insan hakları gibi çok ihtiyacı olan bu ilkelere katkı sunan herkese Türkiye Barolar Birliği yardımcı olacaktır, katkı sağlayacaktır. Çünkü Türkiye Barolar Birliğinin kuruluş nedeni budur."