Atalay: Türkiye normalleşiyor

İçişleri Bakanı Atalay, Türkiye'nin demokrasi açığını kapatmayı misyon edindiklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Türkiye aydınlanıyor, Türkiye normalleşiyor. Türkiye gerçek demokratik bir ülke haline geliyor. Biz bu konuda kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz" dedi.

Atalay, AK Parti Genel Merkezi'nin Küçükçekmece Evlendirme Dairesi'nde düzenlediği "Türkiye Buluşmaları" adlı  programda yaptığı konuşmada, bu program kapsamında bütün bakanların, parti üst yöneticilerinin ve milletvekillerinin hafta sonları Türkiye'yi gezdiğini söyledi.

AK Parti'nin her an toplumun içinde vatandaşlarla birlikte, onların arasında olmayı tercih ettiğini kaydeden Atalay, mümkün olabildiğince her il ve ilçeye mutlaka gittiklerini vurguladı.

Bakan Atalay, AK Parti'nin en büyük hedeflerinden birisinin ülkenin demokratikleşmesi olduğunu, Türkiye'nin demokrasi açığını kapatmayı misyon edindiklerini anlattı.

Atalay, Amerika'da 2001 yılında yaşanan terör olayından sonra demokraside bir daralma olduğunu, adeta terörün karşı özgürlüklerin kısıtlanması yönünde kullanıldığı belirtti.

Türkiye'de 2002 yılında iktidar olduktan sonra demokrasi ve özgürlükleri teröre feda etmeyeceklerini, terör bahanesiyle insan haklarını kısıtlamayacaklarını belirttikleri kaydeden Atalay, bunu da hassasiyetle uyguladıklarını söyledi.

Atalay, bu yolda ilk icraatlarının olağanüstü halin kaldırılması olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Olağanüstü hal, hukuk sisteminin uygulanmasının biraz kenara atılması, askıya alınmasıdır. Demokrasinin durduğu, insan hakları konusunun ikinci plana itildiği, güvenlik gerekçesinin birinci plana geldiği bir uygulamadır. O döneme ait herkesin acı hatıraları vardır. O günlerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye aleyhine çokça kararlar veriliyordu. Türkiye işkencenin olduğu, insan haklarının olmadığı, sürekli insanlara kötü muamele, işkence edilen bir ülke olarak anılıyordu. İşte olağanüstü hal bunları çağrıştırıyordu. AK Parti olarak 'Türkiye'de karanlık bir şey kalmayacak' dedik. Şimdi bunların nasıl adım adım yürüdüğünü görüyoruz."

AK Parti'nin göreve geldiğinde "Türkiye'de faili meçhullerin olmayacağını, insan haklarının ihlal edilmeyeceğini, işkence ve kötü muamele olmayacağını ve her şeyin şeffaflaşacağı"nı söylediğini kaydeden Atalay, o günden bugüne bu çizgi üzerinde yürüdüklerini belirtti.

"Türkiye gerçek demokratik bir ülke haline geliyor"

Kendi dönemlerinde faili meçhul cinayetlerin yaşanmadığını ifade eden Atalay, şöyle devam etti:

"Bırakın kendi dönemimizde olmasını, geçmiş dönemlerde olanları aydınlatıyoruz. Şu anda o karanlık dosyaların hepsini açıyoruz ve bunlar bir bir açılacak. Türkiye aydınlanıyor. Türkiye normalleşiyor. Türkiye gerçek demokratik bir ülke haline geliyor. Biz bu konuda kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Şimdi olağanüstü halin yanında, Devlet Güvenlik Mahkemeleri diye bir yargı türü vardı. Olağanüstü dönemlerin yargı sistemiydi. İstisnai bir sistemdi, normal değildi. Demokratik değildi. Bu mahkemeleri yine bizim dönemimizde kaldırdık. Özellikle de işkencenin ve kötü muamelenin önlenmesiyle ilgili olağanüstü tedbirler aldık. Biz bunları bırakın bir vatandaşımıza, hiç bir insana layık görmüyoruz. İnsan azizdir, insanların hataları varsa onun cezasını verecek hukuk sistemi vardır. İşkence ve kötü muamele suçlu suçsuz hiçbir insana yapılamaz. İşkenceye sıfır tolerans ilkesi getirdik."

Demokratikleşmenin en önemli ilkelerinden birinin şeffaflık olduğunu bildiren Atalay, vatandaşın olup biten her şeyi öğrendiği yerde demokrasiden bahsedilebileceğini vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir