Atama ve görevden alma yetkisi Davutoğlu'ndan alındı

AK Parti'de atama ve görevden alma yetkisi Davutoğlu'ndan alınıp MKYK'ya geri verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AK Parti'de aylık olarak yapılan ve kongreden sonra partinin en üst karar alma organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Cuma günü yaptığı toplantıda partideki atama/görevden alma yetkisini Genel Başkan Ahmet Davutoğlu'ndan alarak tekrar MKYK'ya verdi.

Eylül ayında yapılan AK Parti kongresinde seçilen MKYK ağırlıklı olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yakın isimlerden oluşmuştu. MKYK'da Erdoğan'ın damadı olan Enerji Bakanı Berat Albayrak, eski bakan ve Erdoğan'ın eski avukatı Hayati Yazıcı gibi isimler de bulunuyor.

Parti Sözcüsü Ömer Çelik Cuma akşam düzenlediği basın toplantısında, teşkilatla ilgili konuların yoğun ve daha detaylı tartışılması için daha önce teşkilat başkanına verilen yetkinin tekrar MKYK'ya verildiğini, bunun teknik bir konu olduğunu ve partide bir kriz olmadığını söylemişti.

Haftasonu medyada çıkan bazı yorumlar, AK Parti MKYK'nın kararı için "Erdoğan'ın kendisine yakın isimlerle partiye müdahalesi" iddiasında bulunmuşlardı.

İddialarla ilgili soruları yanıtlayan AK Parti'li bir yetkili, "Bu karar Davutoğlu'nu parti üzerindeki gücünü zayıflatacaktır" dedi.

AK Parti 14 Ağustos 2001'de kurulduğu günden bu yana her olağan kongre sonrası ilk MKYK toplantısında bu yetki Genel Başkan tarafından kullanılacak şekilde teşkilattan sorumlu genel başkan yardımcısına devrediliyordu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın genel başkanlık yaptığı süreçte de uygulama sürdürüldü. 12 Eylül 2015'te yapılan ve Davutoğlu'nun yeniden genel başkanlığa seçildiği kongreden sonra da aynı yetki devri yapılmıştı.

Cuma günkü kararla bu yetki ilk kez teşkilattan alınıp yeniden MKYK'ya verilmiş oldu.

Çelik, "MKYK, tekrar kendi yetkisini geri almıştır. Bunun bir değişiklik, çok radikal bir tutum gibi ele alınması doğru
değil. Bu teknik bir mesele" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise yetki devrinin MKYK üyelerinin isteğiyle gerçekleştiğini belirterek, şöyle söyledi:

"Özellikle MKYK üyesi bazı milletvekili arkadaşlarımız, teşkilatlardaki görevden almalar konusunda söz sahibi olmak
istediler... Başbakan da asıl yetkinin MKYK'da olmasına destek verdi. Bu karar oybirliğiyle alındı. Çok spekülasyon yapıldı ama partimizde herhangi bir huzursuzluk yok."

Yetki devri yapılması için Genel Başkan dışında 50 üyesi olan MKYK'daki çoğunluğun imzası gerekiyor.
              
"Herhangi bir kriz yok" Sosyal medyada yer alan "AK Parti içerisinde bir tartışma mı var, bir çatlak mı var?" yönündeki değerlendirmelere dikkati çeken Çelik Cuma akşamı yaptığı açıklamada şöyle konuşmuştu:

"Mekanik olarak AK Parti de Siyasi Partiler Kanunu'na göre çalışıyor ama bizim MKYK'da, MYK'da ya da diğer kurullarda birbirimizle ilişkimiz Siyasi Partiler Kanunu'na göre değil, yani Siyasi Partiler Kanunu'ndan ibaret değil... AK Parti MYK'sı, MKYK'sı, teşkilatı, Bakanlar Kurulu yekparedir, bir ve bütündür. Herhangi bir kriz yok."

Çelik, 'MKYK'ya yetki devrinin neden şimdi yapıldığına' yönelik ise şunları söyledi:

"Bu teknik bir düzenlemedir. Nihayetinde önümüzdeki MKYK'da da başka kararlar alacağız... MKYK'da yaygın şekilde arkadaşlarımız, teşkilatlarla ilgili raporlar, süreçler, teşkilatların ele alınmasıyla ilgili MKYK'nın doğrudan müdahil olmasını istiyorlar. Zaten bu kararın alınmasında da ilk imzayı Başbakanımız atmıştır. Yani Başbakanın imzasının olmadığı bir karar almıyoruz."

AK Parti'nin Cuma günü gerçekleştirdiği MKYK toplantısı, sabah saat 1000'da başlayacağı duyurulmasına rağmen, beş saat gecikmeyle başlamıştı. Gecikmenin gerekçesi olarak Davutoğlu'nun Cuma sabahı 0500 civarında Katar'dan dönmüş olması gösterilmişti.