Atatürk Havalimanı'nda oy verme işlemi başladı

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin gümrük kapılarında oy verme işlemi bugün başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL/EDİRNE  - Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin 12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimi için gümrük kapılarında oy verme işlemi saat 08.00'de başladı. Atatürk Havalimanı'nda kurulan 15 sandıkta vatandaşlar oylarını kullanıyor. Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne bağlı Kapıkule, İpsala ve Hamzabeyli ve Dereköy sınır kapılarında da oy verme işlemi başladı.

Milletvekili genel seçim için sınır kapılarında oy verme işleminin başlaması nedeniyle bu sabah İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde gidiş katı gümrüklü sahaya 6, geliş katı gümrüklü sahaya 9 olmak üzere kurulan toplam 15 adet şeffaf sandıkta vatandaşlar saat 08.00'den itibaren oy vermeye başladı.

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, pasaportlarını ve kimliklerini sandık görevlisine vererek oy pusulasını aldı. Kapalı kabinlerde oylarını kullanan vatandaşlar, daha sonra oy pusularının olduğu zarfı bu seçimlerde ilk kez kullanılmaya başlanan şeffaf sandıklara attı.

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali geliş katında kurulan sandıkta oyunu ilk kullanan kişilerden biri olan Samet Aydın, Hollanda'da yaşadığını belirterek, "Hayırlı olsun. Benim oy verdiğim partinin seçimi kazanacağını düşünüyorum. İnşallah vatana, millete hayırlı olur" dedi.

Aydın, yurt dışında çok sayıda Türk vatandaşının yaşadığını belirterek, çoğunun Türkiye'ye gelip oylarını kullanma imkanı olmadığını, yurt dışında oy kullanımının sağlanması gerektiğini söyledi.

Atatürk Havalimanı'nda 12 Haziran günü seçim bitimine kadar oy kullanılacak süre boyunca 320'ye yakın görevlinin, 3 vardiya halinde 24 saat görev yapacağı bildirildi.

Atatürk Havalimanı ve diğer sınır kapılarında, yurtdışında yaşayan vatandaşlardan yurtdışı seçmen kütüğünde kayıtlı olup, Türk pasaportunu ibraz edenler giriş ve çıkış yaparken oylarını kullanabilecek.

Kapıkule, İpsala ve Hamzabeyli ve Dereköy'de seçim trafiği

12 Haziran Milletvekili Genel Seçimi için oy verme işlemi Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne bağlı Kapıkule, İpsala ve Hamzabeyli ve Dereköy sınır kapılarında saat 08.00 itibarıyla başladı.

Kapıkule Sınır Kapısı'nda ilk oyu kullanan Bursa'dan Hollanda'ya giden gurbetçi Cem Özgün, yaptığı açıklamada, oy kullanmak için sabah saat 05.00'dan beri beklediğini belirtti.

Vatandaşlık görevini yerine getirdiğini ifade eden Özgün, Türkiye'nin her geçen gün büyüdüğünü bu seçimlerin bu büyümeye katkı sağlamasını umut ettiğini söyledi.

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 1'i gar gümrüğünde olmak üzere 5, İpsala Sınır Kapısı'nda 1, Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda 1 sandıkta oy verilecek. Sınır kapılarında, sadece Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar geçiş yaparken oy kullanabiliyor.

Kimler oy kullanabiliyor?

Seçmenlerin oy kullanabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti pasaportu dışında herhangi bir kimlik belgesi kabul edilmiyor. Gümrük kapılarında Yurtdışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olan vatandaşlar oy kullanabiliyor. Seçmenler kütüğe kayıtlı olup olmadıklarını YSK'nın "www.ysk.gov.tr" internet adresinin Yurtdışı Seçmen Sorgulama bölümünden kontrol edebilecek.

Oy kullanılabilmesi için pasaportlarda ülkeye "giriş" veya ülkeden "çıkış" yapıldığını gösteren damgaların bulunması gerekecek. Oy verme işlemi tamamlandıktan sonra Sandık Kurulu Başkanı pasaportun ilgili yerine "Oy kullanmıştır" damgası vuruyor.

Sınır kapılarında oy verme işlemi, genel seçimlerin yapılacağı 12 Haziran 2011 Pazar günü saat 17.00'de sona erecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir