”Atatürk Havalimanı'nın büyüme olanakları artacak”

Şener, Havalimanı'nın yanındaki 800 dönümlük askeri bölge arazisinin alınması için Devlet Hava Meydanları'nın Hava Kuvvetleri ile görüştüğünü belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Atatürk Havalimanı'nın yanındaki 800 dönümlük askeri bölge arazisinin alınmasıyla ilgili Devlet Hava Meydanları'nın Hava Kuvvetleri ile görüşmelerini devam ettirdiğini, bu bölgenin alınması durumunda Atatürk Havalimanı'nda çok değişik büyüme olanakları olacağını belirtti.

Şener, TAV Havalimanları'nın ikinci çeyrek sonuçlarını değerlendirdiği basın toplantısında yaptığı konuşmada, dünya havacılık endüstrisinin yıllık cirosunun 1 trilyon dolar, havalimanı işletmesinin yıllık cirosunun da 100 milyar dolar olduğunu söyledi.

Dünyada şu anda mevcut olan 20 bin uçağın 4,7 milyar yolcu taşıdığını, 2028 yılına kadar bir 30 bin uçaktan daha bahsedildiğini, 2028'lerde yolcu sayısının 9 milyara çıkacağını ifade eden Şener, "Türkiye'de de şu anda 80 milyon yolcu var. Bu yıl Türkiye'de 90 milyon yolcu bekleniyor, gelecek yıl da 100 milyon civarında olacak. Ulaştırma Bakanlığı 2023'te 350 milyon yolcuyu hedef gösterdi. Bu sektörün büyümesi çok ciddi bir şekilde devam edecek" dedi.

Havalimanlarını büyümeyen bebeklere benzeten Şener, "Devamlı besleyeceksiniz. Havalimanlarının genişlemesinin hiçbir zaman durmaması lazım" diye konuştu.

TAV Havalimanları'nın 2009 cirosunun 890 milyon dolar, TAV İnşaat'ın cirosunun da 830 milyon dolar olduğunu, 2000 yılında 147 milyon dolar ciro yapan bir şirketten, şu anda 1,6 milyar doların üzerinde ciro yapan 2 tane şirket çıktığını vurgulayan Şener, şu anda 18 bin 239 kişinin TAV Havalimanları'nda 15 bin kişinin de TAV İnşaat'ta çalıştığını bildirdi.

Şener, "2000 yılında 402 kişi çalışıyordu, şu anda bu sayı toplamda 33 bin kişiye çıktı. 2000'de 9,5 milyon yolcuya hizmet veriyorduk, şu anda 42 milyon yolcuya hizmet veriyoruz" dedi.

"Türkiye'de havacılık 3 kat büyüdü"

15 yılda bir dünyada havacılık 2 katı büyürken Türkiye'de 3 katı büyüdüğünü, Türkiye'de henüz nüfusun yüzde 11'inin pasaportu olduğunu ve bu sektörün Türkiye'de büyüme yolunda devam edeceğini vurgulayan Şener, "Havalimanı işletmeciliğinde bu ülkenin bayrak taşıyıcısıyız. THY yolları havacılıkta nasıl bayrak taşıyorsa TAV da havalimanları işletmesinde bayrak taşıyor" şeklinde konuştu.

TAV Havalimanları'nın Türkiye'de 4 havalimanında, Tunus'ta, Makedonya'da Gürcistan'da işletme olarak toplam 10 havalimanında, yer hizmetleri olarak Letonya'da Riga'dan, İsveç'te Helsinki'ye kadar iş yaptıklarını söyleyen Şener, iştirakleri North Hub Services'in şu anda Riga ve Helsinki'de hizmet verdiğini, bu ekimde Estonya'nın başkenti Talin'de hizmet vereceğini, gelecek sene martta Stockholm'de başlayacağını, 2011'de Litvanya'nın başkenti Vilnius'un başlayacağını, Kopenhag'ı 2012'ye bıraktıklarını anlattı.

Şener, "Riga 4,2 milyon yolcusu ile kuzeyin çok önemli transit merkezi olmuştur. Biz diyoruz ki Güneyde İstanbul ile bir merkez yaratılıyor Kuzeyde de Riga ile bir merkez yaratılıyor, biz ikisinde de olacağız. Kuzey bölgeleri çok sıkıntılı ekonomik krizden sonra, oralardaki fırsatları kaçırmamak gerekiyor. AirBaltic oranın yükselen yıldızı. Ondan dolayı biz AirBaltic ile Kuzey bölgelerinde çok ciddi bir atılıma kalktık" dedi.

TAV İnşaat olarak da dünyada 13 tane havalimanı ile ilgilendiklerini, TAV inşaatın elindeki 10 milyar dolarlık iş kapasitesi ile şu anda dünyanın en büyük 3 havalimanı inşaatı şirketinden birisi olduğunu belirten Şener, TAV İnşaat'ın Türkiye'de İstanbul, Ankara, İzmir'i yurt dışında Kahire'yi, Tiflis'i, Batum'u ve Tunus'u bitirdiğini, Katar, Umman, Libya'da Tripoli ve Sebha'nın devam ettiğini söyledi.

"Türkiye, Avrupa'nın Çin'i olacak"

Sani Şener, "Ocak'tan beri 5 bin 800 kişiyi işe aldık. Sadece TAV Havalimanları, TGS'de. Yurt dışını da katarsak bu rakam 7 bin civarında. Türkiye gibi nüfusunun yüzde 60'ı 30 yaşın altında olan bir ülkede istihdama dayalı ekonominin çok önemli olduğuna inananlardanım. Çok iyi eğitilmiş insanlar var Türkiye'de. İstanbul Finans Merkezi olsun, ama bence İstanbul çok ciddi insan kaynakları merkezi olur" şeklinde konuştu.

Dünyada 10 yıl içinde 800 milyon kişinin köyden kente geleceğine, 1 milyar kişinin de kentte orta sınıfa geçeceğine işaret eden Şener, 1 milyar 800 bin kişinin değişik ürünler kullanmaya ve uçmaya başlayacaklarını söyledi.

Şener, dünya ekonomisinin bundan sonra İstanbul'dan Doğuya doğru gideceğini, Türkiye'nin de ekonomide Avrupa'nın Çin'i olacağını söyledi.

Gazipaşa Havaalanı'na çok önem verdiklerini ifade eden Şener, Türkiye'nin yeni turizm bölgelerinden biri olan Antalya'nın doğusu ile Mersin'in batısının havalimanının Gazipaşa olduğunu, burada pistin uzatılması gerektiğini ifade etti.

Sani Şener, TAV Havalimanları Holding'in 6 ayda 351 milyon euro ciro yaptığını ve 2009'a göre yüzde 25'lik artış elde ettiğini, faiz vergi ve amortisman öncesi karın 85 milyon euro olduğunu, yolcu sayısında da yüzde 13'lük bir artış yakaladıklarını kaydetti.

Şener, "Hakikaten arkadaşlarımız krizi çok güzel idare ettiler. Büyüme aslında bir tuzaktır. TAV hiç büyüme tuzağına düşmeden çok dengeli, değişik büyüyerek, gerektiğinde şirket satın alarak, gerektiğinde hisse satarak büyümesini gerçekleştirmiştir" diye konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir