Atatürk'ü saygıyla anıyoruz

Büyük Önder, ölümünün 70'inci yıl dönümünde tören ve etkinliklerle anılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 70. yıl dönümünde çeşitli tören ve etkinliklerle anılıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı mozoleye çelenk koyarak, Atatürk'ün manevi huzurunda 2 dakika saygı duruşunda bulundu.

Anıtkabir'deki tören saat 8.55'de devlet erkanının aslanlı yolda yürüyüşü ile başladı.

Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bakanlar, kuvvet komutanları, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.

Abdullah Gül, üzerinde "Cumhurbaşkanı" yazan kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi mozoleye koydu. Atatürk'ün 70 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05'de "ti" sesi ve sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bu sırada gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi.

Cumhurbaşkanı Gül ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Gül, burada Anıtkabir Özel Defterine şunları yazdı:

"Büyük Atatürk,

Ebediyete intikalinizin 70. yıl dönümünde sizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Bugün dünyada sözü dinlenir, güçlü, güven ve denge unsuru bir ülke olmanın gururuyla huzurunuzdayız.

Cumhuriyetle yönünü belirleyen ve muasır medeniyetler seviyesini aşma hedefini gerçekleştirmek için 80 yılda büyük çaba gösteren Türkiye, ilerlemesine kararlılıkla devam etmektedir. Bu çabalar sonunda muazzam başarılar elde eden Türkiye, konumu ve gücüyle, dinamizmiyle, uluslararası alandaki etkinliğiyle dünya barışına, istikrarına yaptığı katkılarla bütün dünyanın saygısını kazanmıştır.

En büyük eseriniz Cumhuriyeti gösterdiğiniz istikamette ilelebet yaşatmaya, dünyadaki gelişmeleri izlemeye, demokratikleşmemizi sürdürmeye ve gelecek nesillere daha müreffeh, daha güçlü ülke bırakmaya kararlıyız.

Türk milleti olarak size sevgilerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun."

Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlenen törenle anıldı. Tören, İstanbul Valiliği, 1. Ordu Komutanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, siyasi partiler, üniversiteler ile diğer kurum ve kuruluşlar adına anıta çelenk konulmasıyla başladı.

İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından anıt şeref defteri imzalandı. Vali Güler, deftere şunları yazdı:

"Aramızdan ayrılışının 70'inci yıl dönümünde büyük önderimizi bir defa milletçe şükranla ve minnetle anıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin gelişmesi, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalmakla ve Cumhuriyet'i Atatürk idealleriyle beslemekle mümkündür. Bunun bilinci ve kararlılığı içindeyiz. Atatürk ilkeleri yolumuzu ve gönüllerimizi aydınlatan bir ışık, yüreklerimizi dolduran heyecan, umut ve sevincimizdir. Yarınlarımızın güvencesidir. Bu nedenle Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk, kişiliğiyle, fikirleriyle, bize gösterdiği çağdaş uygarlık hedefiyle ilelebet yaşayacaktır. Huzurunda sevgi ve saygıyla eğiliyor, tekrar bağlılıklarımızı sunuyoruz. Ruhun şad olsun aziz Atam."

KKTC'de tören

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de (KKTC) törenlerle anıldı. Lefkoşa Atatürk Anıtı'ndaki törene, KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, diğer üst düzey komutanlar, bazı bakanlar, siyasi parti başkan ve temsilcileri, yerel yöneticiler, kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Protokol sırasına göre çelenklerin sunulmasıyla başlayan törende, Atatürk'ün ölüm saati olan 09.05'te saygı marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı ile bayraklar yarıya indirildi. Tören, Anıt Özel Defteri'nin Cumhurbaşkanı Talat, Büyükelçi Kurttekin ve KTBK Komutanı Korgeneral Zorlu tarafından imzalanmasıyla sona erdi. Cumhurbaşkanı Talat, Özel Defter'e şunları yazdı:

"Kıbrıs Türk halkı da bu anlayışla 'yurtta barış dünyada barış' ülküsünü kendine rehber edinmiştir. Çağdaş uygarlık yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Uzun ve özverilerle dolu varoluş mücadelesinde, halkımızın meşru hak ve menfaatlerini korumak, teminat altına almak için uluslararası platformlarda haklı ve meşru mücadelemize azim ve kararlılıkla devam ediyoruz. Aziz Atam: İlkelerine olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ederken manevi huzurunda saygı ile eğiliyorum."