Atık kağıtçılar şartsız ihracat istiyor

2011‘de DTM’nin atık kâğıt ihracını şarta bağlaması, Rekabet Kurumu’nun da uygulamaya üç yıl muafiyet kararı vermesiyle sıkıntı yaşayan ihracatçı firmalar sürenin dolmasıyla, tekrar şartsız ihracat yapmak istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

COŞKUN ÇARDAK

ESKİŞEHİR - Atık kağıt ihracatçısı firmalar, 2011 yılından beri şarta bağlanan kağıt ihracatının önünün tekrar açılmasını istiyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın (DTM) 13 Haziran 2011 tarihinde atık kâğıt ihracını şarta bağlaması, Rekabet Kurumu’nun da uygulamaya üç yıl muafiyet kararı vermesiyle ihracatçı firmalar sıkıntı yaşamışlardı. Şimdi kağıtçılar sürenin dolmasıyla, tekrar ihracat yapabilmeyi istiyor. 

Değerlendirilebilir Atık Malzemeler Sanayicileri Derneği (TÜ- DAM ) Yönetim Kurulu Üyesi ve Benli Geri Dönüşüm şirketinin sahibi Ömer Benli, konuyu özetlerken“Atık kâğıt ihracatı, 2011’de DTM’nin yayınladığı yönetmelikle şarta bağlanmıştı. Kâğıt ihracatı için herhangi üç farklı kağıt sanayicisinden atık kağıt ihtiyacının bulunmadığına dair onay yazısı almaya çalışıyorduk. Konuya daha sonra Rekabet Kurumu el atmış, uygulamanın aleyhimizde olduğu kararını almıştı. Ama Kurum objektif ölçütler belirlenmesi kaydıyla, tebliğin uygulanmaya başlandığı Haziran 2011'den itibaren üç yıl süreyle bireysel muafiyet kararı da almıştı. Şimdi bu süre de haziranda doldu. Artık şartsız ihracat yapmak istiyoruz” dedi. 

DTM’nin kararını bekliyoruz 
Bu süreçten sonra ne olacağını kendilerinin de bilmediğini ifade eden Benli, DTM’nin vereceği kararı bekleyeceklerini, dernek olarak da Ekonomi Bakanlığı’na başvuru yaptıklarını belirtti. Üç yıldan bu yana yaşananları ‘garabet’olarak nitelendiren Benli, “Bu yönetmelik, ticaretimizin önüne geçerek, kağıt sanayicilerinin istedikleri fiyata kağıt alma durumu yarattı.. Bu üç yıl bizim için kayıp dönem oldu” diye konuştu. 

Benli, “Ekonomi kurallarına göre belirlenmesi gereken fiyatlar, bu tür müdahalelerle oluşmamalı. İç pazarda talep azaldığında, elimizdeki kağıdı bizi zarar ettirmeyecek daha iyi fiyatla ihraç etmemiz engellenmemeli. Sürekli olarak değişken fiyatlarla biz nasıl önümüzü görelim, nasıl yatırım yapalım? Ayrıca ihracat engellenirken, ithalat ise tamamen serbest. Bu da hükümetimizin 2023 hedefl erine aykırı bir durum yaratıyor” dedi.