”Atılan adımları Türkiye'yi sıkıntılardan kurtardı”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli Altınova bölgesinde seçim ziyaretlerinde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, son 5-6 yılda atılan adımlarla ekonomik zeminin sağlam hale getirildiğini, ancak iş dünyasının bu noktada gereken vizyona sahip olmadığını söyledi.

Bülent Gedikli, partisinin Antalya Kepez'deki Belediye Başkan Adayı Hakan Tütüncü ile Altınova bölgesinde seçim ziyaretlerinde bulundu. Seçim otobüsünden halkı selamlayan Gedikli, çocuklara da yap-boz hediye etti. Gedikli, Hakan Tütüncü'nün Menderes Mahallesi'ndeki seçim bürosunda gazetecilere yaptığı açıklamada, Antalya'da güzel bir tablo gördüğünü belirtti.

Belediyelerin görevinin sadece proje üretmek olmadığını, aynı zamanda halkın sorunlarını yakından izlemesi gerektiğini ifade eden Gedikli, "Bizim belediyecilik anlayışımız, hizmet ve icraat anlayışıdır" dedi.

Bazı partilerin ise iş yaptırmama anlayışıyla hareket ettiğini öne süren Bülent Gedikli, bu anlayışa cevabın 29 Martta sandıkta verileceğini bildirdi. Gedikli, AK Parti hükümetinin uyguladığı politikalarla ekonomide önemli başarı sağladığını ifade etti. "AK Parti iktidarı olmasaydı, Türkiye Arjantin'e dönerdi" diyen Gedikli , geçmişte yaşanan küçük sıkıntıların ardından ekonomide büyük krizler ortaya çıktığını hatırlattı. Gedikli, şöyle devam etti:

"Bir, iki kavgadan, gürültüden sonra Türkiye'nin ne hale geldiğini gördünüz. İki büyük kriz yaşandı. Şu anda dünyanın en büyük krizi yaşanıyor, böyle bir kriz ortamında ne olacağını varın siz düşünün. Son 5-6 yıl içinde atılan adımlar, ekonomik zeminin sağlam hale getirilmesi, Türkiye'yi bazı sıkıntılardan kurtarmıştır. Fakat gelin görün ki iş dünyasının bu noktada gereken vizyona sahip olmadığını da görüyoruz. İş adamlarının, iş kadınlarının yaptığı açıklamalara bakıyorum, hala şikayet, hala sızlanma... Vay efendim hükümet tedbir almamış. Hükümet tedbir alıyor, (Efendim niye zamanında almadın?) diyor. Bunun zamanını sen mi tayin edeceksin? Zamanı kim tayin edecek, hükümet tayin edecek. Sen neye göre (Zamanında alınmamış) diyorsun veya (Şu tedbirleri almalı) diyorsun. Hükümetimiz şu ana kadar dört ayrı paket çıkarmış, toplam 35 milyar TL'lik maliyeti olmuş bu paketlerin. Hükümet bu kadar tedbir almışken, iş dünyasında hala sızlanma, şikayet."

İş dünyasının bu kriz dönemlerini fırsat olarak kullanması gerektiğini belirten Bülent Gedikli, parası olanların kriz nedeniyle ucuzlayan yurt dışındaki şirketleri, yer altı zenginliklerini alabileceklerini, bu ülkelerde değişik ihalelere katılabileceklerini ifade etti. Gedikli, "Bunları yapmak yerine sürekli şikayet eden sızlanan bir iş dünyası görüyoruz. Böyle bir yaklaşım Türkiye'nin bugünkü şartları için hiç de uygun şartlar değil. Hükümet zaten sıkıntı gördüğü yerde tedbirleri alıyor. Bundan imtina etmiyor ki zaten. Dört paket olmuş. Bunları AK Parti hükümeti yapıyor" diye konuştu.

"Bankacılar kara gün dostu değil"

Bülent Gedikli, bankalarda enteresan bir durum yaşandığını, bankaların, "kara gün dostu olmadıklarını ortaya koyduklarını" da dile getirdi. Gedikli, şöyle konuştu:

"İyi günde dostlar, kötü günde ortada yoklar. Peki yarın işler düzelmeye başladığında o firmaların kapısına hangi yüzle gideceksiniz? Bankalara soruyorum. Ne diyeceksiniz onlara? (Bu dönemde işimize gelmiyordu. Kredileri vermedik veya geri çağırdık). Nasıl diyeceksiniz bunu? Bankacılık kesimine Merkez Bankası muazzam bir destek veriyor ama aynı desteği bankalar reel sektöre vermiyorlar. İmtina ediyorlar bundan. Üstelik ellerinde önemli rezervler varken."

Bülent Gedikli, bazı iş adamlarının kriz döneminde, "Para basalım" şeklinde çağrıda bulunduklarını ancak para basmak yerine Merkez Bankası'nın reeskont penceresini reel sektörle doğrudan çalıştıracak bir sistemi yürürlüğe sokması gerektiğini anlattı.

"Türkiye'nin kredi borcu"

Gedikli, CHP Lideri Deniz Baykal'ın AK Parti hükümeti zamanında devletin 500 milyar dolar borçlandığı şeklindeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını da savundu. Borçlara ilişkin verilerin ilgili kurumlardan alınabileceğini hatırlatan Gedikli, Deniz Baykal'ın Türkiye'nin borçlarını anlatırken, bu rakama özel sektörün borcunu da eklemiş olabileceğini söyledi. Alınan borçların yatırıma gittiğini vurgulayan Gedikli, "Türkiye'de aldığı borcu en etkin şekilde kullanmış bir başka hükümet yoktur. Alınan borç, banka hortumlarında ziyan edilmedi, devlet yatırımlarını yaptı" dedi.

Baykal'ın ekonomik krizden çıkış için yaptığı önerilerin bir kısmını hükümet olarak zaten hayata geçirdiklerini belirten Gedikli, sigorta primlerinin 10 puan düşürülmesi yönündeki önerisinin maliyetinin ise ekonomiye 12,5 milyon TL'lik bir yük getireceğini anlattı. Gedikli, Deniz Baykal'ın öneri getirirken kaynak göstermediğini de ileri sürerek, "Kaynak nerede? O konuda öneri yok. Kaynağı olmayan öneriye öneri denmez" diye konuştu.

Bülent Gedikli, AK Parti'nin bugüne kadar hesaplarını internet sitesi üzerinden açıkladığını, bunun siyasetin finansmanı anlamında önemli bir çalışma olduğunu kaydetti. CHP'ye de bu konuda çağrıda bulunduklarını, ancak bugüne kadar bir yanıt alamadıklarını belirten Gedikli, şunları söyledi:

"Hani (Siyasetin finansmanında şeffaflık) diyordunuz. Partinizin hesaplarını bir açıklayın bakalım, millet bir görsün, kamuoyu görsün. Niye bundan kaçınıyorsunuz? Ne zaman açıklayacaksınız? Bunlara bir cevap verin. Genel merkezlerinde ne kadar personel çalışıyor, ne kadar maaş veriyorlar onu da merak ettim doğrusu. Biz genel merkezde personelimize asgari ücretin iki katı kadar maaş veriyoruz. Acaba CHP ne kadar veriyor? Oradan başlar bu işler. Hangi maaşları ödüyorlar açıklasınlar, biz de açıklayalım. Bakalım AK Parti mi, CHP mi personelini daha çok düşünüyor."

Gedikli, Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Menderes Türel ve Kepez Belediye Başkan adayı Hakan Tütüncü ile bir serayı da gezdi.