ATM dolandırıcılarına "Papağan Operasyonu"

Ankara'da ATM cihazlarına "papağan" adı verilen düzenek yerleştirerek kartını ele geçirdiği kişileri dolandıran 5 kişi gözaltına alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ankara'da ATM cihazlarına "papağan" adı verilen düzenek yerleştirerek kartını ele geçirdiği vatandaşları dolandıran 5 kişi gözaltına alındı.
 
Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, Yenimahalle ve Keçiören'deki ATM'lere yerleştirdikleri düzenekle banka kartını ele geçirdikleri vatandaşları dolandıran kişileri takibe aldı.
 
Yaklaşık 3 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından farklı ilçelerdeki 6 adrese eş zamanlı operasyon düzenleyen polis, çete lideri konumundaki Çetin E. ile Durak A, Hasan Ç, Fikret B ve Hüsamettin Ç'yi gözaltına aldı.
Zanlıların kaldıkları yerlerde yapılan aramada, bir ruhsatsız tabanca, şarjör ve fişekler ile ATM cihazlarını tuzaklamak için kullanılan ve "papağan" adı verilen alüminyum levhalar, bu düzeneğin yapımında kullanılan matkap, kıl testere, bıçak, ATM aparatlarını yapıştırmak için kullanılan çift tarafı yapışkanlı bant ve cep telefonları ele geçirildi.
 
Emeklileri dolandırdılar
 
Zanlıların, bir devlet bankasına ait daha çok emeklilerin kullandığı ATM'leri tespit ederek, ATM kart yuvasına düzenek yerleştirdikleri belirlendi.
Kartı sıkışan vatandaşa yardım etme bahanesiyle yaklaşan zanlıların, "Şifreyi girip giriş tuşuna bas. ATM kartını geri verecek" diyerek kart şifresini ele geçirdikleri öğrenildi.
Zanlıların "Güvenlik görevlilerinden yardım isteyelim" diyerek mağduru ATM'den uzaklaştırdıktan sonra düzenekle kartı yuvadan çıkarıp ATM'den uzaklaştığı, başka bir ATM'de de karttaki parayı çektikleri bildirildi.
Zanlıların bu yolla çoğu emekli 15 kişiyi 30 bin lira dolandırdıkları kaydedildi. Zanlılar, emniyetteki işlemlerinin ardından, "örgüt kurmak ve ATM cihazlarına düzenek kurarak bankaları aracı kılmak suretiyle nitelikli hırsızlık" suçlarından sevk edildikleri mahkemece tutuklandı.