Atos’tan 2020 olimpiyat kehanetleri!

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - "2020 olimpiyatlarında izleyiciler, patlamış mısırlarını akıllı telefonlarıyla sipariş edecek. Yarışçılar ise farklı ülkelerde ancak gerçek zamanlı olarak aynı yarışta yer alacak."
Bu tahminler ve daha fazlası, olimpiyatların bilgi teknolojileri ortağı Atos’un, "London 2012 Ascent: A vision for sport and technology" raporunda yer alıyor…
 
Bu yıl, 27 Temmuz’da Londra’da start alan olimpiyat mücadelesi hız kesmeden sürüyor. Olimpiyatların bilgi teknolojileri ortağı olan Atos, atletlerin, izleyicilerin ve basının bu deneyimi sorunsuz ve kesintisiz bir şekilde yaşamalarına olanak sağlıyor.
Salt Lake City 2002 Oyunları’ndan bu yana olimpiyatların bilgi teknolojileri ortağı olmayı sürdüren Avrupa’nın lider IT firması Atos, bundan sonraki olimpiyatların da bilgi teknolojileri ortağı olmayı hedefliyor. Bu vizyon doğrultusunda Atos, "Teknoloji, geleceğin olimpiyatlarını nasıl değiştirecek ?" sorusuna yanıt veren "London 2012 Ascent: A vision for sport and technology" (Spor ve teknoloji için bir vizyon) başlığını taşıyan kapsamlı bir çalışma hazırladı.
 
Atletlerle koşmaya var mısınız
 
Sporda inovasyonu teşvik etmek amacıyla trendlerin ışığında hazırlanan ve sektörleri birleştirici bir bakış açışı sağlayan benzersiz bir liderlik çalışması olarak adlandırılan bu raporda, geliştirilecek yeni teknolojilerin olimpiyatlara etkisi hakkında tahminlerde bulunuluyor.
Rapor, özellikle 2020 Olimpiyatları’nda, teknolojideki gelişmelerin sporcuları, izleyicileri, basını ve katılan tüm firmaları nasıl etkileyeceğini irdeliyor. Yunanistan’da bundan 3 bin yıl önce ortaya çıkmış olimpiyatlarda teknolojiyle birlikte evrim niteliğinde değişimler yaşandığını belirten Atos, gelecek on yıl içinde, sporcuların ve izleyicilerin gözünden yaşanacak değişiklikleri şu şekilde sıralıyor.
 
Evlerinden izleyenler:

Hareketi, atletin gözünden görme şansını yakalayacak. Seyirciler yayının aynı zamanda yöneticisi olacak ve hangi hareketi görmek istediklerini kendileri belirleyecek.
Televizyon başında tüm olan bitenden anında bilgi sahibi olacak. 100 metre finalini izlerken atletlerin ne kadar hızlı koştuğunu gösteren hız ölçerini görebilecekler.
İzleyiciler sporcularla boy ölçüşebilecekler. Sporseverler sanal olarak sahalara adım atma şansına sahip olacaklar.

Stadyumdaki izleyiciler:

Oyunları oturdukları her sıradan en öndeymişçesine izleyebilecekler. İkinci bir ekranla stadyumun her yerinden sahaları en önden izlermiş gibi izleyebilecekler.
Sıraya girmeyecekler. Patlamış mısır siparişleri ve etkinlik biletleri için akıllı telefonlarını kullanabilecekler.
Deneyimlerini gerçek zamanlı olarak tüm arkadaşları ve aileleriyle paylaşacaklar. Bulut teknolojisi neredeyse anında yükleme ve data güncelleme olanaklarını sağlayacak.

Atletler:

Daha akıllıca antreman yapacaklar                                                      Gelişimlerini, güçsüz yanlarını ve hatta potansiyel yaralanmalarını tanımlamak için performans verilerinden faydalanacaklar.
Taktikleri hızlıca değiştirip, şampiyonluğa daha yaklaşacaklar. Akıllı kıyafetler yaygınlaştıkça, gerçek zamanlı bilgiler kendilerine ve koçlarına ulaşacak.
Yetenek avcıları tarafından farkedilecek ve daha kazançlı sponsorluk anlaşmaları elde edecekler. Hayran kitleleri tarafından sosyal medyada haklarında söylenenler gelecek vaat eden yıldızları ortaya çıkaracak.

Ayrı şehirlerde yarışabilecekler

2020’den sonra olimpiyatların çehresini değiştirecek yenilikler bunlarla sınırlı değil. Organizatörlerin, atletlerin farklı ülkelerde bulundukları halde gerçek zamanlı olarak aynı yarışta yer aldıkları etkinlikler düzenleyebileceklerine inanıyoruz. Her atlet kendi şehrinde koşacak ancak bütün yarışçılar aynı yarışın içinde hologram olarak görülecekler.
Teknolojinin olimpiyatlara etkisini değerlendiren Atos Küresel İşler Başkan Vekili Gilles Grapinet, "Teknoloji ve spor endüstrisi beklenmeyen bir hızla değişiyor. 2002’den bu yana olimpiyatların bilgi teknolojileri ortağı olmayı sürdüren Atos’un iş teknolojistlerinden oluşan takımı, bu değişime doğrudan şahit oldu. Gelecekte de olimpiyatların bilgi teknolojileri ortağı olmayı hedefleyen bir şirket olarak, bir adım önde düşünme ve müşterilerimizin de bunu yapmasını sağlama sorumluluğuna sahibiz" diyor.
Grapinet sözlerini şu şekilde sürdürüyor: "İnovasyon Atos’un DNA’sında yer almaktadır. Olimpiyat oyunlarına ilişkin inovasyon’un gerçekten ne anlama geldiğini artık çok iyi biliyoruz. Yayınlanan rapor, yeni teknolojik olanakların olimpiyat oyunlarını nasıl geliştireceğine ilişkin vizyonumuzu desteklemektedir. Aynı vizyon ile müşterilerimize geleceğin şirketlerini yaratmalarına olanak tanımayı hedefliyoruz."