A.Ü'deki olayda tek sanık Ömer Ulusoy

Akdeniz Üniversitesi'nde yaşanan olaylarla ilgili görülen davada Ulusoy dışındaki sanıklar tahliye edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Akdeniz Üniversitesinde Nisan ayında yaşanan olaylarla ilgili görülen davada, olay anında elinde tabancayla ateş ederken görüntülenen Ömer Ulusoy dışındaki sanıklar tahliye edildi.

Akdeniz Üniversitesi kampusunda ve Akdeniz Öğrenci Yurdu'nda, karşıt görüşlü öğrenciler ile üniversite dışından gelenler arasında çıkan olaylarla ilgili davanın 4. duruşması, Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı. Duruşmaya, tutuklu sanıklar Ömer Ulusoy, Tahir Kara, Ahmet Bekmez, Çağrı Bulut ve İsmail Ahmet Turgut ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.Mahkeme heyeti, duruşmada Akdeniz Öğrenci Yurdu'nun idarecilerini ve üniversite güvenlik personelini dinledi.

Akdeniz Öğrenci Yurdu Müdürü Ramazan Tatlı, 4 Nisanda meydana gelen olaylarda, yurda kaçak girdiği tespit edilen Ahmet Bekmez'in dışarıya çıkarıldığını, Bekmez'in etrafında toplanan bir grubun ise yurt kapısında bulunan demirlerin üzerinden atlayarak binalara girdiklerini ve yurdun çöp bidonlarıyla aydınlatma lambalarına zarar verdiklerini öne sürdü. Tatlı, avukatların sorusu üzerine, kendileri ve müfettişler tarafından yapılan incelemelerde, yurt binası ve bahçesinde Türk bayrağının yakılması ve terör örgütü liderinin posterlerinin asılması gibi bir eylemin tespit edilmediğini kaydetti. Olaylar sırasında yurtta ''vandalizm'' örneğinin yaşandığını, 70-80 kişilik bir grubun öğrencilere saldırarak kamu malına zarar verdiğini öne süren Ömer Ulusoy'un avukatı Ayhan Atasayar, müvekkilinin de kendisini bu konuda vazifeli görerek üniversiteye geldiğini iddia etti.

"Silahımı kullanmasaydım 5-6 kişi ölürdü"

''İnsan öldürmeye teşebbüs''ten yargılanan ve kavga günü okul dışından gelerek tabanca kullandığı belirlenen Ömer Ulusoy da savunmasında, yaklaşık 200 kişilik bir grubun kendilerine sopa, zincir ve taşlarla saldırdığını bu nedenle silahını kullanmak zorunda kaldığını ileri sürdü. Öldürmek kastıyla ateş etmesi durumunda ölü ve yaralıların olacağını öne süren Ulusoy, ''Olay yerinden kaçarken silah sıktım. Şayet silahımı kullanmasaydım karşı taraftaki kişilerin saldırısı sonucunda 5-6 kişi ölürdü. Olaylar ani gelişti. Tahliyemi talep ediyorum'' dedi.

Ömer Ulusoy'un avukatı Ayhan Atasayar, müvekkilinin ''insan öldürmeye teşebbüs''ten değil, ''meskun mahalde silah kullanmak'', ''kavga sırasında silah teşhir etmek'' ve ''Ateşli silahlar kanununa muhalefet'' suçlarından yargılanmasını istedi. Tutuklu sanıklardan Ahmet Bekmez'in avukatı Münip Ermiş de, polis fezlekesinde yer alan iddialar arasında müvekkillerine yönelik ''doğu kökenli'' ve ''bölücü örgüt sempatizanı'' olduklarının yer aldığını, bu iddiaların müvekkillerinin kişilik haklarına hakaret anlamına geldiğini bu nedenle polis fezlekesinin dosyadan çıkarılmasını istedi.

Ulusoy dışındaki sanıklar tahliye oldu

Cumhuriyet Savcısı Ramazan İnan da mütalaasında, Ömer Ulusoy'un üzerine atılı suçun niteliği nedeniyle tutukluluk halinin devamını, diğer sanıkların ise toplanan delil durumu ve tutukluluk süreleri göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verilmesini istedi. Mahkeme Başkanı Tuncay Özmen, savcının talebi doğrultusunda, tutuklu sanıklardan Tahir Kara, Ahmet Bekmez, Çağrı Bulut ve İsmail Turgut'un tahliyesine, Ömer Ulusoy'un ise tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme, Ahmet Bekmez'in avukatı Münip Ermiş'in polis fezlekesinin dava dosyasından çıkarılması talebini ise reddetti. Duruşmanın ardından, tahliye edilen sanıkların aileleri sevinç gösterilerinde bulundu. Polisler, olay çıkmasını önlemek için iki grubu da adliye bahçesinden çıkardı.