AVM'de düştü, 8 bin lira tazminat kazandı

Sıvı deterjana basarak düşüp omurgasını kıran emekli doktor, AVM hakkında açtığı davayı kazandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi, bir mağazada düşerek omurgasını kıran emekli doktor Şadan Yazıcı'ya iş yerinin toplam 8 bin 275 TL maddi ve manevi tazminat ödemesine karar verdi.

Edinilen bilgiye göre, Göztepe Devlet Hastanesinden emekli olan Şadan Yazıcı, 14 Kasım 2006 tarihinde eşiyle birlikte gittiği Kadıköy'deki bir alışveriş merkezinde sıvı deterjanların bulunduğu bölümde, daha önce zemine dökülen sıvı deterjana bastığı için kayarak sırt üstü yere düştü.

Hastaneye kaldırılan Yazıcı'nın omurgasının bir bölümünde düşme nedeniyle oluşan komperesyon kırığı tespit edildi. Tıbbi tedavi uygulanarak, kırık nedeniyle 6 ay süresince çelik korse takılan ve bu sürede tedavisi yatağa bağımlı olarak gerçekleşen Yazıcı, kendisine ve evine bakacak ücretli yardımcı kişiler tuttu.

Yazıcı, avukatı aracılığıyla zemindeki sıvı deterjanı temizlemeyerek düşmesine ve omurgasının kırılmasına neden olarak gördüğü alışveriş merkezi aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açtı.

Şadan Yazıcı'nın avukatı İsmet Ülman tarafından Kadıköy 4. Asliye Hukuk Mahkemesine olaydan yaklaşık bir yıl sonra açılan davanın dilekçesinde, alışveriş merkezinde meydana gelen kaza ve Yazıcı'nın tedavi süreci anlatıldı.

Dilekçede, müşterinin şikayeti sonrası alışveriş merkezi müdiresinin "Buraya bakan kişiyi yeni işe aldık. Yemeğe gittiği için temizlenememiştir" ifadesini kullandığı belirtildi.

Davacı Yazıcı'nın kazadan sonra bir yıla yakın bir süre geçmesine rağmen eski sağlığına kavuşamadığı, ağrılarının devam ettiği, hareket kabiliyetinin kısıtlandığı, eğilip yerden bir şey alamadığı ve raflardan bir şey almak için uzanamadığı kaydedilen dilekçede, göğüs hastalıkları doktoru olan Yazıcı'nın tedavisinin yıllarca çalıştığı ve emekli olduğu Göztepe Devlet Hastanesinde çalıştığı doktor arkadaşları tarafından yapılması nedeniyle maddi tazminat talebinin düşük olduğu dile getirildi.

Dava dilekçesinde, davalı alışveriş merkezinin kazanın meydana gelmesinde yüzde 100 kusurlu olduğu, gerekli özenin gösterilmediği, yere dökülen sıvının temizlenmediği ve kazanın meydana gelmesine sebebiyet verildiği aktarılarak, Yazıcı'ya 4 bin TL maddi ve 10 bin TL de manevi olmak üzere toplam 14 bin TL tazminatın davalı şirketten alınarak davacıya verilmesi talep edildi.

Mahkeme değişikliği

İhbar edilen temizlik şirketinin başka bir temizlik şirketini ihbar etme talebini reddeden Kadıköy 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, 5 Haziran 2008 tarihinde "4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunu'nun 3 ve 23. maddelerine göre, tüketici davacı ile satıcı ve hizmet sunan davalı arasında mal satışından kaynaklanan bir ilişki bulunduğu ve bu durumda davaya Tüketici Mahkemesi'nin bakması gerektiği" görüşüyle görevsizlik kararı verdi.

Mahkemenin bu kararının temyiz edildiği Yargıtay 13. Hukuk Dairesi de 10 Şubat 2009'da bu kararı onayarak davanın Tüketici Mahkemesi'ne görülmesine hükmetti.

Tüketici mahkemesinin kararı

Görevsizlik kararı ile gelen dosyaya bakan İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi hakimi Dursun Kaya, davayı 1 Temmuz 2010 tarihinde karara bağladı.

Buna göre "Davacının gerçekleşen olayda manevi yönden zarar gördüğü kuşkusuzdur" sözlerini kullanan Hakim Kaya, olayın gerçekleşme şekli, tarafların ekonomik ve sosyal durumu ile zararın ağırlık derecesine göre, 3 bin 275 TL maddi ve 5 bin TL manevi olmak üzere 8 bin 275 TL'nin davalı alışveriş merkezinden alınarak davacı Şadan Yazıcı'ya verilmesini kararlaştırdı.

Bu konularda ilginizi çekebilir