”Avrupa Birliği üyeliği heyecanı canlı tutulmalı”

Bakan Bağış, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ile görüşmenin ardından Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğinde bir basın toplantısı düzenledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği üyeliğinin Türkiye'de ortak bir heyecan haline geldiğini, bu heyecanı canlı tutmak ve önünü açmanın da ortak hedef kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Bağış, Londra'ya yaptığı bir günlük resmi ziyaret çerçevesinde İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ile görüşmenin ardından Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğinde bir basın toplantısı düzenledi. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, kendisine, kısa ziyareti için dolu dolu bir program düzenleyen Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan ve diplomatlara teşekkür etti.

Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin yeni bir süreç olmadığını, kolay bir süreç olduğunun da söylenemeyeceğini belirten Bağış, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin başlamasının 50. yıldönümünde, İngiltere gibi, "sürece kapalı kapılar arkasında değil, açık ve net destek veren bir ülkeye" ziyarette bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ile yaptığı görüşmede, ev sahibi Bakan'ın da ülkesinin Türkiye'nin üyelik sürecine verdiği desteği bir kez daha teyit ettiğini ve bunun büyük önem taşıdığını ifade eden Bağış, Türkiye'nin 2,5-3 yıllık seçimsiz bir döneme girdiğine dikkati çekti.

Bu tür dönemlerin reformların gerçekleştirilmesi açısından önemli olduğunu da anlatan Bağış, Anayasa ve mevzuatın değiştirilmesi gibi çalışmaların yanı sıra, uzun süredir çözülemeyen sorunların çözümünün de bu dönemde mümkün olabileceğine işaret etti.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB süreciyle ilgili olarak geçen günlerde başta muhalefet partilerinin liderleri, diğer Anayasal kurumların başkanları ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiğini de hatırlatırken, bugüne kadar yaptığı görüşmelerde farklı çevrelerden insanlarla biraraya geldiği halde, sürece karşı olduğunu belirten tek bir kişiye rastlamadığını söyledi.

"AB üyeliği süreci Türkiye'de ortak bir heyecan haline gelmiştir" diyen Bağış, bu heyecanı canlı tutmak ve önünü açmanın ortak hedef olması gerektiğini ifade etti.

Süreçte herkese büyük görevler düştüğünü de belirten Bağış, sürecin sonunda Türkiye'nin daha demokratik, daha müreffeh bir ülke haline geleceğine işaret etti.

AB'nin üyesi olan ülkelerin üyelik süreçlerinde de benzer deneyimlerin yaşandığını, ancak tümünün sonunda tam üyelik aldıklarını da hatırlatan Bağış, bir soru üzerine ev sahibi Dışişleri Bakanı David Miliband ile görüşmesinde Mardin'da yaşanan katliamın gündeme gelmediğini söyledi.

Olayı "yüreğimizi sızlatan, içimizi acıtan, kabul edilmesi zor, acı bir olay" olarak niteleyen Bağış, bütün Türk milletine başsağlığı diledi.

Bağış, devlet olarak yaraları sarmak adına ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını vurgularken, olaydan alınması gereken dersler bulunduğuna dikkati çekti.

Bağış, "Türkiye'nin AB sürecinin sağlayacağı eğitim, demokratikleşme ve çağdaş yaşamın ne kadar önemli olduğunu bu olay da gösteriyor" dedi.