Avrupa Birliği'nde ne oluyor?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Duru GÜNERİ / Okan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim görevlisi

Biz Anadolu insanı sadece günlük olayları yakından takip etmeyi seviyoruz.

Herşey futbol maçı gibi seyrediliyor. Ülkemiz de gelecek stratejileri pek konuşulmuyor. Hangi ülkenin,  neyin peşinde olduğu ise, bölgesel ülkelerin gelecek stratejilerinde yatıyor. Bayan Merkel bir süredir AB'den ayrılacağım diyip duruyor.

Dünyayı yönetenler düşüncelerini ve politikalarını medya üzerinden, hem toplumlara, hem de mesaj vermek istediklere ülkelere duyurma stratejilerini çok iyi kullanıyorlar.

Bayan Merkel Kuzey Batısı'na bakıyor; İngiltere: gözükmeyen politika kurgulayıcısı, 63 milyon nüfusu, 2.2 trilyon dolar milli geliri, 33 milyar dolar cari açığı, 9.4 trilyon dolar dış borcu ile;

Batı'sına bakıyor; Fransa; 2 savaş rakibi, acaba hakikaten dostum mu? Diye düşünüyor. 66 milyon nüfusu, 2.7 trilyon dolar milli geliri, 44 milyar dolar cari açığı, 5.1 trilyon dolar dış borcu ile,

Güneye bakıyor;

II savaştan ortağı İtalya; 60 milyon nüfusu, 2.2 trilyon dolar milli geliri, 56 milyar dolar cari açığı, 2.4 trilyon dolar dış borcu ile Afrika'ya G7 kuruluşunda göz/kulak olsun diye yaklaştığı dostu,

Doğuya bakıyor;

Polonya nüfus da en büyük umudu, 40 milyon nüfusu, 450 milyar dolar milli geliri, 16 milyar dolar cari açığı, 210 milyar  dolar dış borcu

Kendisi, Hollanda ve Norveç dışında genelde ekonomik zorluklar var. Nüfusları da artmıyor.

Polonya ve Ukrayna Almanya ve Fransa'nın Karadeniz'e merdiveni. Ukrayna Almanya'nın Rusya ile için için büyük problemi. Almanya Fransa ile birlikte okyanustan Karadeniz'e omurgasını oluşturmak istiyor. Ancak Rusya'nın resistansı var. Vermiyor. Batı'nın Moskova'ya daha fazla yaklaşmasını istemiyor. Ne yapacağım ben bu güç kaybı içindeki komşularımla diyor. Bunların girdabı beni de yok edecek diyor. Yunanistan, İrlanda ortada. Hakikaten gelecekten çekiniyor. Büyük çoğunluk borçlu. Bayan Merkel stratejisini kurarken 2040-2050'leri görmeye çalışıyor. Petrolün tükenmeye başladığı yıllar. Doğal gaz enerjisi devam ediyor. Su her zamankinden önemli.Türkiye bu cevherin üzerinde oturuyor. Türkiye enerjisini jeothermale çeviriyor. Güneş enerjisi, enerjide büyük pay alacak.

Avrupa Birliği nüfusu yaklaşık %10 azalmış. Rusya da milliyetçilik akımları yükselmiş. Nüfus artmış. Berlisconi eline bırakılan av geyiğinin kalbiyle bayılmış. Ukrayna'ya kötü kötü bakıyor. Bir de Polonya'yı geri alabilse.

Şemsiye Türkiye'ye kayıyor.!

Rusya Karadeniz için Kafkasya'da da hala fırsat kolluyor.

Azerbaycan - Ermenistan sorununa dışarıdan bakar gözüküyor.

Bayan Merkel'in gözü güney doğusundaki yaramaz çocuk Türkiye'ye takılıyor.

Avrupa Birliği'ne almamakta iyiki ısrar etmişim diyor. Ne işi var bunları Avrupa Birliği'nde diyor.

Türkiye ise AB'den zaten umudunu kesmiş. Ekonomisi daha da güçlenecek. Nüfusu 2050'de yaklaşık  %30 artmış. Yurtta sulh cihanda sulh stratejisi devam ediyor. Türkiye'nin bu politikanın ve stratejinin dışına çıkması için adeta "Crossing Her Fingers''.

Oysa Türkiye yönetilemeyecek büyüklüklerin imparatorlukların bile sonu olduğunu biliyor.

Amerika Rusya'nın ikinci güç olarak tekrar yükselmesini istemiyor. Almanya'nın birlikten ayrılması, kapıyı bu konuda Rusya'ya yeniden açacak.

Amerika iki kutuplu yönetimi pek sevmiyor.

Dağılan euro, dağılan AB. Birbiri ile zinciri kopmuş ve başsız kalmış bir görüntü tek kutuplu yönetim stratejisini bozuyor.

O takdirde dünya liderliği Asya toprakları üzerinde oluşacak gözüküyor.

Merkel'in yardımı mutlaka gerekli.

Macar asıllı jeopolitik düşünür George Friedman bu resim içinde sanki Türkiye'yi sırtından itiyor gibi öne çıkartıyor. Senaryosunda 2050'lerde Amerika ile Türkiye'yi savaştırıyor.

Türkiye'nin politikalarını sanki yanlış okuyor.

Hem hedef saptırıyor. Hem de çevresindeki diğer ülkelere adeta Türkiye'ye dikkat edin diyor.

Sanki WikiLeaks'in stratejisini oluşturuyor. Türkiye'nin çevresi ile kurulan köprülerini adeta atmaya çalışılıyor.

Bayan Merkel kime el açsın?

AB ortaklarını nasıl ayakta tutacak? Bu ne biçim borç,bu ne biçim büyük devlet olma.

Blöf yaparak Avrupa Birliğin'den çekileceğim diyor. Ekonomist bu sahneyi euronun şakağına tabanca dayanmış olarak gösteriyor. Ancak silah Amerika'nın sırtına dayanmış durumda!

Schansölye dünya liderinden medya önünde doğrudan para isteyemez…

Tehdit ediyor. Ben çekilirsem Rusya'nın eli yeniden kuvvetlenir diyor.

Amerika define sandığını bir türlü Merkel için açacak…