Avrupa da alternatif arayışında

İtalya'da 155 bin şirketi temsil eden Confindustria Başkanı Emma Marcegaglia: "Avrupa'nın kredi derecelendirme kurumunu oluşturmalıyız.. Amerikalı kredi derecelendirme kuruluşları temeli olmayan kararlar veriyor"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



İSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının birbiri ardına not revizyonuna gitmesi Avrupa'da finans sektörünün önde gelen liderlerini alternatif arayışlar aramaya yönlendirdi. İtalyan Bankalar Birliği Başkan Yardımcısı Guido Rosa, Kredi derecelendirme kuruşlarının tutumunın ekonomik krizi derinleştirdiği görüşünü savunurken, yine İtalyan iş dünyasını en büyük temsilci kuruluşlarından CONDINDUSTRIA Başkanı Emma Marcegaglia da Avrupa'nın kendi kredi derecelendirme kurumunu oluşturması gerektiğini söyledi.

İtalyan Bankalar Birliği Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda İtalya Yabancı Bankalar Birliği Başkanı da olan Guido Rosa, Türkiye'nin bankacılık sistemi ve ekonomisinin son derece güçlü durumda olduğunu söyledi. Rosa, Türkiye'nin imrenilecek büyüme performansında, ülkenin bankacılık sisteminin rolünün büyük olduğuna işaret etti. Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir ülke seviyesine bir türlü yükseltilmemesine de değinen Rosa, "Kredi derecelendirme kurumları tam anlamıyla ciddi bir problem" yorumunu yaptı. Uluslararası bankacılık uzmanı Rosa, sözlerin şöyle devam etti:

"Kredi derecelendirme kuruluşlarının ekonomik krizde son derece kötü bir sınav verdiğine inanıyorum. Kriz olmadan ve ekonomide sarsıntılar olmadan gerekli uyarıları yapmaları gereken zamanlarda, nedense son derece sessiz kalıyorlar. Öte yandan bazı ülkelere karşı, temeli olmayan konularda ciddi not revizyonları yapma yolunu seçiyorlar. Çok açık bir şekilde kredi derecelendirme kuruluşlarının tutumu ekonomik krizi derinleştiriyor."

Ocak ayında İtalyan polisi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Milano ofisinde, İtalya'da hisse senedi fiyatlarında yaşanan dalgalanma nedeniyle kurum hakkında inceleme başlatmıştı. Geçen hafta ise, Alman Roland Berger Strateji Danışmanlık şirketi, Standard&Poor's, Moody's ve Fitch'e alternatif olması hedeflenen Avrupalı bir kredi derecelendirme kurulması için gerekli finansal desteğe ulaştıklarını açıkladı. Avrupa bankaları ve sigorta şirketlerinden, reyting ajansının kurulması için gereken 300 milyon euro için destek sözünün aldıklarını duyuran şirket yazılı açıklamasında, "Global düzeyde faaliyet gösterecek olan Avrupa kökenli reyting ajansının kurulma aşamasına gelindi" ifadelerine yer verdi.

İtalyan bankacılık sistemi...

İtalyan hükümetinin bu yıl itibariyle ekonomik büyümesinde yüzde 1,2 oranındaki öngörüsünün İtalyan bankacılık sistemini etkilemeyeceğini belirten Rosa, "İtalyan bankalarının güçlü pozisyonu tartışma bile kabul etmez. İtalya, Avrupa Birliği'nde hükümetten tek bir euro bile destek alma ihtiyacı hissetmeyen tek bankacılık sistemine sahip. Diğer bütün ülkelerin bankacılık sistemleri hükümetlerin ek paketleri ile desteklenmek zorunda kaldı. İtalyan bankacılık sistemi bu anlamda son derece güçlü olduğunu ispatladı" dedi.

Bir zamanlar Avrupa endüstrisinin lokomotifi sayılan İtalya'nın geçen sene yüzde 120 dolaylarında olan borç tutarının, bu yıl sonu itibariyle gayri safi milli hasılanın yüzde 123,4 oranında olacağı öngörülüyor. İtalyan hükümetinin 2013 yılı için büyüme öngörüsü ise sadece 0,5. İtalyan bankacılık sisteminin yüzde 70'i bireysel ve ticari kredilerden oluştuğunu kaydeden Rosa, "Birçok Avrupa ülkesinde ülke risklerinin fazla olmasının temel nedeni kötü bankacılık sistemleri olmasına rağmen, İtalya için bu durum söz konusu değildir" dedi. İtalyan bankacılık sisteminin kredi notunun düşürülmesindeki temel nedenin ülke risklerinin fazlalığı olduğunu vurgulayan Rosa, "Tabii ki vermiş olduğumuz kredilerinin geri ödenmemesi gibi bir risk söz konusu. Fakat bu sadece İtalya için değil bütün Avrupa ülkeleri için geçerli" şeklinde konuştu.

"Avrupalı" bir kredi derecelendirme kuruluşu...

İtalya'da toplam 7 milyon istihdam sağlayan ve 155 bin şirketi temsil eden CONFINDUSTRIA'nın Başkanı Emma Marcegaglia ise, uluslararası kredi derecelendirme kurumları ile ilgili şunları söyledi: v"Avrupa'nın kredi derecelendirme kurumunu oluşturmalıyız. Bu anlamda bir reform yapmalıyız. Çünkü Amerikalı kredi derecelendirme kuruluşlar temeli olmayan kararlar veriyor. Günümüzde kredi derecelendirme kurumlarının güvenilirliği konusunda ciddi tartışmalar var. Verdikleri kararlar çoğu zaman real ekonominin mevcut durumunu yansıtmaktan çok uzak. Örneğin ben reel ekonomiyi temsil edebiliyorum şu anda, fakat onlar reel ekonomiyi temsil etmiyor. Daha önce İtalyan'nın kamu borcundan dolayı bankacılık sisteminin notunu düşürmüşlerdi. Sadece bugüne bakarak karar alıyorlar. Bu durum ciddi bir sıkıntı haline gelmeye başladı bizim için." İtalyan bankacılık sisteminin daha güçlü olması sebebiyle İspanya'dan çok daha iyi durumda olduklarını söyleyen Marcegaglia, Almanya'nın bu zamana kadar sıklıkla kemer sıkma politikalarına vurgu yaptığını fakat İspanya'da yaşanan derin krizin sadece kemer sıkmakla halledilecek kadar basit olmadığının ispatı olduğunu belirtti. Marcegaglia, "Daha fazla yatırımın yapılması gerekiyor. Aksi takdirde kriz tam bir kısır döngüye dönüşecek. Altyapı, enerji ve istihdam artırıcı sektörlerde daha fazla yatırım yapmamız şart. Almanya'da bütün olanların dışarısında kalamaz" dedi.

(AA)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir