Avrupa Konseyi dönem başkanlığı Türkiye'ye geçiyor

Türkiye Avrupa Konseyi dönem başkanlığını çarşamba günü devralacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STRASBOURG - Türkiye, altı aylık süre için Avrupa Konseyi dönem başkanlığı çarşamba günü üstlenecek.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Konseyi'nde düzenlenecek törenle ''Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı''nı Makedonya'dan devralacak.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Avrupa Konseyi'nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) reform sürecinin hızlandırılması Türkiye'nin dönem başkanlığı boyunca en fazla önem vereceği konuların başında geliyor.

Türkiye, yine dönem başkanlığı boyunca, Avrupa Konseyi'nin denetim organları, işkence ve kötü muameleyle mücadele, ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadele gibi komitelerin güçlendirilmesi için çaba gösterecek. Dönem başkanlığı boyunca Avrupa Birliği'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf olması konusunda da çaba gösterilecek

Eski Almanya dışişleri bakanlarından Joschka Fischer'in başkanlığını yaptığı ve Türkiye'den Ayşe Kadıoğlu'nun üyesi olduğu "Seçkin Şahsiyetler Grubu"nun rolünün güçlendirilmesi de, yine dönem başkanlığında önem verilecek konulara arasında yer alıyor.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni temel alan Avrupa Konseyi'nin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi değerleri koruma sorumluluğu olduğu noktasından hareketle bir rapor hazırlayacak olan grup, raporunda, artan hoşgörüsüzlüğün Avrupa Konseyi değerlerine yönelttiği ciddi risklerin tahliline ve Avrupa vatandaşlarına önerilebilecek yeni bir "birlikte yaşama" kavramına yer verilecek.

Davutoğlu, öncelikleri anlatacak

Türkiye adına çarşamba günü Strasbourg'daki dönem başkanlığı devir teslim törenine katılacak olan Bakan Davutoğlu, düzenleyeceği basın toplantısıyla altı aylık süre içinde Türkiye'nin dönem başkanı olarak ağırlık vereceği konular hakkında kamuoyunu bilgilendirecek.

Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Miloshoski, yine aynı basın toplantısında, kendi dönem başkanlıklarındaki son altı aylık süre içinde yapılan faaliyetlerle ilgili açıklamalarda bulunacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir