Avrupa nüfusumuzdan korktuğu için bizi almıyor

Moderatörlüğünü Bloomberg Haber Kordinatörü Çağatay'ın yaptığı ‘Küresel ve Yerel Dinamik Işığında Ekonomiyi Neler Bekliyor’ paneli DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Güldağ, DEİK Başkanı Vardan'ın katılımında düzenlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, AB’nin Türkiye’yi kabul etmeme sebebinin ekonomik olmaktan çok Türkiye’nin nüfus büyüklüğüyle ilgili olduğunu belirterek “Üye olduğumuzda Avrupa’nın ikinci büyük nüfusu oluyoruz. Yani idare eden en büyük ikinci güç oluyoruz. O yüzden Avrupa bizi kabul etmiyor” dedi. Medipol Üniversitesi, Medipol Business Event’leri kapsamında ‘Küresel ve Yerel Dinamik Işığında Ekonomiyi Neler Bekliyor’ adlı panel düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü Bloomberg Haber Kordinatörü Ali Çağatay yaparken DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ile Ekonomi ve Medipol Üniversitesi Finans Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hatice Karahan konuşmacı olarak yer aldı. 

Ekonomide paylaşmanın önemli olduğunu vurgulayan Ömer Cihad Vardan, herkesin ekonomi içerisinde bir rolü olduğunu dile getirdi. 2008 krizinden örnek veren Vardar, “Mesela 2008 krizinde dedik ki, kimse elemanını çıkarmasın, elindekini söylesin ve elemanı ile paylaşsın. Yoksa alım gücü sıfıra düşer ve ekonomi daha çok harap olur. Paylaşmak çok önemli. Bugün 3 milyon Suriyeli mülteci ağırlıyoruz, milyar liralık paralar harcadık. Bu yardımlar da ekonomiye dönüyor aslında” ifadelerini kullandı. Ekonomide dengenin de çok önemli olduğunu belirten Vardan, Türkiye’de ihracat gerilerken aynı anda dünyada da gerilediğine dikkat çekti. “Dünyada yüzde 11 kayıp varken, bizde yüzde 7 civarında kayıp var” diyen Vardan, “Küresel olaylar herkesi etkiliyor. Emtia fiyatlarındaki düşüş bizim için iyi ama bakıyoruz ki petrol üreten ülkelerin de gelirleri düşüyor. Alıcılarımızın gelirleri düşüyor. Bugün birçok firmamız Libya’da yaklaşık 1 milyon dolar alacağı var” diye konuştu. Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi kabul etmeme sebebinin ekonomik olmaktan çok Türkiye’nin nüfusunun büyüklüğü olduğunu kaydeden Vardan, şöyle devam etti: 

“Avrupa’nın ikinci büyük nüfusu oluyoruz. İdare eden en büyük ikinci güç oluyoruz. O yüzden Avrupa bizi kabul etmiyor. Birçok ülke İstanbul’dan küçük. Her yıl 600 bin gencimize iş bulmak lazım. Bir de çalışmayı bekleyen gençler var. Amerika’nın bir buçuk katı kadar büyüyoruz ama yetmiyor. Daha fazla büyümek ve iş alanı açmak lazım.” 

Yurtdışı yatırım endeksi hazırladıklarını da hatırlatan Vardan, Türkiye’nin dışardaki yatırımlarının 50 yılda 2 kat arttığını belirtti. 

‘4’üncü sanayi devrimini kaçırmayalım’ 

DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ise artık ülke bazlı ekonomilerin önem teşkil etmediğini, dünyanın şirketlerin ve şehirlerin yarıştığı bir yere döndüğünü söyledi. Güldağ, “Türkiye’nin nüfusu dünya nüfusunun yüzde 1'i civarında. Ekonomisi 800 milyar dolar civarında. Bu da dünyanın yüzde biri. Bu bize yetmiyor. Büyümeyi devlet yapacak, ama bugünkü dünyada esas olarak bunu şirketler yapıyor. Mesela dokuma halıda yüzde 38’lik pazar payı ile en büyük ülkeyiz ve yüzde 35’i de Gaziantep’ten geliyor” diye konuştu. Yeni dünyada Türkiye için fırsatlar olduğunu ama geriye düşürecek koşulların da olduğunu vurgulayan Güldağ, “18. büyük ekonomiyiz, 20’ye de gerileyebiliriz, ilk 10’a da girebiliriz. Bunu da Türkiye’nin şirketleri yapacak” dedi. Güldağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yüzde 90’ı tarım ihraç eden ülkeyken yüzde 90 sanayi ürünü ihraç eden ülke olduk. Bu önemli başarı. Bundan sonra nasıl ülke olacağımızı yine biz belirleyeceğiz. Orta teknolojideki ürünleri üretmeye takılı kaldık. Global köyün nalburu ve terzisi konumundayız. Bizim para kazanılan yerlere doğru girmemiz lazım. Dünya teknoloji ve robotiğe yöneliyor. Türkiye’nin kaçırdığı ilk üç sanayi devriminden sonra dördüncüsüyle yakalayacağı fırsat son bin yıldır yakaladığı en iyi fırsat olacak.”

“Yatırımların katkısını göremiyoruz” 

Medipol Üniversitesi Finans Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hatice Karahan, panelde dünya ve Türkiye ekonomisi hakkında bilgiler verirken şöyle konuştu: “Türkiye geçen yıl son çeyrekte yüzde 7 büyüdü. Ancak tüketimle büyüyen ekonomi olduk. Yatırımların katkısını göremiyoruz. İthalat eksi yönde etkilediği için geçen yıl ihracattan etki göremedik. İhracat ve yatırım yönünde alacak. Bunlar tamamen küresel ekonomiye de bağlı. Dünya ekonomisi geçen yıl yüzde 3.1 büyüdü. Gelişmiş ekonomiler dünya ekonomisinin toparlanmasına katkı sağlayamıyor. Gelişen ekonomilerde de yavaşlama var. 2015’te küresel ihracatta daralma var. Dünyada kriz yokken küresel ticaretin negatif olmasının ana sebebi emtia fiyatlarının düşmesi. Türkiye’de ilk 20'deki bütün pazarlarımızda düşüş var. Rusya ve Irak dikkat çekiyor. Bunun sebebi Rusya’nın ekknomisinin kötüye gitmesi.”