Avrupa Sanayi İktisadı Derneği Konferansı başladı

Kısa adı EARIE olan konferansın ev sahibi Sabancı Üniversitesi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sanayi iktisadı alanının önemli etkinliklerinden biri sayılan Avrupa Sanayi İktisadı Derneği Konferansı (EARIE), Sabancı Üniversitesi ev sahipliğinde İstanbul'da başladı.

Merkez Bankası, Rekabet Kurumu ve Türk Telekom'un desteğiyle düzenlenen konferansta, "Birleşmelerin Ekonomik Analizi: Teori ve Pratik" başlıklı konuşma yapan ABD Adalet Bakanlığı'nın Antitröst Bölümünde iktisattan sorumlu Müsteşar Yardımcısı ve California Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Carl Shapiro, ABD'deki sisteme ilişkin bilgi verdi. Shapiro, ABD'de 2008 mali yılında 1.726 işlem ve 63,1 milyon dolarlık bildirim yapıldığını kaydetti. Carl Shapiro, ABD'de 2010 yılındaki şirket evliliği davalarına Ticketmaster, Dean Foods, Charleston Newspaper, Cisco/Tandberg, AMC/Kerasotes örneklerini verdi.

ABD yüksek mahkemesinin şirket evliliği görüşünün 1960'larda yapı, yönetim konusunu yansıttığını ve pazar yoğunlaşmasını vurguladığını anlatan Shapiro, ABD'deki şirket evlilikleri kılavuzlarının ne tür ilerlemeler katettiğine değindi.

Shapiro, 1968'deki kılavuzun, pazar yapısındaki rekabeti korumak ve geliştirmek üzerinde durduğunu, 1982'deki kılavuzda ekonominin rolünün arttığını, 1997'deki kılavuzda ise verimlilik konusunun genişletildiğini söyledi.

2010 yılı kılavuzunun Ağustos 2010'da yayımlandığını söyleyen Shapiro, bu süreçte kayda değer ilerlemeler yapıldığını ve İngiltere'nin de bu konuda kendileriyle paralel çalıştığını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir