”Avrupa'da da kilitlenmiş zihniyetler var”

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış "Ülkemizde maalesef kilitlenmiş zihniyetler olduğu gibi maalesef Avrupa'da da kilitlenmiş zihniyetler var." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GAZİANTEP - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Ülkemizde maalesef kilitlenmiş zihniyetler olduğu gibi maalesef Avrupa'da da kilitlenmiş zihniyetler var. Türkiye gibi genç, dinamik, büyük bir ekonominin AB üyesi olmasını kabullenemeyen zihniyetler, Türkiye'nin üyelik süreci için oralarda da sorunlar çıkarıyorlar" dedi.

Bağış, Gaziantep Ticaret Odasını (GTO) ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, GTO'nun ayrı bir özelliğinin bulunduğunu, Türkiye'deki ilk AB Bilgi Merkezi'ni açan oda olduğunu ve örnek olan Gaziantep'in öncü rolünü ortaya koyduğunu söyleldi.

Türkiye'de 18 tane AB Bilgi Merkezi bulunduğunu anımsatan Bağış, AB sürecinde, AB ile müzakereleri yürütürken sivil toplum örgütlerini çok önemsediklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Odalarımızı, yerel yönetimlerimizi, belediyelerimizi çok önemsiyoruz. Çünkü Türkiye, AB'ye üye olduğu zaman sadece hükümet olarak biz AB'nin içine girmeyeceğiz. Türkiye bütün kurum ve kuruluşlarıyla, insanlarıyla örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, akademik çabalarıyla, yerel ve merkezi yönetimiyle, özel teşebbüsüyle tamamen bir değerler birliğinin parçası olacak. Aslında Türkiye, zaten bu sürecin bir parçası. Bugün Türkiye'nin dış ticaretinin yüzde 50'si AB üyesi ülkelerle.

Bugün AB üyesi ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızın sayısı 5,5 milyona ulaştı. Bu rakam AB üyesi bir çok ülkenin toplam nüfusundan fazladır. Bugün Türkiye, AB'nin tam üyesi değil, ama AB'nin diğer bütün kuruluşlarının tam üyesi. Avrupa Konseyinin kuruluşundan bu yana üyesi ve 61 yıl aradan sonra ilk defa Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlığına sadece seçilen ilk Türk ve ilk Müslüman değil, Viyana'nın doğusundan çıkan ilk başkan Antalya Milletvekilimiz Sayın Mevlüt Çavuşoğlu oldu."

Çavuşoğlu'nun Başkanlık sürecine yaşananlar

Egemen Bağış, Çavuşoğlu'nun ortaya koyduğu kararlığının, Türkiye'nin Avrupalı kimliğini ortaya koyduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda çok ciddi desteğinin bulunduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Düşünün 61 yıl boyunca AKPM Başkanlığı 10 ülke arasında el değiştirmiş ve hiçbir zaman Viyana'nın doğusuna geçmemiş. Hep Batı Avrupa ülkeleri arasında kalmış, ilk defa Viyana'nın doğusuna geçmekle kalmadı, ilk defa bir Müslüman, ilk defa bir Türk ve tarihinin en genç başkanını seçtirdik ve bunu oy birliğiyle yaptık. Ama Türkiye, AB sürecindeki hiçbir başarıyı kolay elde etmemiştir. Ben Sayın Çavuşoğlu'nun seçimi için Strasbourg'daydım. Son gece seçilmesine saatler kala Rum kesimi seçimi engelleyemeyeceğini anladığı için bir önerge hazırladı. Ve ülkemizde kapatılan bir siyasi partiyi bahane ederek, Türkiye'nin denetim altına alınmasını teklif etti. Siyasi parti grupları da parlamentoda bunu kabul ettiler. Ama, son gece Çavuşoğlu ve arkadaşları yoğun bir çaba sarf ederek bu kararı geri çektirdiler. Onda bile sonuç kolay elde edilen bir başarı olmadı."

Bugün itibariyle Türkiye'nin AB müzakerelerinde 33 fasıldan 12'sini açtığına dikkati çeken Bağış, "Bu fasılları açarken, ülkemizin her geçen gün daha çağdaş bir ülke haline geldiğini görüyoruz. İşte en son 'çevre faslını' açtık. Çevre, çok önemli bir konu başlığı. AB üyesi ülkelerin müzakere sürecinde en çok zorlandığı konulardan bir tanesi" dedi.

Bakan Bağış, bugün iklim değişikliğiyle ilgili olarak Kopenhag'da düzenlenen zirvede dünya liderlerinin bir konuda uzlaşamazken, Türkiye'nin 26 değişik kamu kurumu, 13 değişik bakanı ve AB'nin 27 değişik üye ülkesinin, ortak müzakere pozisyonunun altına imza koyduklarına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Onu için hep söylüyorum bu fasıl açmak, gazoz kapağı açmaya benzemiyor. Fasıl açmaktan önemli olan zihin açmaktır. Türkiye'nin içerisinde de işte bugün duyduk bir takım siyasilerin söylemlerini... Ülkemizde maalesef kilitlenmiş zihniyetler olduğu gibi maalesef Avrupa'da da kilitlenmiş zihniyetler var. Türkiye gibi genç, dinamik, büyük bir ekonominin AB üyesi olmasını kabullenemeyen zihniyetler, Türkiye'nin üyelik süreci için oralarda da sorunlar çıkarıyorlar. Alakasız metinleri içeren raporları Avrupa Parlamentosu onaylayabiliyor. Ama, bütün bu zorluklar bizi hiçbir zaman yolumuzdan geri çevirmeyecektir."

Türkiye arabuluculuk yapan ülke

Egemen Bağış, Türkiye'nin bugün bölgesindeki bütün barış projelerinin merkezi haline geldiğine dikkati çekerek, "Türkiye, bölgedeki bütün komşularıyla iyi geçinen ülke haline gelmiştir. Eskiden üç tarafı denizlerle dört tarafı düşmanlarla kaplı olduğu söylenen ülkemiz, bugün dünyadaki birbirleriyle geçinmekte zorluk çekenleri barıştıran, arabuluculuk yapan bir ülke haline gelmiştir" diye konuştu.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin bu ilerleyişi birilerini rahatsız etse bile, demokratikleşme süreci, çağdaşlaşma süreci, Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma süreci birilerini rahatsız etse bile, biz şeffaflaşmaya ve ülkemizi saygın bir ülke yapmaya devam edeceğiz. Bedeli ne olursa olsun Türkiye kalkınmaya devam edecek. Gerçekten de Türkiye, komşularla ilişkiler konusunda önemli adımlar attı. Bu AB içinde olumlu bir süreçtir. Kimileri bunun sanki AB'nin isteği dışında yapıldığını iddia etse de, ilerleme raporuna bakıldığında Türkiye'nin aktif dış politikasının AB'nin dış politika perspektifiyle uyumlu olduğunu, 27 üye ülkenin onayladığı rapor tarafından ilan edildiğini görürler.

Türkiye'nin bölgede barış için attığı çabaların, AB'ninde sorunlarını ortadan kaldırdığını görüyoruz. AB'de bu bölgede savaş değil, barış istiyor. Açlık değil, huzur ve kalkınma istiyor, adalet istiyor. O yüzden bu süreç devam etmelidir ve bu süreç devam edecektir."

Bağış, "kimilerinin bu kervanı durdurmak isteyebileceğini, ancak bu kervanın yoluna devam edeceğini, Türkiye'nin ilerleme kervanı, adalet kervanı, kalkınma kervanının doğru bir yolda ilerlemeye mutlaka devam etmesi gerektiğini" vurguladı.

Yeni logo çalışmsı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, yeni bir logo çalışması yapıldığını kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eskiden AB yıldızlarının üzerinde neredeyse yamalanmış gibi bir Türk bayrağı vardı. Biz bunu değiştirdik. AB logosunu hilalleştirerek, bizim bayrağımızla iç içe getirerek, karşılıklı etkileşimi göstermek istedik. Bu bayrakları Gaziantep'in farklı yerlerinde dalgalanması için de anlaşma yaptık. Ben hayırlı olsun diyorum ve bu girişimin Türkiye'deki bütün odalara ve bütün belediyelere ilham vermesini temenni ediyorum."

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da, Gaziantepli kurumların Türkiye'nin AB'ye entegresi konusunda yoğun bir çaba içerisinde olduklarını söyledi.

Aslan, "Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin hayati bir önem taşıdığına inanıyoruz. Gerek Türkiye'nin, gerekse insan hakları ve demokrasi anlamında çağdaş standartlara ulaşmasının AB'ye tam üyeliğinden geçtiğine inanan insanlarız" dedi.