Avrupa'da Türk girişimci sayısı 131 bine ulaştı

15 sektörde faaliyet gösteren Türk firmaları, yıllık 45,4 milyar euroluk ciroya imza atıyorlar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - AB ülkeleri içindeki Türk girişimci sayısı 131 bine ulaşırken, 115 sektörde faaliyet gösteren Türk firmaları, yıllık 45,4 milyar euroluk ciroya imza atıyorlar.

Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) tarafından hazırlanan "AB ve Almanya'da Türk Girişimcilerin Ekonomik Gücü Araştırması"nın sonuçları, TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Başkan Yardımcısı ve Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan tarafından Ege-Koop Merkezinde düzenlenen toplantıyla açıklandı.

Prof. Dr. Şen, Almanya'daki Türk girişimci sayısının 72 bine, AB genelindeki sayının da 131 bine ulaştığını belirterek, Türk girişimcilerin işletmelerinde halen 496 bin kişinin istihdam edildiğini kaydetti.

Şirketlerin büyük bölümünün küçük işletme olması nedeniyle istihdamın 500 bin düzeyinde kaldığını ifade eden Prof. Dr. Şen, 12 yıllık büyüme rakamları göz önüne alındığında 2020 yılında Türk girişimci sayısının 190 bine ulaşmasının öngörüldüğünü söyledi.

Prof. Dr. Şen, "AB genelinde Türk girişimcilerin yarattığı istihdamın ise 2020 yılında 1 milyona ulaşacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Özellikle Almanya'daki yeni girişimci kuşağın AB ekonomisinin önemli belirleyeni olacağına işaret eden Şen, bir gazetecinin sorusu üzerine, "Bazı girişimler olmasına karşın, Türkiye'nin Avrupa'daki Türk girişimci potansiyelini çok iyi değerlendirdiğini söyleyemeyiz" diye konuştu.

Hüseyin Aslan da toplantıda yaptığı konuşmada, küçük aile işletmeleri iken zaman içinde daha profesyonel anlayış geliştirerek kurumsallaşan Türk işletmelerinin, Avrupa ekonomisine yön veren önemli aktörler arasında yer aldığını söyledi.

"İzmir ve Ege Bölgesi olarak bu ekonomik gücün ne kadar farkında olduğumuzu tartışmaya açmak isterim" diyen Aslan, İzmir'in tarihi, turistik ve ekonomi potansiyelini pazarlama sorununu, Almanya ve diğer AB üyesi ülkelerle de yaşadığını belirtti.

İzmir'deki Alman yatırımlarının, Türkiye'deki toplam Alman yatırımlarının yüzde 3.2'sine denk geldiğini, bu oranın artırılması gerektiğini ifade eden Aslan, "Avrupa'daki yatırımcıları İzmir'e kazandırmak için projeler hazırlıyoruz" dedi.

Toplantıda, İzmir Goethe Enstitüsünün yeni müdürü Roland Schmidt ve Almanya'da tanınan kabare sanatçısı Şahin Dikmen de hazır bulundu.