Avrupa'dan ilave kaynak bulmak zorlaşacak

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Avrupa'daki borç krizine dikkat çekerek sanayicilerin 2012'de daha tedbirli davranması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2012'de Avrupa'dan ilave kaynak bulmanın zorlaşacağını belirterek, "Türkiye'de özel sektörün kredilerinin dörtte üçü Avrupa'dan. Bu gerçeği görerek üretimden vazgeçmemenin yollarını aramalıyız" dedi. İSO Başkanı Tanıl Küçük ise Türk sanayisinin durumunu, yüzme öğrenmek üzere derin sulara atılan bir insanın durumuna benzeterek"Zorluklara, eksiklere rağmen sanayimiz, bir şekilde su üstünde kalmayı ve hatta yüzmeyi başardı" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından düzenlenen 10. Sanayi Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, küresel çalkantı döneminde Türkiye ekonomisinin dinamizmini ve direncini kanıtladığını belirterek, "Gelişmiş ülkeler sallanırken, biz rüzgarı arkamıza aldık, tam yol ileri dedik" dedi.

Türkiye'nin son 10 yılda kendine güven kazanma sürecinden geçtiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Eskiden birçok girişimcide gördüğüm 'Acaba yapabilir miyim' ürkekliği, artık 'Yaparım, hem de en iyisini yaparım' anlayışına dönüşüyor" diye konuştu.

Yatırımlarda borçlanmaya daha tedbirli yaklaşmalıyız

Rifat Hisarcıklıoğlu, 2012'nin dünya için zorlu bir yıl olacağının altını çizerek, "Gelişmiş ülkelerin durumu dalgaların boyunu yükseltiyor. Yükselen dalgalar karşısında sanayiciler olarak önümüzdeki dönemde, müdebbir ve basiretli hareket etmek zorundayız. Yani işin arkasını ve sonunu düşünmek zorundayız. Özellikle yatırım yaparken borçlanmaya daha tedbirli yaklaşmalıyız" diye konuştu.

Gelecek yıl Avrupa'dan ilave kaynak bulmanın zorlaşacağını, Türkiye'de özel sektör kredilerinin dörtte üçünün Avrupa'dan kaynaklandığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Bu gerçeği görerek, üretimden vazgeçmemenin yollarını aramalıyız. Bu dönemde hükümetimizin atacağı adımlar da bizi risklerden koruyacak, dalgakıran görevi görecektir" dedi.

Geçen yıl açıklanan Sanayi Strateji Belgesi ve buna paralel çeşitli sektörel raporların her yıl yenilenen bir yol haritasına dönüşmesini beklediklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, diğer beklentilerini şöyle anlattı:

"Hükümetimizden, sanayi stratejisinin ülke gündeminde ön plana çıkmasını, yapısal dönüşüm ve reform sürecinin ana unsuru olmasını talep ediyoruz. Şirketlerimizin yeni pazarlara girmelerini destekleyecek, ihracat ve yatırım sigortası sistemlerini geliştirmeliyiz. İstihdam ve enerji alanında girdi maliyetlerini azaltan reformlara devam etmeliyiz. Enerjiyle ilgili yüksek vergileri belli bir vade içinde azaltmalıyız. Sanayicilerimizin yurt dışı taşımacılık maliyetlerine, Hazine desteği sağlamalıyız. Uzakdoğu kaynaklı ithalatın yol açtığı haksız rekabete karşı üretici sektörlerimizi korumalıyız. Piyasa denetim ve gözetim sistemlerini güçlendirmeliyiz. İş barışını bozacak adımlardan uzak durmalıyız."

Kendi otomobilimizi de yaparız, kendi uçağımızı da

Türkiye'nin girişimci bir ruha sahip olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Kendi otomobilimizi de yaparız, kendi uçağımızı da yaparız. Bölgemizde yaşayan, Facebook üzerinden oyun oynamak istiyorsa, bu oyunları neden Türk firmaları yapmasın? Biz bunları yapmaya talibiz. Biz koşmak istiyoruz, koşacak enerjimiz var, cesaretimiz var, gücümüz var" şeklinde konuştu.

Küçük: Türk sanayisi yüzmeyi başardı

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, sanayinin durumunu, yüzme öğrenmek üzere derin sulara atılan bir insanın durumuna benzeterek, "Zorluklara, eksiklere rağmen sanayimiz, bir şekilde su üstünde kalmayı ve hatta yüzmeyi başarmıştır. Bundan sonrası için hedefimiz artık, sanayimizi, çok daha uzun mesafeler kat edebilen, tekniği güçlü, kondisyon sahibi bir yüzücüye dönüştürmek olmalıdır. Beklentimiz, hükümetimizin, sanayimizin mücadelesine daha fazla destek verebilmesidir" dedi.

Kongre açılışında yaptığı konuşan Küçük, 2000'li yılların ilk 10 yılında Türkiye'nin, iki büyük ekonomik krizle karşılaştığına değindi. Küçük, küresel ekonomiye bakıldığında, gelecek birkaç yılın da çok kolay geçmeyeceği, halihazırda işaretlerini veren değişimlerin, dalgalanmaların, güç kaymalarının devam edeceğinin anlaşıldığını kaydetti. ARGE, teknoloji geliştirme, inovasyon gibi, küresel rekabetin ana unsurlarının, sanayicinin gündeminde ilk sıralarda yer aldığını ifade eden Küçük, şöyle dedi:

"Geride bıraktığımız yılları değerlendirdiğimiz zaman sanayimizin, rekabet mücadelesi verdiği küresel sulara çok hazırlıklı ve donanımlı çıktığını söyleyemiyoruz. Hatta sanayimizin durumunu, yüzme öğrenmek üzere derin sulara atılan bir insanın durumuna benzetebiliriz. Zorluklara, eksiklere rağmen sanayimiz, bir şekilde su üstünde kalmayı ve hatta yüzmeyi başarmıştır. Bundan sonrası için hedefimiz artık, sanayimizi, çok daha uzun mesafeler kat edebilen, tekniği güçlü, kondisyon sahibi bir yüzücüye dönüştürmek olmalıdır. Türk sanayicisinde bu istek ve irade fazlasıyla vardır. İşte tam bu noktada beklentimiz, hükümetimizin, sanayimizin mücadelesine daha fazla destek verebilmesidir. Sanayimizi, sürdürülebilir rekabet gücü hedefine yaklaştıracak adımların süratle atılması, içinde bulunduğumuz kritik dönemde her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. İnanıyoruz ki, kamu ve özel sektör işbirliği ile Türkiye küresel ekonomideki bu sıkıntılı dönemi de başarıyla aşacak ve değişimin kazananları arasında yer alacaktır."

Bu konularda ilginizi çekebilir