Avrupa'ya vizesiz seyahat 3 yıl sonra

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, en erken 3 yıl sonra Avrupa Birliği üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat için geri sayım başladı.

Yurda girmek için aranan şartlardan herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanlar veya herhangi birini sonradan kaybetmiş olanlarla taksirli suçlar hariç, haklarında mahkumiyet kararı verilenlerin yurtla ilişkileri süresiz olarak kesilecek. 

Avrupa Birliği'nin şart koştuğu ve Aralık ayında Ankara'da imzalanan geri kabul anlaşması, Meclis onayından geçti.

Süreçte herhangi bir sorun yaşanmazsa en geç 3 buçuk yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Avrupa'ya vize zorunluluğu kalkacak. Ancak bu da kaçak göçmenlerin geri kabulü şartına bağlandı.

Anlaşmaya göre, bir üçüncü ülke vatandaşı, Türkiye üzerinden kaçak yollarla Avrupa'ya giderse ve yakalanırsa, AB ülkeleri bu vatandaşı Türkiye'ye geri gönderebilecek.Türkiye de bu anlaşma gereği bu kişiyi kabul etmek zorunda olacak. Kaçak göçmenler ülkelerine gidinceye kadar Türkiye'de barınacak.

Türkiye ayrıca, sınırlarda kontrol ve gözetimi artıracak. Avrupa Birliği, en az 3 yıl boyunca Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini kontrol edecek.

Eğer anlaşmanın tüm gerekleri sağlanırsa, Avrupa Birliği, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamasını kaldıracak.

"AB süreci için önemli"
     
AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "AB aday ülkelerin içinde vizesiz seyahat etme hakkı olmayan tek vatandaş, bizim vatandaşımız. Bu, AB'nin çifte standardıdır. AB'nin, geri kabul anlaşmasıyla, çifte standardı kökten kaldıracağına inanıyorum" dedi.
      
Çavuşoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda Türkiye ile AB Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulun Kanun Tasarısı üzerine Hükümet adına söz aldı.
     
AB sürecinde önemli bir anlaşmayı görüştüklerini dile getiren Çavuşoğlu, böyle bir anlaşma üzerinde farklı görüşlerin bulunmasının doğal olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, anlaşmanın 16 Aralık 2013'de imzalandığını, Avrupa Parlamentosu ve AB kurumları tarafından onaylandığını anımsattı.

Anlaşmanın, TBMM tarafından onaylanmasının ardından 3 yıl sonra uygulamaya geçeceğini dile getiren Çavuşoğlu, 3 yıl içinde hem Türkiye'nin hem AB'nin hem de birlikte alınması gereken önlemlerin bulunduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, AB'nin sınır güvenliği ve kaçak göçle mücadele, Türkiye'nin de pasaport ve iç güvenlikle ilgili atması gereken adımların olduğunu söyledi.