Avukatlıktan hakimliğe geçişte eğitim zorunluluğu

Konuya ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Avukatlıktan adli yargı hakim ve savcı adaylığı ile idari yargı hakim adaylığına atanacakların meslek öncesi eğitimlerini düzenleyen yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelik uyarınca, adaylar "hazırlık eğitimi" ve "son eğitim" olmak üzere 3'er aylık dönemler halinde Türkiye Adalet Akademisinin Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde eğitim görecek. Hazırlık eğitiminde, yükseköğrenimde elde edilen bilgilerden meslek ile ilgili olanların tekrarı ile hakimlik ve savcılık mesleğinin tanıtılması için gerekli bilgilerin verilmesi, son eğitim döneminde ise adayların hakimlik ve savcılık mesleğine geçişini sağlamak, hazırlık eğitiminde elde ettikleri bilgileri davaların çözümünde kullanabilme yeteneğini kazandırmak amaçlanıyor.

Yönetmeliğe göre, adaylar, Ankara adli yargı hakim ve savcı adayı ve Ankara idari yargı hakim adayı olarak mesleğe atanacaklar, adaylığa başladıkları gün Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığında hazırlık eğitimlerini yapmak üzere geçici olarak görevlendirilecekler. Adaylar, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 10. maddesinin 3. fıkrası gereğince, 3 ay süreli hazırlık eğitiminin sonunda hakimliğe ve Cumhuriyet savcılığına atanacak şekilde görev ayrımına tabi tutulacaklar, eğitimlerinin ikinci ayının ilk haftası içinde talepleri, haklarında doldurulan belge ve raporlarla birlikte Bakanlığa gönderilecek. Bakanlıkça, adayların 3 ay süreli hazırlık eğitimi bitmeden genel hükümlere göre hakimliğe ve Cumhuriyet savcılığına atanacak şekilde görev ayrımı yapılacak. Görev ayrımı yapılanların listesi Akademiye gönderilecek ve 3 ay süreli son eğitim döneminde öğretilecek konular bu ayrım esas alınarak belirlenecek.