Avusturya'da rüşvet iddiaları istifa getirdi

Avusturya'da 2003 yılındaki koalisyonun başbakanı olan Wolfgang Schüssel, rüşvet iddiaları nedeniyle milletvekilliğinden istifa etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VİYANA- Avusturya'da, Halk Partisi (ÖVP) ile aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) tarafından 2003 yılında kurulan koalisyon hükümetinin başbakanlığını yapan Wolfgang Schüssel, hükümeti döneminde Ulaştırma Bakanı Hubert Gorbach'ın Telekom İdaresi'nden rüşvet aldığı yönündeki iddialar nedeniyle milletvekilliği görevinden istifa etti.

Başbakanlığı döneminde kendisinin ve partisinin yasa dışı hiçbir olaya karışmadığını ileri süren Schüssel, "Buna rağmen adil ve şeffaf bir soruşturma sürecinin yürütülmesi için milletvekilliği görevimden hafta sonu itibarıyla istifa ediyorum" dedi.

Düzenlediği basın toplantısında başbakanlığı döneminde partisinin üyeleri ve koalisyon ortağı kabine üyelerine güvendiğini de belirten Schüssel, yargının, medya ve siyasi baskılar altında kalmadan şeffaf ve objektif bir soruşturma yürütmesi için istifa etmeye karar verdiğini kaydetti.

Eski başbakan ve ÖVP'nin eski lideri Wolfgang Schüssel, 2003 yılında FPÖ ile koalisyon hükümeti kurmasına Avrupa Birliği (AB) büyük tepki göstermiş ve dönemin Birlik üyesi 23 ülke Avusturya'yı "siyasi ve diplomatik karantinaya" alarak diplomatik ve siyasi ilişkileri bir yıl dondurmuştu.

Ülkede bir süre önce ortaya çıkan ve "Telekom skandalı" olarak adlandırılan olayda Telekom idaresinin 2003-2007 yılları arasında dönemin başbakan yardımcısı ve ulaştırma bakanı Hubert Gorbach'a 264 bin avro rüşvet verdiği iddia ediliyor.

ÖVP'nin şimdiki lideri ve dışişleri bakanı Michael Spindelegger, Schüssel'e, milletvekilliğinden istifa ettiği için "şahsı ve partisi adına teşekkür ettiğini" söyledi.

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) federal teşkilat başkanı Günther Kraeuter de yaptığı açıklamada, "Schüssel'in meclis araştırma komisyonu karşısına çıkarak, Telekom, Buwog ve Eurofighter skandalları konusunda sahip olduğu tüm bilgi ve belgeleri açıklamasını beklediğini" bildirdi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir