AYB kredilerini Akbank ve Halkbank verecek

AYB, Türkiye'ye tahsis ettiği 150 milyon Euro tutarındaki "KOBİ İyileştirme Kredisi"ni Akbank ve Halkbank aracılığıyla kullandıracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Avrupa Yatırım Bankası (AYB), AB iş birliğiyle Türkiye'ye tahsis ettiği 150 milyon Euro tutarındaki "KOBİ İyileştirme Kredisi"ni Akbank ve Halkbank aracılığıyla kullandıracak.

Konuya ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan AYB Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen, Türkiye'deki KOBİ'lere yönelik 150 milyon Euroluk bir ortak finansman oluşturulduğunu belirterek, "Bu finansman, AYB tarafından Akbank'a ve Halkbank'a verilecek her biri 75 milyon Euroluk iki ayrı kredi üzerinden temin edilmektedir. Bu finansmanın, yüzde 20'si Avrupa Komisyonu kredileri, yüzde 80'i AYB fonlarının bileşiminden oluşmaktadır. Bu, AYB'nin sadece Türkiye'de değil genel anlamda bu türden ilk faaliyetidir" dedi.

Bu operasyonun, KOBİ'lerin borçlanma maliyetlerini aşağı çekeceğini, daha düşük maliyetler ve daha uzun süreli verilen kredilerin, şirketlerin toparlanma gücünü artıracağını anlatan Kollatz-Ahnen, bu destekle istihdamın korunması ve Türkiye'deki özel sektörün gelişmesini hedeflediklerini kaydetti.

2008 yılından bu yana KOBİ'lere destek olmaya öncelik verdiklerini ifade eden Kollatz-Ahmen, "Bu ülkedeki KOBİ'lere olan desteğimiz, son 2 yıldaki 14 operasyonumuzla 2,5 milyar Euroya ulaşmıştır" dedi.

Kollatz-Ahnen, kriz döneminde AYB gibi kuruluşların artan önemine işaret ettiği konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2009'da verdiğimiz toplam borç, imzalanmış kredilerde 58 milyar Euro seviyesinden 79 milyar Euroya sıçrayarak yüzde 37'lik beklenmeyen bir artış sağlanmıştır. AYB belli bir projenin sadece bir kısmını finanse ettiği için borç verdiğimiz her bir Euro, 2-5 misline karşılık gelmektedir.

2009'da Türkiye'deki yeni AYB kredileri toplam 2,6 milyar Euroya ulaşarak kriz dışındaki yıllık 2 milyar Euroluk düzeyin oldukça üstüne çıkmıştır ve bu düzey, üyelik sürecinin başlangıcından önceki yıllık 500 milyon Euronun çok üzerindedir."

Faaliyetlerinin üç odak noktasını altyapı finansmanı, KOBİ'lerin desteklenmesi ve kurumsal sektörün finansmanı olarak sıralayan Kollatz-Ahnen, gelecekte de Türkiye'yi ekonomik gelişmenin bir sonraki aşamasında desteklemeye çalışacaklarını söyledi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir