AYB'den KOBİ'lere 75 milyon euroluk kaynak

Halkbank aracılığıyla kullandırılacak kredi, KOBİ'lerin işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Halkbank, Avrupa Yatırım Bankası'ndan (AYB) sağladığı kaynaklara bir yenisini ekledi. Banka, AYB'den sağladığı 75 milyon Euroluk kaynağı, KOBİ'lere yatırım ve yatırımla bağlantılı işletme sermayesi ihtiyaçları için Türk Lirası cinsinden kredi olarak kullandırılacak.

Avrupa Komisyonu'nun da desteklediği 75 milyon Euro değerindeki kredi için taraflar arasında protokol imzalandı. Kaynağın, yüzde 80'ine karşılık gelen 60 milyon Eurosu AYB, yüzde 20'sine karşılık gelen 15 milyon Eurosu ise faizsiz olarak Avrupa Komisyonu tarafından sağlanacak. AYB'den 5 yıl vadeli temin edilen kaynak, KOBİ'lerin yatırım maliyeti 25 milyon Euroya kadar olan, verimlilik, istihdamın korunması ve artırılmasına yönelik projeleri için Türk Lirası cinsinden kredi olarak kullandırılacak.

Müşteri üst limiti 5 milyon Euro olan krediden Avrupa Birliği'nin KOBİ tanımı kapsamında yıllık cirosu 50 milyon Euro, aktif büyüklüğü 43 milyon Euroyu aşmayan, çalışan sayısı 250 kişinin altındaki firmalar yararlanacak.

Kaynak, imalat sanayi, tarım, tarımsal sanayi, turizm, eğitim, sağlık, enerji, çevre koruma, bilgi ve iletişim sektörleri ile bunlarla bağlantılı sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ'lere tahsis edilecek.

Firmaların kur riskini azaltacak

Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Bu kredi, özellikle ihracatı olmayan veya kur riski taşımak istemeyen firmalarımız için temin edilen yenilikçi bir imkandır" dedi.

2001 yılından beri AYB ile altı protokole imza attıklarını ve şimdiye kadar toplam 540 milyon Euroluk kaynak temin ettiklerini bildiren Aydın, yeni protokol ile kaynak hacminin 615 milyon Euroya ulaştığını kaydetti. Aydın, bu kaynaklardan şimdiye kadar bine yakın KOBİ'ye kredi kullandırıldığını, 485 firmanın da kaynaklardan aktif olarak yararlanmaya devam ettiğini bildirdi.

Global finansal kriz nedeniyle bankaların kredilendirme faaliyetlerini yavaşlattıklarını hatırlatan Aydın, geçen yıl Türk bankacılık sektöründeki toplam nakit kredilerin yüzde 26,3'ünü Halkbank'ın tek başına kullandırdığını kaydetti.

Aydın, 2010 yılı için belirledikleri kredilerde yüzde 20'lik büyüme hedefini Halkbank'ın ilk altı aydaki başarılı performansı doğrultusunda yüzde 25'e yükselttiklerini, bu büyümeden en çok yararlanan kesimin yine KOBİ'ler olacağını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir