Ayda 80 liraya evini ısıtıyor

"Dadaş mucit" "Tasarruflu Kombi Cihazı" adını verdiği sistemle aylık ortalama 80 liraya evini ısıtıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ERZURUM - Erzurum'da "Dadaş mucit" olarak tanınan emekli elektrik teknisyeni "Tasarruflu Kombi Cihazı" adını verdiği sistemle aylık ortalama 80 liraya evini ısıtıyor.
 
Emekli elektrik teknisyeni Ebubekir Taşbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 ay önce kalorifer sistemine kurduğu cihazla tasarruflu şekilde evinin ısınmasını sağladığını belirtti.
 
İcat ettiği sistemin 650 liraya mal olduğunu, saatte 1 kilovat elektrik tükettiğini anlatan Taşbaşı, bu sistemin en büyük özelliğinin tasarruf olduğunu belirterek, "Günde 13 saat kullandım ve 78 lira fatura geldi. Bu ay havalar soğuk olduğu için biraz fazla yaktık ve 150-160 lira fatura gelmesini tahmin ediyorum. Petekte su sıcaklığı 39 derecede sabit. Evin sıcaklığı da 20 derece" diye konuştu.
 
Cihazın teknik özellikleri hakkında bilgi veren Taşbaşı, cihazının 1200 voltluk ısıtıcı ve PVC borudan oluştuğunu belirterek, "1200 voltluk ısıtıcı ve 50 santimetrelik PVC boruya gelen su buradaki rezistansta ısınıp, dinamodan geçerek peteklere ulaşıyor. Isıtıcının alt kısmında güvenlik paneli diyebileceğimiz küçük bir alet var su seviyesi azaldığında motoru otomatik olarak kapatıyor. Bir adet ısı göstergesi yardımıyla sıcaklık ayarlanabiliyor" dedi.
Taşbaşı, kurduğu bu sisteme elektrik sayacı bağlattığını, ne kadar elektrik tükettiğini buradan takip edebildiğini ifade ederek, sistemin hem elektrikten tasarruflu olduğunu hem de ısı kalorisinin yüksek olduğuna dikkati çekti.
 
"Bu sistemin sobalı evlerde kullanması daha kolay"
İcadının karbonmonoksit zehirlenmeleri için önemli bir buluş olduğunu anlatan Taşbaşı, havaların soğumasıyla karbonmonoksit zehirlenmelerinin gündeme geldiğini de belirterek, şöyle devam etti:
"Özellikle sobalı evlerde yangın olayı oluyor. Kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmeleri oluyor. Bu sistemin sobalı evlerde kullanması daha kolay. Emniyet açısından hiçbir tehlikesi yok. Petekte ya da borularda meydana gelecek kaçak nedeniyle su seviyesi düşerse otomatik olarak kapanıyor. Su alıp seviye yükseldiği zaman cihaz otomatik olarak çalışıyor."
Taşbaşı, icadı için henüz patent başvurusunda bulanmadığını, ancak seri üretime geçmek istediğini söyledi. Köylerde okullardan ve öğretmen lojmanlarından talep olduğunu ifade eden Taşbaşı, şunları kaydetti:
"Sistem otomatik olarak çalışabiliyor. Mesela okullarda dersten 2 saat önce çalışıyor. Saatini ayarlıyorsunuz cihazımız vakti gelince çalışıyor, vakti gelince otomatik kapanıyor. Dijital termostatımız var. Bu termostattan da ısı derecesini ayarlayabiliyorsunuz. Camilerde de namaz saatlerinden önce çalışması için ayarlanır ve namaz vaktinde sıcak olur."