Aykırı reklamlara ceza yağdı

Yayınlanan reklamların yüzde 88'i yasaları çiğnedi. Bu yıl içinde uygulanan toplam para cezası yaklaşık 13,5 milyon lira.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, reklam kurulunca 2011 yılında incelemeye değer bulunup karara bağlanan dosya sayısı 661 olurken, bunlardan 575'inin yasalara aykırı bulunduğunu belirterek, "Bu da incelenen reklamların yüzde 88'inde yasanın ihlal edilmesi anlamına geliyor" dedi.

Yazıcı, "Reklam Kurulu; 2011 yılında 1.496 dosyayı karara bağladı ve 835'i ön inceleme sonucunda detaylı incelemeye değer bulunmadı. Kurulca incelemeye değer bulunup karara bağlanan dosya sayısı 661 olurken, bunlardan 575'i yasalara aykırı bulundu. Bu da incelenen reklamların yüzde 88'inde yasanın ihlal edilmesi anlamına geliyor" dedi.

Bu yıl içinde uygulanan toplam para cezasının ise yaklaşık 13,5 milyon lira olduğunu bildiren Yazıcı, bu rakamların tüketicinin aldatıcı, yanıltıcı ve mevzuata aykırı reklamlara maruz kaldığını gösterdiğini, firmaların da bunun sonucunda ağır yaptırımlara uğradığını belirtti.

Hayati Yazıcı, "Amacımız Reklam Kurulu'nu, sadece yaptırım uygulayan otorite olarak değil; sektörün işleyişini hem tüketici lehine sağlayan hem de ekonomiyi ayakta tutan rekabeti hukuki kurallar çerçevesinde yürüten bir mekanizma haline getirmektir" dedi.

En çok şikayet 'cep'te

Burada en çok şikayet alınan sektörlerin başında gelen mobil iletişim sektöründen örnek vermek istediğini dile getiren Yazıcı, şunları kaydetti:

"Cep telefonu tarifesine ilişkin bir reklamda bedava konuşma vaadi yapılıyor ama kampanyanın şartlarına reklamda yer verilmiyor.

Diğer bir reklamda ise, belirli bir ücret karşılığında cep telefonuyla sınırsız konuşulacağı belirtiliyor, ancak reklamın alt yazısında okunamayacak şekilde küçük harflerle 3 bin dakika sınırı getiriliyor. Böyle reklamlara istinaden hizmet alan tüketicilerimiz, reklamlardaki bilgi eksikliği ve yanıltma nedeniyle öngörmedikleri bir ekonomik zarara uğruyorlar. Ülkemize gelen turistlerin de reklamlarla aldatıldığına şahit oluyoruz. Bakanlığımıza yabancı uyruklu kişilerden de başvurular geliyor. Örneğin ülkemizde tatil yapmak isteyen bir turist, internette '5 yıldızlı otel' şeklinde tanıtılarak pazarlanan otelin gerçekte 3 yıldızlı olduğunu görmüş ve çeşitli mağduriyetler yaşamış. Bu şekildeki bir pazarlama anlayışı ahlaki olmadığı gibi, hem ülkemizin itibarını hem de turizm sektörümüzü zedelemektedir."

Reklam sektörünün büyümesine önem verdiklerine ancak bu büyümenin hukuka ve etik ilkelere uygun olmasının da bir o kadar önemli olduğuna işaret eden Yazıcı, "Tüketicileri aldatan, yanıltan, istismar eden ya da dürüst rekabet ilkelerine uygun olmayan reklamlarla halkın karşısına çıkan işletmelerin, uzun vadede piyasada yer edinmesi mümkün değildir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir