AYM: Başbuğ'un hakları ihlal edildi

Anayasa Mahkemesi, Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un hakkının ihlal edildiğine karar verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Anayasa Mahkemesi, Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının, "yerel mahkemece etkili bir şekilde incelenmeden tahliye talebinin reddedilmesi ve mahkumiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından" dolayı Yargıtay önüne götürülememiş olması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Yerel mahkemeye gönderildi

Anayasa Mahkemesi, ihlal kararı nedeniyle gereğinin yapılması ve İlker Başbuğ'un tahliye talebi hakkında karar verilmesi amacıyla karar örneğinin yerel mahkemeye gönderilmesine karar verdi. 

5 Ocak 2012'de tutuklanmıştı  

Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, 5 Ocak 2012'de tutklanmış ve cezaevine konulmuştu. Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, davayla ilgili kararını 5 Ağustos 2013'de verdi ancak 7 ay geçmesine rağmen hala gerekçeli kararının yazımını tamamlayarak dosyayı Yargıtay'a göndermedi. 

Adalet Bakanlığı, bireysel başvuruyla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiği görüşünde, ilk derece mahkemesi kararıyla Başbuğ'un tutukluğunun sona erdiğini, bu nedenle tutukluluk süresinin 1 yıl 7 ay olduğunu belirtmişti.

Başbuğ'un avukatı tahliye dilekçesi verdi

Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un Avukatı İlkay Sezer, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararını “Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı hukukun nasıl çiğnendiğinin göstergesi olarak elimizde bugün artık. Şu saat itibariyle benim aslında bu mahkemeye bir tahliye talebi içerir bir dilekçe vermeme gerek yok. Mahkemeye, Anayasa Mahkemesi’nin karar özetini içeren bir tahliye dilekçesi vereceğim. Bu kararın emsal bir karar olabileceğini düşünenlerdenim” ifadeleri ile değerlendirdi. 

Bu açıklamaların ardından Başbuğ'un avukatı,13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne "tahliye talepli" dilekçeyi sundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir