”Azerbaycan'dan vizeleri kaldırmasını bekliyoruz”

Bakan Çağlayan, Cumhurbaşkanı Aliyev görüşmesiyle ilgili olarak, "Türk işadamlarının vize konusundaki rahatsızlığını kendilerine ifade ettik" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAKÜ - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Azerbaycan'ın Türkiye'ye uyguladığı vize konusunda, "Beklentimiz, temennimiz vizenin kaldırılması yönünde" dedi.

Çağlayan, Bakü'deki temaslarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Bakü'nün bugün geldiği seviyenin mutluluk verici olduğunu ifade etti.

Azerbaycan'ın geçen yıl yüzde 9 büyüdüğünü anımsatan Çağlayan, bunun bu ülkeyi bir kez daha önemli kıldığının altını çizdi.

Azerbaycan'daki temasları çerçevesinde ilk görüşmeyi Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'ye yaptığını belirten Çağlayan, Aliyev'in kendilerini son derece sıcak bir şekilde karşıladığını, birçok konuyu detaylarıyla konuştuklarını anlattı.

İki ülkenin uluslararası konularda ortak hassasiyetlere sahip olduğunun dile getirildiğini belirten Çağlayan, Türkiye'nin özellikle Ermenistan konusunda farklı düşünmediğini ifade ettiklerini söyledi.

Nahçıvan konusunda da Türkiye'nin duyarlılığını dile getirdiklerini anlatan Çağlayan, eylül ayı sonrasında Türkiye'den işadamlarıyla birlikte Nahçıvan'a gideceğini, aynı şekilde Azerbaycan'dan da bir heyetin bu etkinliğe katılacağını bildirdi.

Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi kurulması noktasında görüşlerini de ilettiklerini bildiren Çağlayan, Cumhurbaşkanı Aliyev'in bu konuyu da memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Çağlayan, ülkeler arası ticaretin artırılması konusunda serbest ticaret anlaşmasının yapılabileceğini dile getirdiklerini de bildirdi.

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki 2,2 milyar dolarlık ticaret hacminin, iki kardeş ülke olmalarına rağmen olması gereken seviyeyi yansıtmadığını ifade ettiklerini anlatan Çağlayan, bunun 1-2 yıl içinde 5 milyar dolara çıkması gerektiğinin altını çizdiklerini söyledi.

Vize konusu konuşuldu

Zafer Çağlayan, vize konusunun da görüşmelerde ele alındığını belirterek, "Bugün özellikle Türk işadamlarının vize konusundaki rahatsızlığını kendilerine ifade ettik. Bizim birçok ülke ile vizeyi kaldırdığımızı paylaştık. Bu konuda, üzerinde inceleme yapacağını ve çalışacağını ifade ettiler. İnşallah çözülebilecek bir şey olmasını ümit ediyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vize konusuna büyük önem verdiğini hatırlatan Çağlayan, "Aliyev'in Başbakanı kıramayacağı kanaatindeyiz. Son derece yakın ilişkiler var. Beklentimiz, temennimiz vizenin kaldırılması yönünde" diye konuştu.

Gümrüklerde karşılaşılan problemlerden de bahsettiklerini bildiren Çağlayan, ihracatçıların ciddi tarife dışı engellerle karşılaştıklarını anımsattı.

Ulaştırma ve lojistik konusunda önemli çalışmalar bulunduğunu belirten Çağlayan, Bakü, Tiflis, Kars'ın Pekin'i Londra'ya bağlayacak güzergah olduğunu, bu projenin Azerbaycan ve Türkiye'yi son derece önemli kılacağını anlattı. Bakan Zafer Çağlayan, bu konuda önümüzdeki günlerde bir toplantı yapılacağını bildirdi.

Tersanecilik ve deniz yolu taşımacılığında da işbirliği yapılabileceğini ifade ettiklerini dile getiren Bakan Çağlayan, bu konuda ortaklıklar yapmak istediklerini söyledi. Üçüncü ülkelerdeki işbirliklerinin de önemli fırsatlar sunduğunu hatırlatan Çağlayan, buna ilişkin yakın tarihte bir strateji belirleyeceklerini bildirdi.

Türk yatırımcılarının Azerbaycan devleti ile mahkemelik olması konusunda ise ortak bir çalışma grubu kurulmasını önerdiklerini anlatan Çağlayan, Aliyev'in bu konuda derhal talimat vereceğini söylediğini kaydetti. Çağlayan, "Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye ile hiçbir ayrı gayrılarının, Türkiye'ye ilişkin soru işaretinin olmadığını ifade etti" dedi.

Azerbaycan Başbakanı Artur Resizade ile görüşmesinden de bahseden Çağlayan, Resizade ile de benzer konuları konuştuklarını anlattı. Resizade'nin iş aleminin önünü açmak istediğini söylediğini belirten Çağlayan, Resizade'ye Türk şirketlerinin problemlerini ilettiklerini kaydetti. Çağlayan, iki günlük temaslarının ardından konuşulanların Azerbaycan tarafıyla tekrar gözden geçirileceğini bildirdi.

İş Bankası'nın Azerbaycan'da şube açma isteği 

Bakan Çağlayan, İş Bankası'nın Azerbaycan'a gelmek istediğini Aliyev'e ilettiklerini belirterek, Aliyev'in konunun bu kadar beklemiş olmasını hayretle karşıladığını söyledi. Çağlayan, İş Bankası'nın burada şube açmasının Bakü'ye değer katacağını ifade ettiğini dile getirdi.

Çağlayan bir gazetecinin İran'a yaptırımlar konusunda bir sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"İran bizim komşumuz ve önemli bir ticari partnerimiz. Bizim İran ile geçtiğimiz yıl yaklaşık 11-12 milyar dolar civarında bir dış ticaret hacmimiz var. İran'a yaklaşık 2,5 milyar dolar ihracatımız var. Sınır ticari yapıyoruz. İran ile normal ticaretimize devam ediyoruz. Bu konuda konulmuş olan yaptırımlar konusunda bizim Türkiye olarak hiçbir şekilde tavır değişikliğimiz söz konusu değil. Bu konuda önümüzdeki günlerde gelişmeleri göreceğiz. Somut hiçbir şey yok."

Bu konularda ilginizi çekebilir