”Azerbaycan'ı zora sokacak bir olayın içinde yer almayız”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz asla Azerbaycan'ı mağdur edecek, Azerbaycan'ı zora sokacak bir olayın içerisinde, bir kararın içerisinde yer almayız" dedi.
İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sıkıntıda biz asla Azerbaycan'ı mağdur edecek, Azerbaycan'ı zora sokacak bir olayın içerisinde, bir kararın içerisinde yer almayız" dedi.
MARMARAY Projesi kapsamında inşaatı devam eden Üsküdar İstasyonu'nda tünele inerek incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan'ın, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın "Demokratik açılım" çalışmalarıyla ilgili mektubuna henüz yanıt vermediğini belirtmesi üzerine bir gazeteci "Sayın Baykal 'Bizim için değişen bir şey yok' dedi" hatırlatmasında bulundu. Erdoğan bu sözler üzerine, "Sayın Baykal burada bizimle çok açık, net görüşecekse konuşuruz, görüşürüz" karşılığını verdi.
CHP'nin bu konuyla ilgili ama sadece Kürt kökenli vatandaşların sorunlarına yönelik çalışmaları olduğunu, "1999 çalışması"nın zaten bilindiğini anlatan Erdoğan, "Onların yeni bir şeyi varsa onları bize aktarırlar. Veya 'yok hayır, şu anda bu görüşme gereksizdir' deme hakkı da onun. 'Buyurun, bir görüşelim' deme hakkı da kendisinindir. Biz her ikisine de saygı duyarız. Ama biz bu işi Meclise öyle de olsa böyle de olsa zaten getireceğiz. Mecliste de bu işin müzakeresini yapacağız" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, "demokratik açılım" çalışmaları sürecinin ne kadar devam edeceğine ilişkin soruya da "Fazla bekleyemeyiz. Çok fazla vaktimiz de yok. Her zaman söylediğim gibi kısa, orta, uzun vadede biz bu işin takvimini yapıp, ona göre adımlarımızı atacağız" yanıtını verdi.
Bir gazetecinin, kendisinin ve CHP Genel Başkanı Baykal'ın yakın tarihlerde Irak'a ziyarette bulunacağını hatırlatması üzerine de Başbakan Erdoğan, kendisinin Irak'a resmi bir ziyarette bulunacağını, bu ziyaretin, daha önce yapılan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey İşbirliği Anlaşması'nın en önemli ayağı olacağını belirtti.
Bütün icracı bakanlarla ve iş adamlarıyla birlikte gideceklerini ve orada onlarca anlaşmayı imzalayacaklarını ifade eden Erdoğan, dolayısıyla böyle bir sürecin farklı, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin daveti üzerine gidecek olan Baykal'ın ziyaretinin ise farklı olduğunu aktardı.
Başbakan Erdoğan, kendi ziyaretlerinin resmi, devletten devlete bir ziyaret olduğunu, bir siyasi parti ziyareti olmadığını vurguladı.
İstanbul trafiği
Bir gazetecinin, "Bugün gazetelerde 'İstanbul trafiğine Londra çözümü' diye bir haber çıktı. Bundan sonra trafiğin yoğun olduğu yollara paralı giriş olacakmış. Büyükşehir Belediyesinin böyle bir projesi var mı?" sorusu üzerine de Erdoğan, detayları bilmediğini, bu konuya ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile görüşülmesi gerektiğini söyledi.
Erdoğan, Londra'nın kendine göre farklı çözümü olduğu gibi Amerika'da da merkeze girişte caydırıcı önlemler alındığını ifade etti.
Londra, Paris ve Tokyo'da da benzer uygulamalar yapıldığını kaydeden Erdoğan, İstanbul'da her gün 700 aracın trafiğe katıldığını, böyle bir şehirde ulaşım sıkıntısının yaşanacağını anlattı.
Başbakan Erdoğan, bunu sıfırlayacağını söyleyenlerin yalan söylemiş olacaklarını kaydetti.
Bunlara karşı kendilerinin toplu taşıma çalışması yaptıklarını ifade eden Erdoğan, Amerika'nın da Londra'nın da Almanya'nın da toplu ulaşımı olmasına rağmen trafik sorununun halledilemediğini, çünkü bunun modernizmin getirmiş olduğu sıkıntılar olduğunu söyledi.
Herkesin, kendisinin, eşinin ve çocuğunun altında araba olmasını istediğini ve bunların hepsinin de tek başına seyahat ettiğini anlatan Erdoğan, bunlar olduğu sürece bu sıkıntıların da yaşanacağını, bunu görerek, bunu bilerek değerlendirmelerin yapılması gerektiğini belirtti.
Soruna realist yaklaşmak gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, toplu taşıma araçlarından daha çok istifadeyle araçları belki çevredeki otoparklara park edip, ondan sonra şehre toplu taşıma araçlarıyla girmek gerektiğini vurguladı.
Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Şu anda içinde bulunduğumuz MARMARAY, bunun en önemli etaplarından bir tanesi. Bakın bu bittiği anda, buna biz yaklaşık 3,5 milyar dolar harcayacağız, ama bu, günde 1,5 milyon insan taşıyabilecek bir kapasitede. Ve İstanbul'un bir ucundan bir ucuna bu taşımayı sağlayacak. Sadece bir Anadolu yakası veya bir Avrupa yakası değil. Gebze'den bin, Halkalı'ya kadar gideceksin. Halkalı'ya kadar giderken de bağlantılar var, diğer dikey bağlantılarla da irtibatlı olacaksın. Yani bunlar da temin ediliyor. Buna kültürel açıdan kendimizi alıştırırsak, bunu hazmedebilirsek, inanıyorum ki sıkıntılar daha da asgariye inecektir."
Ermenistan ile ilişkiler
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkileriyle ilgili bir soru üzerine de dün Moldova'da bir toplantı yapıldığını ve bu toplantıda alınan kararların önemli olduğunu belirtti.
Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bizim Azerbaycan ile herhangi bir sıkıntımız söz konusu değil. Bu konuda zaten yarın imzalar atılıyor. Ve imzalar atılırken Minsk Üçlüsü de dışişleri bakanlarıyla orada temsil edilecek. Yani Lavrov Rusya Federasyonu'ndan, Amerika'dan Hillary Clinton, aynı şekilde Fransız Dışişleri Bakanı katılacaklar. Onlar orada şahit olacaklar. Temennim odur ki bu sürece olumlu katkısı olur ve bu olumlu katkıyla birlikte de inşallah bizim de Türkiye-Ermenistan ilişkilerine olumlu katkı sağlar. Buradaki en önemli şey şu, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sıkıntıda biz asla Azerbaycan'ı mağdur edecek, Azerbaycan'ı zora sokacak bir olayın içerisinde, bir kararın içerisinde yer almayız. Bunu zaten ben Azerbaycan Parlamentosunda yaptığım konuşmada çok açık net söyledim. Söylediğime göre, bugün de burada değişecek bir şey yok. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın ağzından bir şey çıkmışsa bu ifadenin arkasında durur. Biz bugüne kadar bu ifademizin arkasında durduk. Ermenistan'a karşı da bugüne kadar biz hep olumlu yaklaşımlar içinde olduk. Yani bir Erivan-İstanbul hava taşımacılığında gösterdiğimiz anlayış ortadadır. Aynı şekilde Van Akdamar Adası'nda bir Ermeni Ortodoks Kilisesi'nin şu hale getirilmesi -ki restorasyonu- her şeyi yapıldı. Orası ziyarete Ermeniler için açıldı. Bunlar bizim olumlu mesajlarımız olarak ortadadır. Ve Ermenistan'dan kaçıp da Türkiye'de yaşayan çok Ermeni var. Ve bunları tekrar geri iade etmedik. Bunlar bizim olumlu yaklaşımlarımızdır. Cumhurbaşkanımızın Ermenistan-Türkiye milli maçına gitmesi olumlu mesajlardır. Cumhurbaşkanımız da kendilerini davet etti. Ama hiçbir ön şart koşmadan oraya gitti. Bize ön şart dayatılırsa böyle bir şeyi tabii kabul etmek mümkün değil. Bütün mesele şudur, tabii ki Ermenistan'ın başında diaspora diye bir sorun var. Ermenistan yönetimi eğer bu konuda tavrını ortaya net koyar, dirayetini ortaya tam net koyarsa inanıyorum ki bu işi aşar. Türkiye'nin böyle bir sorunu, böyle bir derdi yok. Biz dirayetimizi, irademizi ortaya tam koyuyoruz. Ve bu iradeyle de adımımızı atıyoruz."
Marmaray'da inceleme
Başbakan Erdoğan, MARMARAY Projesi kapsamında inşaatı devam eden Üsküdar İstasyonu ve tünelde incelemelerde bulundu.
Baret takan ve spor ayakkabı giyen Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İstanbul Valisi Muammer Güler ile yaklaşık 150 merdiven inerek Üsküdar İstasyonu'na ulaştı. Burada yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi alan Erdoğan, daha sonra tünelin içine girdi.
Başbakan Erdoğan, tünelin parçalarından biri olan bir segmenti tünelle birleştirme çalışmalarına katıldı. Tünel delme makinesinin çalışmasını da izleyen Başbakan Erdoğan, daha sonra yine merdivenle yukarı çıktı.