B'iota Laboratuvarları 120 milyon dolarlık yatırım yapacak

Şirket, Türkiye, Brezilya, Suriye ve İran'da toplam 120 milyon dolarlık üretim tesisleri açacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - B'iota Laboratuvarları Yönetim Kurulu başkanı Cihat Dündar, ilk kez bir Türk şirketinden dünya markası çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, varoldukları ülke sayısını 40'dan 3 yılda 80'e çıkaracaklarını ve bu dönemde Türkiye, Brezilya, Suriye ve İran'da toplam 120 milyon dolarlık üretim tesisleri açacaklarını bildirdi.

Tamamı yerli sermayeyle kurulan dermo kozmetik firması B'iota Laboratuvarları'nın saç dökülmesi sorunu yaşayanlar için çıkardığı "Bioxcin Forte" adlı ürünün tanıtıldığı basın toplantısında konuşan Dündar, dünyada 40 ülkenin eczanelerinde ürünlerinin satıldığını, önümüzdeki 3 yılda girdikleri ülke sayısını 2'ye, cirolarını da 3'e katlayacaklarını, 3 yılda dünyada 500 milyon dolar ciro hedeflediklerini söyledi.

Dünya markası olma hedefi doğrultusunda her ülkede markalaşma sürecini geçirdiklerini anlatan Dündar, şöyle devam etti:

"Hedefimiz ilk kez bir Türk şirketinden dünya markası çıkarabilmek. Kendi Ar-Ge'mizle ve markamızla 40 ülkede varız. Önümüzdeki 3 yılda 80 ülkeye girerek bu hayali başaracağız. Yine aynı dönemde Türkiye, Brezilya, Suriye ve İran'da toplam 120 milyon dolarlık yatırımla 4 üretim tesisini birden hizmete açacağız. Şu anda İsviçre, İran, İspanya, Slovenya, Makedonya, Polonya, Ukrayna, Portekiz, Avusturya, Brezilya gibi ülkelere gittiğinizde eczanelerde bizim ürünlerimizi görebilirsiniz. Kuzey Amerika ve Kanada'da da kendi operasyonumuzu kurma kararı aldık ve bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor."

"Toplamda 1.000 kişiye iş imkanı"

 

İstanbul'da yapımına devam ettikleri farmasötik fabrikasını 2011 başında hizmete açacaklarını belirten Dündar, böylelikle halen 300 kişiye istihdam sağlayan B'iota'nın toplamda 1.000 kişiye iş imkanı oluşturacağını vurguladı.

Dünyada toplam kişisel bakım pazarının 300 milyar dolar olduğuna işaret eden Dündar, "Bu pazarın yaklaşık yüzde 1'i Türkiye'de. Türkiye, global markaların sürekli ağırlıkta olduğu bir pazar. Pazarın yüzde 70'i yabancı firmaların elinde. Ülkemizde kullanılan ürünlerin birçoğu ithal ediliyor. Bu nedenle ülkemizdeki istihdama katkısı yok. Yüzde 70'lik kısım yerli markaların elinde olsaydı 30 bin civarında ek istihdam yaratılmış olacaktı" şeklinde konuştu.

"Botanik parklar oluşturacağız"

B'iota Laboratuvarları Eczane Kanalı Global Pazarlama Müdürü Ahmet Atçı da dünyadaki 300 milyar dolarlık kişisel bakım pazarının 33 milyar dolarının saç bakımına ait olduğunu, gelişmiş ülkelerde aylık kişi başı 120 dolar olan kozmetik tüketiminin Türkiye'de henüz 17 dolar olduğunu ifade etti.

Saç dökülmesine yönelik pazarın bakım pazarının yüzde 16'sını oluşturduğunun altını çizen Atçı, "B'iota, bu pazarda yüzde 70 pay ile lider konumda. Türkiye'de 25 bin eczanede ürünlerimiz satılıyor. Saç dökülmesi sorunu yaşayanların sadece yüzde 30'u ürün kullanıyor. Dolayısıyla yüzde 70 gibi büyük bir potansiyel var. Yeni ürünümüz Bioxcin Forte ile bu alandan pay almayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de 3 bin 240 çeşit endemik bitki bulunduğuna dikkati çeken Atçı, her şehirde kurmayı hedefledikleri botanik parklarla hem endemik bitkileri korumayı, hem de bu konuda bir bilinç oluşmasına katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Ahmet Atçı, 2011 yılında tamamen bitkisel, gıda takviyelerine yönelik "Nutraxin" adlı bir ürünü piyasaya sunacaklarını, tablet şeklindeki ürünün 20-30 çeşidinin bulunacağını bildirdi.

B'iota Laboratuvarları Ar-Ge Direktörü Özden Kasımoğlulları ise tüketici taleplerini karşılamak üzere 3 yıl süren çalışma sonucu geliştirilen Bioxcin Forte üzerinde Türkiye ve Almanya'da toplam 119 kişinin klinik çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir