Bağış: Barışı engelleyenler faturasını ödeyecek

AB Bakanı Bağış, Kıbrıs'da çözümü engelleyenlerin bilindiğini, çözümü engelleyenin bunun faturasını da ödeyeceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Kıbrıs konusunda biz hem haklıyız, hem de güçlüyüz. Gelinen noktada bütün dünya çözümü kimin engellediğini çok net şekilde biliyor" dedi. Bağış, hedeflerinin, adada kalıcı bir çözüm olduğunu vurgulayarak, bunu engelleyenin faturasını ödeyeceğini söyledi.

Bağış, KKTC'deki temasları kapsamında KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün'le ortak basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı.

Kıbrıs'ta henüz bir anlaşmaya varılamadığına işaret eden Bağış, bu durumda herkesin kendi münhasır ekonomik bölgesinde araştırma yapabileceğini belirterek, "Adanın 'kuzeyi şunun', 'güneyi bunun' demek için henüz çok erken. Bir paylaşım yapılmadığı sürece adanın her yerinde herkesin hakkı vardır" diye konuştu.

Bağış, çevre için atılan adımların AB için değil, ülke ve halk için önemli olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'deki reformlara da bu yaklaşımla baktıklarını belirten Egemen Bağış, "Papaza kızıp oruç bozacak değiliz. AB'de bazı vizyonsuz açıklamalar veya bize karşı bazı tavırlar moralimizi bozsa bile reformlarımızı hiçbir şekilde yavaşlatmayacaktır" dedi.

Bağış, şöyle devam etti:

"Kıbrıs konusunda da biz hem haklıyız hem de güçlüyüz. Gelinen noktada bütün dünya çözümü kimin engellediğini çok net şekilde biliyor.

Adada kapsamlı, siyasi eşitliğe dayalı her türlü çözüme Türkiye olarak destek vermeye hazırız. Şu anda müzakereler yoğun biçimde devam ediyor. Sayın Hristofyas ve Sayın Eroğlu bu konuda gerçekten tarihi toplantıları gerçekleştiriyorlar. Ama bu süreçte Akdeniz'de sanki gazozun gazı kaçacak gibi, Kıbrıs'ın doğal kaynaklarının gazı kaçacak zihniyetiyle Akdeniz'in tabanını delmek, kimseye hayır getirmez. Ama bu konuda ısrarcı olurlarsa, Türkiye'nin tavrını, atacağı adımları çok iyi bilirler. Biz ümit ediyoruz ki gerçekten akıldan, mantıktan, çözümden yana bir tavır takınırlar ve adanın bütün zenginliklerini, adanın bütün insanları eşit biçimde paylaşırlar."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir