Bahçeli: Başbakan isterse masadan kalkabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MHP Lideri Devlet Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ın anayasa çağrısına "48 maddenin Meclis Genel Kurulu'na getirilmesi çok erken, çok gereksizdir. Erdoğan'ın arzu ederse uzlaşma masasından kalkmasına bir mani yoktur" şeklinde yanıt verdi.
    
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli basın toplantısı düzenledi.

Anayasa çalışmalarıyla ilgili bir basın açıklaması yapan Bahçeli, Başbakan'ın anayasa çağrısına  "Aceleye gerek yok, kimse telaşa kapılmasın" dedi.

Bahçeli, ayrıca, "Erdoğan'ın arzu ederse uzlaşma masasından kalkmasına bir mani yoktur. Anayasa masasında AKP-PKK arasında bir fikir birliği saptanmışsa Başbakan'ın kimseyi töhmet altında bırakmadan uzlaşma komisyonundan kalkması yerinde olacaktır" şeklinde konuştu.

Bahçeli'nin konuşmasından satır başları şöyle:

"Hatırlanacağı üzere uzlaşma komisyonu belirttiği 15 madde çalışma esas konularını tespit etmişti. Söz konusu komisyon 2012 yılının sonuna kadar çalışmalarını tamamlamayı hedeflemiş ama AKP ve BDP ikilisinin kabul edilemez önerileri nedeniyle gerçekleştirilememiştir. Sayın Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in ziyaretine kadar 107 maddenin müzakeresini gerçekleştirmişti ve 48 madde üzerinde anlaşılmıştır.

Hassasiyet duyduğumuz konular kırmızı çizgimizdir, geri adım atmamız mümkün değildir. Nasıl bir anayasa istediğimiz sürekli milletimizle paylaştık. Uzlaşmaya dayalı, toplumsal değerleri merkezine almış, olabilecek en kısa zamanda yeni anayasanın tamamlanması en samimi dileğimizdir.

'İLK 4 MADDEDEN TAVİZ VERMEYİZ'

Yeni anayasada Cumhuriyetin ruhuna zarar vermeyecek, verdirmeyecek bir güvence sunmanın yanında milli bir nitelik tanınmalı. Dün ne diyorsak bugün de aynı noktadayız.

Bugün yapacağımız her yanlış yarın karşımıza kan, gözyaşı, çekilme ve bölünme olarak bize döneceğinin altını çizmiştim.

Anayasanın ilk 4 maddesinden ödün vermemiz düşünülemez. Anayasanın başlangıç kısmındaki ruhtan geri adım atmamızın Türk milletini tahrip edecek ve etnik kimliklere çağrı olacak her şeyi geri çevireceğimiz duyurmuştuk, bugün de aynı düşüncedeyiz.

Yapacağımız anayasa, cumhuriyeti koruyan ve destek veren fikir zenginliğiyle değerlendirmelidir.

'BAŞBAKAN İSTERSE MASADAN KALKABİLİR'

Ana dil tartışmalarının nerede duracağı ve hangi karanlık isteklere ortam sağlayacağı gerçekte herkesçe biliniyor. Çözülmeye bölünmeye karşı hepimizi uyanık olmalıyız. Türk vatanın teminatı büyük Türk milletidir.

Sayın Başbakan anayasa değişikliği ile nereye varmak istediğini ve neyi amaçladığını açıklamalıdır. Kaldı ki anayasa uzlaşma kommisyonu görevinin başındadır. Kimse telaşa kapılmamalıdır. Değişiklik teklifleri yavaş olsa da müzakere edilmektedir. Üzerinde uzlaşılan maddeler demokratik bir havuzda toplanmalı.

Başbakan her fırsatta anayasa yapım sürecine vadeler biçmiştir, başkanlık sistemini anayasanın temeline koyarak uzlaşma kanallarını kapatmıştır. Şu günkü ortamda başbakanın iftar programlarında kafaına estiği gibi konuşmasına kulak asmamız mümkün değildir. 48 maddenin Meclis Genel Kurulu'na getirilmesi çok erken, çok gereksizdir.

Erdoğan'ın arzu ederse uzlaşma masasından kalkmasına bir mani yoktur. Anayasa masasında AKP-PKK arasında bir fikir birliği saptanmışsa Başbakan'ın kimseyi töhmet altında bırakmadan uzlaşma komisyonundan kalkması yerinde olacaktır.

Uzlaşılamayan maddelerin 2015 yılında yapılacak milletvekilleri seçimlerinin arkasına bırakılması en sağlıklı yoldur. Başbakan Erdoğan iftar programlarını bile istismar ediyor, ona olan güvenimizi çoktan yitirdik."

ntvmsnbc.com