'Bahçeli oylama için talimat vermedi'

MHP Hatay Milletvekili Ahrazoğlu, Bahçeli'nin anayasa değişikliği oylaması için bir talimat vermediğini, anayasa değişikliği oylamalarında grup kararı alınmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM, başkanlık sistemini öngören anayasa değişikliği görüşmelerine odaklanırken, MHP milletvekillerinin oylamada şu ankinden daha fazla fire verip vermeyeceği merak konusu.

MHP Hatay Milletvekili Necmettin Ahrazoğlu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin oylama için partiye herhangi bir talimat vermediğini belirtti.

AK Parti'nin ve MHP'nin uzlaşı ile TBMM'ye sunduğu 18 maddelik teklifin Genel Kurul görüşmelerine bugün başlandı.

MHP'de şimdiye kadar Nuri Okutan, Yusuf Halaçoğlu, İsmail Ok, Kadir Koçdemir ve Atila Kaya anayasa oylamasında 'hayır' oyu vereceğini açıkladı.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor ile MHP Hatay Milletvekili Mehmet Necmettin Ahrazoğlu, TBMM'de Genel Kurul'da cuma akşamı kabul edilmesi beklenilen ancak toplantı yeter sayısı bulunamadığı için ele alınamayan torba yasa tasarısı için düzenledikleri basın toplantısında anayasa oylamasına ilişkin soruları yanıtladı.

'Kendisinin bize bir talimatı olmadı'

Tor, MHP'nin "fikri hür, vicdanı hür" milletvekillerinin bulunduğu bir parti olduğunu söyleyerek, anayasa değişikliği oylamalarında grup kararı alınamadığını hatırlattı.

Ahrazoğlu ise Bahçeli'nin geçen haftaki grup toplantısında kendi oyuna ilişkin yaptığı açıklamayı hatırlatarak, "Sayın Bahçeli'nin açıklamasına bakınız, dedi ki 'benim bir oyum var, o da evet olacak.' Ama kendisinin bize bir talimatı olmamıştır. Bekleyelim görelim" dedi.

Bahçeli, geçen haftaki grup toplantısı çıkışında bir gazetecinin, parti içinden bazı milletvekillerinin anayasa değişikliği konusunda eleştirileri olduğunu hatırlatınca, "Siyasi partiler grup kararı alma durumunda değildir. Genel Kurul'a geldiğinde de oradaki değerlendirmelerde katkı sağlayacak bir tek 'evet' oyum vardır, onu da vereceğim. Verdiğim 'evet' oyunu referandumda da aynen tekrarlayacağım" demişti.

'Meclis'e girememeleri konusunda endişeleri olmalı'

Öte yandan MHP'li iki vekil anayasa değişikliğinin TBMM'den geçmemesi durumunda erken seçime gidileceği yönünde AK Parti ve MHP'nin üst düzey yetkililerinden yapılan açıklamaların üzerlerinde baskı oluşturup oluşturmadığı sorusunu da yanıtladı.

Tor ve Ahrazoğlu erken seçim endişesi taşımadıklarını kaydetti.

MHP'li üst düzey bir yetkili geçen hafta Reuters'a yaptığı açıklamada "Paketin geçmemesi durumunda olası seçimin ülkeyi daha kaotik hale götüreceğini biliyoruz. Bizden büyük fire olmayacak. Paket geçecek. Bizde 'hayır' oyu kullanacak arkadaşların çoğunun da Meclis'e girememe yönünde ciddi endişe içinde olmaları gerekir. Anayasa teklifinin seçim tarihi olarak 2019'u öngördüğü unutulmamalı" diye konuşmuştu.