Bakan Çağlayan ABD'li işadamlarından yatırım istedi

Çağlayan, ABD temaslarının son durağı olan Georgia'nın Atlanta kentinde Türk Amerikan Ticaret Odası tarafından düzenlenen "Ticaret ve Yatırım Semineri"ne katıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile ABD ticaretinde teknik bir arıza bulunduğunu, bunun giderilmesi, karşılıklı yatırımların artırılması gerektiğini belirterek, "Türkiye, yatırımlarda size birçok fırsat sunuyor" dedi.
Çağlayan, ABD temaslarının son durağı olan Georgia'nın Atlanta kentinde Türk Amerikan Ticaret Odası tarafından düzenlenen "Ticaret ve Yatırım Semineri"ne katıldı. Konuşmasında ABD-Türkiye ticaret rakamlarına değinen Çağlayan, iki ülke ticaretinde teknik bir arıza bulunduğunu, bunun giderilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin, yatırımlarda birçok fırsat sunduğunu, Avrupa'nın yaşlanmış, üretemez hale geldiğini, Fransa'da haftalık çalışma saatlerinin 35 saate düştüğünü, ABD'nin tam tersine Avrupa'nın çok katı çalışma kuralları bulunduğunu anlatan Çağlayan, geçmişte uygulanan hatalı politikaların Avrupa'yı rekabet edemez duruma getirdiğini ifade etti.
Türk ekonomisi hakkında bilgi veren Çağlayan, bugün dünyada üretilen bin aracın 16'sının Türkiye'de üretildiğini kaydetti.
Bu gezinin iki ülke arasında önemli bir kilometre taşı olacağına inandığını bildiren Bakan Çağlayan, artık rekabetin şiddeti ve şartlarının değiştiğini, birlikte çalışmak gerektiğini, geçmişte büyük balığın küçük balığı yuttuğunu ama artık hızlı balığın yavaş balığı yuttuğunu anlattı.
Çağlayan, Coca Cola Dünya Başkanı Muhtar Kent'den gurur duyduğunu bildirerek, "keşke elimizde imkan olsa da Muhtar Kent'den 3-5 tane daha klonlayabilsek" dedi.
Georgia Eyalet Senatörü Chip Pearson ise eyalette maliyetlerin düşük olduğunu, teşvikler uyguladıklarını bildirdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de konuşmasında, 24 ayrı sektörde 61 ihracatçı birliğine kayıtlı 50 bin ihracatçıyı temsil ettiklerini, görevlerinin Türkiye'nin ABD'ye ihracatını daha iyi hale getirmek olduğunu kaydetti. Büyükekşi, bundan sonra ABD'li işadamlarını Türkiye'ye yatırım için beklediklerini, bu ziyaretin iki ülke ticaretini artırma konusunda yararlı olacağını vurguladı.
 Türk Amerikan Ticaret Odası Başkanı Mevlüt Tascan, ABD'de 5 güneydoğu eyaletinde örgütlendiklerini, amaçlarının bu eyaletlerle Türkiye arasındaki ticareti geliştirmek olduğunu söyledi.
Bu konularda ilginizi çekebilir