Bakan Çağlayan, Çinliler'le ekonomi görüşecek
Çağlayan, Çin temasları çerçevesinde Karma Ekonomik ve Ticaret Komitesi (KEK) 16. Dönem Toplantısına ve Türkiye-Çin İş Forumuna katılacak
ANKARA - Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin temasları çerçevesinde Karma Ekonomik ve Ticaret Komitesi (KEK) 16. Dönem Toplantısına ve Türkiye-Çin İş Forumuna katılacak.
Devlet Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, bugün geç saatlerde Çin Halk Cumhuriyeti'ne hareket edecek olan Çağlayan, 25 Eylül Cuma günü Şanghay'da düzenlenecek Türk-Çin İş Forumuna katılacak. Forum kapsamında Türk ve Çin firmaları görüşmeler yapacak.
Bakan Çağlayan'ın Şanghay'da yerleşik büyük şirketlerin üst düzey yöneticileriyle çalışma yemeğinde bir araya gelmesi de öngörülüyor.
Türkiye'nin Asya-Pasifik Bölgesi ile ticaretinin artırılmasına verdiği önem ve bu amaçla yürütülen çalışmalar çerçevesinde, 26 Eylül Cumartesi günü Pekin'de, Bakan Çağlayan başkanlığında Asya-Pasifik Ticaret Müşavirleri Yıllık Toplantısı düzenlenecek.
Çağlayan, 27 Eylül Pazar günü ise Pekin'de Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti KEK 16. Dönem Toplantısı'na katılacak. Toplantıda, Türk heyetine Devlet Bakanı Çağlayan, Çin heyetine ise Çin Ticaret Bakanı Chen Deming başkanlık edecek. Program kapsamında Çağlayan, Çin Ticaret Bakanı ile ikili görüşmede de bulunacak.
Ayrıca, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Kalite Yönetimi, Denetim ve Karantina Genel İdaresi arasındaki Sanayi Ürünlerinde Kalite ve Güvenliğe İlişkin Danışma ve İşbirliği Mekanizmasının 3. toplantısı, KEK Toplantısı ile eşzamanlı olarak Pekin'de gerçekleştirilecek.
KEK Toplantısı sırasında, İkili Ticari ve Ekonomik İşbirliğinin Genişletilmesi ve Derinleştirilmesine İlişkin Çerçeve Anlaşması ile Altyapı, Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Protokolünün imzalanması planlanıyor.
KEK Toplantısının gündemini, iki ülke arasında son dönemde büyük artış gösteren, ancak ağırlıklı olarak Çin'den yapılan ithalatla yönlendirilen ticari ilişkilerin karşılıklı yarar esasları çerçevesinde sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması için yapılması gereken çalışmalar oluşturacak.
Bu kapsamda, üzerinde çalışmalara başlanan Tercihli Ticaret Anlaşmasının görüşülmesi, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmasının yenilenmesi ile İkili Karayolu Taşımacılığı Anlaşması, Mali İşbirliği Çerçeve Anlaşması, Gıda Güvenliği İşbirliği Anlaşması, Türk Eximbank ile Sinosure Arasında İşbirliği Anlaşması, Nükleer Enerjinin Barışçıl Kullanımına İlişkin İşbirliği Anlaşması ve TRT-CCTV İşbirliği Protokolünün imzalanmasına ilişkin çalışmaların sonuçlandırılması konuları gündeme gelecek.
Karma Ekonomik ve Ticaret Komitesi Toplantısı sırasında ayrıca, Çin'den ülkemize yönelik büyük ölçekli alım heyetleri organize edilmesi, başta otomotiv, enerji ve madencilik sektörlerinde olmak üzere Çin'in Türkiye'deki yatırımlarının artırılması, müteahhitlik ve müşavirlik hizmetleri alanında özellikle büyük altyapı projelerinde ve diğer ülkelerde işbirliğine gidilmesi, iki ülke Eximbankları arasında işbirliği, Türk hazine bonolarının Çin tarafınca satın alınması, Çin bankalarının Türkiye'de faaliyete başlaması, "Pekin-Mersin Tren Projesi", Türk tütününün Çin'e ihracatının artırılması, vize ve çalışma izni teminindeki sıkıntıların giderilmesi, THY'nin bu ülkeye yönelik sefer sayısının artırılması başta olmak üzere, enerji, standardizasyon, kültür ve turizm, savunma sanayi ile gümrük konuları ele alınacak.
Toplantılar sonucunda, üzerinde anlaşmaya varılan konuları içeren bir "Mutabakat Zaptı" imzalanacak.
Devlet Bakanı Çağlayan, 28 Eylül Pazartesi günü yurda dönecek.
Çin ile ticaret hacmi
Türkiye ile Çin arasında 2006 ve 2007 yıllarında, sırasıyla 10,4 milyar dolar ve 14,3 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2008 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında artış göstererek 17,1 milyar dolara ulaştı.
2006 ve 2007 yıllarında sırasıyla 693 milyon dolar ve 1 milyar dolar olarak gerçekleşen Türkiye'nin ihracatı, 2008 yılında bir önceki yıla göre yüzde 38 artarak 1,4 milyar dolar oldu.